Το καλύτερο νουάρ όλων των εποχών έγινε 50 ετών – Το ανυπέρβλητο σενάριο μιας ταινίας-ορόσημο

Το νουάρ του 1974 μπορεί να υπερηφανεύεται για την εξαιρετική ερμηνεία του Jack Nicholson και τη σκηνοθεσία του Roman Polanski, αλλά τελικά είναι το επιδέξιο, έξυπνο σενάριο του Robert Towne που κόβει την ανάσα.

Μερικές φορές η συμβατική σοφία είναι και η πιο αληθινή: δεν έχει υπάρξει πιο πρωτότυπο σενάριο τα τελευταία 50 χρόνια από αυτό που έγραψε ο Robert Towne για το Chinatown. Κανένα πιο κομψά σχεδιασμένο και πολιτικά φορτισμένο, κανένα πιο εγγράμματο και ιστορικά υποβλητικό, κανένα πιο πικάντικο στον σκληρό διάλογο του και πιο εκλεπτυσμένο στο παιχνίδι του με τα αρχέτυπα του νουάρ.

Ποτέ δεν είναι εύκολο για έναν συγγραφέα να κερδίσει τα εύσημα από έναν σκηνοθέτη, ειδικά έναν σκηνοθέτη τόσο ικανό όσο ο Roman Polanski.

Η φωνή της ταινίας αντηχεί έντονα μέσα από μια ιστορία που διασταυρώνει τέλεια την αίγλη του παλιού Χόλιγουντ με τον ρεβιζιονισμό του Νέου Χόλιγουντ.

Είναι επίσης μια από τις πιο αμείλικτα ζοφερές δηλώσεις για το «πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Αμερική», όπου τεράστιες περιοχές πολιτισμού κινούνται από τις ιδιοτροπίες ισχυρών ανδρών, οι οποίοι μπορούν να μένουν ήσυχοι γνωρίζοντας ότι οι αμαρτίες τους δεν θα εξεταστούν από κανέναν θεό.

Ωστόσο, η ταινία σε βάζει μέσα της εύκολα, χάρη στη σαγηνευτικότητα της αρτ ντεκό του χολιγουντιανού σκηνικού της στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και την πρωταγωνιστική ερμηνεία του Jack Nicholson που κρύβει μια σκληρή, δονκιχωτική αίσθηση δικαιοσύνης πίσω από ένα προσωπείο απαράμιλλης ψυχραιμίας.

Ο χαρακτήρας του μπορεί να είναι ένας σαρκαστικός ιδιωτικός ντετέκτιβ που πληρώνεται κυρίως για να ανακαλύπτει ερωτικές απιστίες, αλλά ο Nicholson τον υποδύεται με μια κρυμμένη αρχοντιά και θα ακολουθήσει αυτή την πολύ μπερδεμένη υπόθεση μέχρι το τέλος, παρόλο που έχει τη γνώση δεν θα τον οδηγήσει πουθενά καλά.

Το Chinatown ξεχωρίζει ανάμεσα στις παραγωγές της δεκαετίας του ’70 για το άψογο μεγαλείο της, το οποίο όχι μόνο δείχνει με μεγάλη επιτυχία την πόλη σε μια συγκεκριμένη στιγμή της εποχής, αλλά υποδηλώνει τις τεκτονικές δυνάμεις που την διαμορφώνουν πραγματικά.

Η ταινία χαρτογραφεί μια γεωγραφία πλούτου και διαφθοράς και αφήνει αδιανόητη επιρροή για τις ταινίες που θα ακολουθήσουν και κυρίως για το είδος του neo noir.


ΠΗΓΗ: CNN Greece

Σχολιάστε