ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΛΕΣΧΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

[16η ΠΕΡΙΟΔΟΣ / ΤΕΤΑΡΤΗ 22-05-2024 / ώρα 21:00, Τμήμα Κινηματογράφου, Ικονίου 1, 2ος ορ, Σταυρούπολη]

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ

ντοκιμαντέρ-δοκίμιο του Γιώργου Κεραμιδιώτη σε ειδική προβολή στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης [ΑΠΘ]

[με ελληνικούς υπότιτλους / είσοδος ελεύθερη]

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] και το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ παρουσιάζουμε το ντοκιμαντέρ Κινηματογράφος και πολιτική – Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο, δοκιμιακή ταινία τεκμηρίωσης του Γιώργου Κεραμιδιώτη, με τη φυσική παρουσία του σκηνοθέτη, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, 21:00, στην αίθουσα προβολών του Τμήματος Κινηματογράφου [Ικονίου 1, 2ος όροφος, Σταυρούπολη].

Προλογίζει ο κριτικός, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου [ΠΕΚΚ], Κώστας Γ. Καρδερίνης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό, την οποία συντονίζει ο προλαλήσας.

Κινηματογράφος και πολιτική – Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο /Cinema and Politics – From the Analog to the Digital World [2023 Ελλάς, 70λ] του Γιώργου Κεραμιδιώτη /by George Keramidiotis

Σύνοψη: Αφήσαμε πίσω τον 20ό αιώνα του αναλογικού κόσμου και είμαστε πια στον 21ο του ψηφιακού. Τι άλλαξε; Πώς απάντησε και απαντά ο κινηματογράφος και η τέχνη γενικότερα στην πολιτική των δύο αυτών διαφορετικών εποχών; Πως οργανώνονται οι σημερινές συντεχνιακές ομάδες κόντρα στο δυστοπικό πλαίσιο εργασίας; Έχοντας στο επίκεντρο αυτά τα ερωτήματα ποια παρακαταθήκη μας άφησαν δυο μεγάλοι εκλιπόντες του κινηματογράφου, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και Ζαν-Μαρί Στράουμπ; Για όλα αυτά, μας μιλά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Humbold [Χούμπολτ] του Βερολίνου και πολιτικός φιλόσοφος Joseph Vogl [Γιόζεφ Φογκλ].  

Σημείωμα του σκηνοθέτη: Μια ταινία –μυθοπλασία ή ντοκιμαντέρ– γίνεται για να σκεφτεί τον καιρό της, να κατανοήσει την εποχή της και να ρωτήσει τι είναι εκείνο που αλλάζει στην μετάβαση σε μια νέα εποχή. Στην τέχνη, στην πολιτική, στην ερωτική σχέση, στην οικογένεια, στην εργασία.

Σημείωμα του φιλοσόφου: […] ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και η πληροφορία σβήνει τη διαφορά ανάμεσα στη γνώμη και στη γνώση. Η πληροφόρηση αφορά τα επιφαινόμενα, τα νέα της τρέχουσας στιγμής κ.λπ. Με την οικουμενικοποίηση της πληροφόρησης δεν μπορείς –κυρίως επιστημολογικά– να κάνεις τη διάκριση ανάμεσα σε γνώμη και γνώση […] άλλος λόγος είναι ότι η εποχή της πληροφορίας συνδέεται με την αγορά, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στη γνώση προϋποθέτει μεγάλη διαδρομή. Αυτή η διαδρομή δεν μπορεί να κατευθύνεται από την αγορά.

[www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/138263_enotita-tis-eyropis-mono-ean-den-kyriarhei-i-germania]

Κινηματογράφος και πολιτική – Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο

[2023 Ελλάς, 70λ] του Γιώργου Κεραμιδιώτη / Cinema and Politics – From the Analog to the Digital World, by George Keramidiotis

Στοιχεία περί των συντελεστών

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κεραμιδιώτης γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού με καθηγητή τον Denis Lévy [Ντενί Λεβί]. Τα έτη 2003-2004 και 2005-2006 συμμετείχε ως διδάσκων στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα σεμινάρια με τίτλους «Κινηματογραφικά είδη και τρόποι σκηνοθεσίας» και «Πρακτικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο». Το 2019 τιμήθηκε μαζί με τον Κώστα Φέρρη από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας [ΟΚΛΕ] για την παιδαγωγική διάσταση του έργου του. Ταινίες του συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ ελληνικά και ξένα (Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Χανίων, Tonneins France, Annaba Algeria, Rome Coliffe κ.ά.) Άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Επιλεκτική εργογραφία: Μαθήτριες λυκείου, Τέχνη και πολιτική, Γη και άνθρωποι [μυθοπλασία μεγάλου μήκους], Συνθέτες της Θεσσαλονίκης [σειρά ντοκιμαντέρ], Προμηθέας [ταινία-όπερα μικρού μήκους], Συναντήσεις: Προσωπογραφίες φιλοσόφων [Αλαίν Μπαντιού, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Σλαβόι Τσίζεκ], Η Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση, Από τον τρόμο στην αντίσταση – Ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944, Κινηματογράφος και πολιτική – Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο, Έβρος: θολό τοπίο.

Ο φιλόσοφος Joseph Vogl έδρασε ως καθηγητής Σύγχρονης Γερμανικής Λογοτεχνίας, Πολιτισμού και Σπουδών ΜΜΕ στο Humboldt-Universität zu Berlin (2006-2023) καθώς και ως τακτικός επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (από το 2007). Σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία, φιλοσοφία, ιστορία και γλωσσολογία στο Μόναχο και το Παρίσι.

Η έρευνα και η διδασκαλία του περιλαμβάνουν λογοτεχνία από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, μέσα ενημέρωσης και αισθητική, πολιτισμική και πολιτική θεωρία. Η πρόσφατη έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορία της χρηματοπιστωτικής οικονομίας, της λογοτεχνίας και της οικονομίας, και στην «ποιητική της γνώσης» – τη μελέτη των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ μορφών γνώσης και ποιητικών ή αισθητικών μορφών. Είναι διευθυντής ή κύριος ερευνητής σειράς ερευνητικών προγραμμάτων.

Επίσης δημοσίευσε περισσότερα από εκατό άρθρα καθώς και πολλά βιβλία και μονογραφίες. Οι περαιτέρω εργασίες του περιλαμβάνουν μεταφράσεις από τα γαλλικά στα γερμανικά και πολυάριθμες συνεντεύξεις στην τηλεόραση με τον Alexander Kluge. Το 2022 του απονεμήθηκε το βραβείο Günther Anders Prize for Critical Thinking. Το 1988 έλαβε το Βραβείο Μετάφρασης για την Προώθηση των Γαλλο-Γερμανικών Σχέσεων (Ίδρυμα DVA) για τις μεταφράσεις του σε βασικά έργα της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί τον σκηνοθέτη για την παραχώρηση της ταινίας του και το ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ του Α.Π.Θ. για τη διάθεση του χώρου και του εξοπλισμού προβολής. Η αίθουσα διαθέτει 95 θέσεις και πρόσβαση για αμεα.