«Η ΑΠΑΓΩΓΗ»

(από την ΕΠΟΧΗ, 7/8/2018)

Η αλήθεια και το ψέμα

του Στράτου Κερσανίδη

Υπάρχει καλό και κακό; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα; Ερωτήματα που οι απαντήσεις συνήθως δεν είναι δεδομένες αλλά εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Δίπολα τα οποία πολύ συχνά αποτελούν υλικό για να αφηγηθείς μια ιστορία. Αυτό κάνει και η σκηνοθέτιδα Μαρ Ταργκαρόνα με την ταινία της «Η απαγωγή» (Secuestro), ένα συναρπαστικό και γεμάτο ανατροπές θρίλερ.

Ο Βίκτορ, ένα κωφάλαλο 10χρονο αγόρι, βρίσκεται να περπατάει στο δρόμο χτυπημένο.  Η μητέρα του, Πατρίσια ντε Λούκας, διάσημη δικηγόρος, συνήγορος διάφορων απατεώνων, αναστατώνεται όταν ειδοποιείται από την αστυνομία. Ο Βίκτορ καταθέτει πως μπροστά στο σχολείο απήχθη από έναν άνδρα αλλά κατάφερε να αποδράσει. Μάλιστα περιγράφει το δράστη και έτσι συλλαμβάνεται ένας άνδρας ο οποίος έχει κάνει στη φυλακή. Ο ύποπτος ανακρίνεται αλλά τα στοιχεία δεν επαρκούν για να κατηγορηθεί και έτσι αφήνεται ελεύθερος. Όμως διάφορα περιστατικά αναστατώνουν την Πατρίσια, η οποία φοβούμενη για την ασφάλεια του γιου της και μην έχοντας εμπιστοσύνη στην αστυνομία αποφασίζει να δράσει μόνη της. Έτσι απευθύνεται σε έναν άνδρα που είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν και του ζητά να ‘τρομάξει’ τον ύποπτο. Κάπως έτσι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη.

Ακόμη ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ από την Ισπανία, χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πολλά θετικά δείγματα σε τέτοιου είδους ταινίες. Εκπληκτικός ρυθμός και κλιμάκωση, συνεχείς ανατροπές, αγωνία και απρόβλεπτες εξελίξεις, δυνατοί χαρακτήρες και θαυμάσιες ερμηνείες. Σε δεύτερο πλάνο η σκηνοθέτιδα δεν αφήνει να περάσει ασχολίαστη η οικονομική κρίση στην πατρίδα της. Η Μαρ Ταργκαρόνα ανατρέπει την παγιωμένη μανιχαϊστική αντίληψη περί Καλού και Κακού και απλώς αναπτύσσει χαρακτήρες στους οποίους όλα υπάρχουν και αναδύονται ανάλογα με την προσωπικότητα, τις αδυναμίες του καθένα και από το πώς αντιμετωπίζει τις συνθήκες. Κι από την άλλη υπάρχει το ψέμα το οποίο κι αυτό είναι ‘κατά συνθήκη’.

Μια ταινία η οποία αντικατοπτρίζει την κοινωνία και το πλέγμα των κοινωνικών σχέσεων μέσα από την κινηματογραφική φόρμα ενός συγκλονιστικού θρίλερ το οποίο κόβει την ανάσα.

Σχολιάστε