8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

tisff-logoτου Κώστα Γ. Καρδερίνη

Δε βρίσκεται τυχαία στα 45 καλύτερα μικρομηκάδικα φεστιβάλ του κόσμου (το μόνο ελληνικό στη λίστα) μεταξύ των οποίων τα 28 καλύτερα της Ευρώπης. Έχει πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, υψηλής αισθητικής πρόγραμμα, φρέσκες προτάσεις, σπουδαίες μετακλήσεις κι έναν άνθρωπο να το «τρέχει» όλο το χρόνο με πολύ μεράκι, με βαθιά αγάπη και γνώση του σινεμά.
Είναι ο Γιάννης Ζαχόπουλος του AZA Cinema Club. Και είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της πόλης μας, κατά κόσμον γνωστό ως TiSFF (Thessaloniki International Short Films Festival). Διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά στον Κινηματογράφο Αλέξανδρος και τελεί πλέον υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Δημητρίων.

Γαβράς

Λεγκράν και Γαβράς

Φέτος οι προβολές του διαρκούν από το Σάββατο 25 ως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου. Ωστόσο μια νύχτα πριν, την Παρασκευή 24 Οκτώβρη, οι διοργανωτές και το κοινό θα υποδεχθούμε τον Αλέξανδρο Γαβρά (υιό του Κώστα) και τον Ζαβιέ Λεγκράν, παραγωγό και σκηνοθέτη της βραβευμένης με Σεζάρ ταινίας Avant que de tout perdre (Just before losing everything). Η υποδοχή, μεταξύ και άλλων βραβευμένων σκηνοθετών, θα γίνει στο Rialto Caffe Bar, όπου θα δοθεί εναρκτήριο σινέ-πάρτι με γαλλικά κοκτέιλ, ελληνικό κρασί και διεθνή κινηματογραφική μουσική ατμόσφαιρα.

Avant que de tout perdreΣτο πρόγραμμα της 8ης διοργάνωσης, που ξεκινάει καθημερινά στις 4.30 το απόγευμα, θα δούμε ταινίες από τέσσερις ηπείρους, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία. Θα δούμε ταινίες βραβευμένες στα φετινά Όσκαρ, στο Βερολίνο, στις Κάννες, στο Λοκάρνο. Θα δούμε και ειδικά αφιερώματα με επιλεγμένα κινηματογραφικά διαμάντια από την πολύφερνη Γαλλία (UniFrance), την ανερχόμενη Γερμανία, την άγνωστη κινηματογραφικά Χώρα των Βάσκων και την «αθόρυβη» Πολωνία (Σχολή του Λοτζ). Κι ένα ακόμη αφιέρωμα στο ισπανικό φεστιβάλ του πελάγους, Pielagos en corto.

WashingtoniaΤην τελευταία μέρα, Τετάρτη 29 Οκτώβρη, θα προβληθούν και δυο ταινίες του δανού Anders Walter, το πολυβραβευμένο 9 METER (2012) και το τιμημένο φέτος με όσκαρ HELIUM.

HeliumΔιάσπαρτες στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης, επί ίσοις όροις, 15+1 ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές, με σπουδαιότερες το Soemand (Sailor, αναφερόμενο στον Καββαδία) του Γαβριήλ Τζάφκα, το Each Other (εξαίρετες ερμηνείες) της Αλεξάνδρας Τζαρίδου και η εξωτική Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

 

Σχολιάστε