ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Ο ένατος μήνας του χρόνου λοιπόν, γλυκός, ανάλαφρος, αλλά και με μεγάλη περισυλλογή  γιαυτά που έρχονται, είναι κιόλας στην τρίτη του μέρα. Από σημερα διεξάγεται ένα ακόμα φεστιβάλ μικρομικάδων στη Δράμα με το επίπεδο των ελληνικών και ξένων ταινιών πολύ υψηλό φέτος, όπως αναφέρουν οι πρώτες έγκυρες πληροφορίες από την ακριτική πόλη. Στην γοητευτική πόλη των νερών, στην Βενετία, διεξάγεται το 80ο φεστιβάλ, καλύτερο από ποτέ, με εξαιρετικές επιλογές. Εκεί τιμούν και τον  «διαφορετικό» Αμερικανό σκηνοθέτη Γουές ΄Αντερσον  για το μέχρι τώρα σπουδαίο αλλά και διαφορετικό έργο  του. Φεστιβάλ εικόνες, μια μεγάλη Ιστορία με την Ελλάδα απούσα.

Ωστόσο ο Σεπτέμβρης δεν είναι μόνον ο μήνας των ωραίων ταινιών από τον ελληνικό Βορρά στον ιταλικό Νότο. Στις 11 του μήνα, μισός αιώνας είναι λίγος για να ξεχάσουμε κάποια γεγονότα τόσο μακρινά, τόσο κοντινά κι ας έγιναν στη Λατινική Αμερική. Στη Χιλή , με δημοκρατική κυβέρνηση του γιατρού Αλλιέντε, με το σύνθημα «Βρέχει στο Σαντιάγκο» ο στρατός με την ηγεσία του Πινοσέτ και με αμερικανικό σχεδιασμό εγκατέστησε δικτατορία ιδιαίτερα αιματηρή υπερασπίζοντας ξένα και εγχώρια συμφέροντα. Να θυμηθούμε και τον «Αγνοούμενο» του Κώστα Γαβρά. ΄Ενα χρόνο νωρίτερα θυμόμαστε το Μόναχο των 20ων Ολυμπιακών αγώνων. Στις 4:20 το πρωί της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου 8 άνδρες της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλλαν στους κοιτώνες των Ισραηλινών αθλητών. Μετά από 20 ώρες που τελείωσαν όλα, νεκροί ήταν 11 αθλητές του Ισραήλ, 1 Γερμανός αστυνομικός και οι 5 από τους 8 τρομοκράτες.  Δείτε και το «Μόναχο» του Σπίλμπεργκ.

Και φθάνουμε προς την εποχή μας. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, γύρω στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, έκθαμβοι όλοι μας είδαμε σε «ζωντανή» μετάδοση από τη Νέα Υόρκη την κατάρευση των Δίδυμων Πύργων στο εμπορικό κέντρο του Μανχάταν μετά από πρόσκρουση αεροπλάνων  που ήλεγχαν τρομοκράτες. Στα 3.000 θύματα αφιερώνω το αγαπημένο τραγούδι των Forminx Our Last September (1975)

Σχολιάστε