ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΤΑΡ ΣΤΙΣ «ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3 ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΜΕΣ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ  10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑΤο εμβληματικό φίλμ –νουάρ  του Λουίς Μαϊλστόουν  «Αμαρτωλές γυναίκες»(The strange  love of Martha Ivers,ΗΠΑ ,ασπρόμαυρο 1946 διάρκεια 116΄) ενταγμένο στον θεματικό κύκλο προβολών  Στην καρδιά του ερέβους είναι η επόμενη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης των Εργαζομένων της ΕΡΤ3 και του Κέντρου Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά (ΚΕΜΕΣ) την Δευτέρα  10 Σεπτεμβρίου  στα 21:30 στον θερινό ΑΠΟΛΛΩΝΑ (τηλ. 2310828642).

Την ταινία θα προλογίσει ο  Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλο του οποίου και κριτικό σημείωμα θα  διανεμηθεί στους θεατές ,οι οποίοι στο τέλος της προβολής θα συζητήσουν  το θέμα: Ο παράξενος κόσμος του αμερικανικού νουάρ.

Οι Αμαρτωλές γυναίκες  διαθέτουν τέσσερες στάρ υψηλού επιπέδου (Κέρκ Ντάγκλας, Μπάρμπαρα Στάνγουηκ, Βάν Χέφλιν ,Λίζαμπεθ Σκώτ) ενώ στη σκηνοθεσία βρίσκεται  ο Λουί Μαϊλστόουν ,ένα από τα κορυφαία ονόματα της εποχής. Το φίλμ κέρδισε μια πρόταση για ΄Οσκαρ σεναρίου.

Τρείς πρώην φίλοι ,στην εφηβική τους ηλικία  (δυό άνδρες και μια γυναίκα) ξαναβρίσκονται  μετά από πολλά χρόνια ενώ η ζωή τους έχει πλήρως διαφοροποιηθεί. Μια ταινία με ένοχα κοινωνικά και προσωπικά μυστικά, οικονομική ανατομία  αλλά και γεμάτη ένταση και ανατροπές ,υπόθεση  πρωτότυπη και ανατρεπτική .

Τα κείμενο που διανεμηθεί στους θεατές είναι το ακόλουθο.

«Από μια μικρή ιστορία, ο σπουδαίος δημιουργός Λούις Μάιλστοουν μας προσφέρει έναν ογκόλιθο όχι μόνο του φιλμ νουάρ, αλλά και του ίδιου του σινεμά. Με κορυφαίο οδηγό τους κώδικες του φιλμ νουάρ, εμπλέκονται στοιχεία δραματικά, ψυχαναλυτικά, αντιπαραθέσεων χαρακτήρων, διεκδικήσεων και παρερμηνειών.

Ο βασικός ήρωας (Βαν Χέφλιν), επιστρέφοντας στην πόλη που ζούσε παλιά, συναντάει τυχαία μια μοναχική, όμορφη γυναίκα (Λίζαμπεθ Σκοτ). Εκεί ζει η παλιά του αγάπη από την εφηβική ηλικία (Μπάρμπαρα Στάνγουικ), που έχει παντρευτεί τον φίλο του (Κερκ Ντάγκλας), που όχι μόνο είναι εισαγγελέας στην πόλη, αλλά και αλκοολικός εξαιτίας της σχέσης του με την πάμπλουτη σύζυγο του. Και τότε αρχίζουν οι θυελλώδεις εξελίξεις, που πολλές από αυτές βασίζονται σε παρερμηνείες ενός συνταρακτικού γεγονότος του παρελθόντος.

Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί τόσο τέλεια ενορχήστρωση διαφορετικών στοιχείων υπό τη μπαγκέτα ενός μεγάλου δημιουργού. Δημιουργούνται σπινθηρώδη δίπολα και τριγωνικές σχέσεις με τον Βαν Χέφλιν μπαλαντέρ και πόλο ανάμεσα στις δυο γυναίκες. Δε μπορώ παρά να σημειώσω τα στοιχεία της κοινωνικής κριτικής που είναι τα ακόλουθα: 1) Η ευμάρεια στις ΗΠΑ έχει καταγωγή ένα ένοχο μυστικό παρελθόν. 2) Ο νόμος τρεκλίζει (ο μεθυσμένος εισαγγελέας). 3) Το παρακράτος ανθεί. 4) Οι επενδύσεις που φέρνουν δουλειά σε χιλιάδες άτομα λειτουργούν ως ένας εκβιαστικός όρος δημοφιλίας.

Όσοι θεωρήσουν πως το φιλμ έχει χάπι εντ, θα κάνουν λάθος, μην υπολογίζοντας τον ευνουχισμό των δύο ηρώων. Θάνατος σε δύο, αιώνια στενάχωρη ανάμνηση στους άλλους. Αυτό σημαίνει το «Born in the Usa», για να θυμηθούμε τον Σπρίνγκστιν. Όμως, πέρα από τις κρίσεις, υπάρχει και η μαγεία των εικόνων. Η σκηνοθεσία είναι βελούδινη, απαλή, χορογραφική, ελαφρά υπερρεαλιστική, ακολουθώντας ένα από τα πιο περιπλεγμένα σενάρια όλων των εποχών και τα κορμιά των δυο γυναικών. Τι σημαίνει εναλλαγή, πότε έχουμε αγάπη και πότε έρωτα, πότε ξεχνάμε και τι θυμόμαστε, με τους τέσσερις σταρ να ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια ταινία που ξεπερνά τα όρια του είδους».

Σε σχέση  με τις Αμαρτωλές γυναίκες μπορείτε να βρείτε ομοιότητες και σα  παρακάτω φίλμ νουάρ

Το σύμβολο Λ αναφέρεται στις ταινίες που προέβαλε η Λέσχη μας

Με διπλή ταυτότητα  του Μπίλυ Γουάιλντερ  (Λ)

Αμαρτωλοί και δολοφόνοι του Ζάκ Τουρνέρ (Λ)

Μυστική οργάνωση Γιακούζα  του Σίτνευ Πόλλακ(Λ)

΄Ενοχος έρωτας του Μικελάντζελο Αντονιόνι (προβάλλεται 26 Νοεμβρίου από την Λέσχη)

Ο τρίτος άνθρωπος  του Κάρολ Ρήντ(Λ)

Νοτόριους του ΄Αλφρεντ Χίτσκοκ (Λ)

Οι συνωμότες του ΄Εντουαρτ Ντμίτρικ (Λ)

Ο θάνατος του ποδηλάτη του Χουάν  Αντόνιο  Μπαρντέμ (Λ)

Δώσμου τα χείλη σου  του ΄Οττο Πρέμινγκερ(Λ)

Η μια πάνω στην άλλη του Λούτσιο Φούλτσι (Λ)

Πολύ αργά για δάκρυα  του  Μπάιρον Χάσκεν

Στον ίσκιο του δολοφόνου  του Ανατόλ Λίντβεκ (Λ)

Ματωμένο ρομάντζο του Αντρέι Ντετόφ

Ανθρώπινη κόλαση του Τζών Κρόμγουελ (Λ)

Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως του ΄Αλφρεντ Χίτσκοκ(Λ)

Σημειώνεται ότι για επικαιροποιημένες πληροφορίες και θέματα γύρω από την ταινία  να ανατρέχετε   στο kemes facebook ή στο kemes.wordpress.com

Υ.Γ Την επόμενη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου  θα προβληθεί η γνωστή ταινία των αδελφών Κοέν  Το πέρασμα του Μύλλερ

Σχολιάστε