«ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 4/12/2016)

historia

Η επώδυνη αναζήτηση της αλήθειας

 του Στράτου Κερσανίδη

Από το 1976 ως το 1983 η Αργεντινή ήταν κάτω από τη δικτατορία του στρατηγού Χόρχε Βιδέλα μέχρι το 1981 και στη συνέχεια του Ρομπέρτο Βιόλα και του Λεοπόλντο Γκαλτιέρι.  Κατά την περίοδο αυτή, η οποία είναι γνωστή ως «Βρώμικος Πόλεμος», χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Επίσης χιλιάδες παιδιά που η μητέρες τους φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από το καθεστώς, απήχθησαν και δόθηκαν για υιοθεσία σε άτεκνες οικογένειες φίλα προσκείμενες προς το καθεστώς.

Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Επίσημη ιστορία» (La historia oficial) του Λουίς Πουένζο, η οποία κέρδισε το ξενόγλωσσο Όσκαρ το 1986 και προβάλλεται σε επανέκδοση.

Η Αλίσια είναι καθηγήτρια Ιστορίας στη μέση εκπαίδευση, παντρεμένη και μητέρα της 5χρονης Γκάμπι, η οποία είναι υιοθετημένη. Για την υιοθεσία είχε φροντίσει ο άντρας της ο οποίος είχε καλές σχέσεις με το καθεστώς. Όμως ενώ η δικτατορία έχει πέσει και αυτό που ως τότε εθεωρείτο ως η επίσημη ιστορία αρχίζει να καταρρέει, η Αλίσια υποψιάζεται πως η κόρη της πιθανόν να είναι κόρη «εξαφανισμένων» γονέων. Για να αντιμετωπίσει τις τύψεις της αποφασίζει να αναζητήσει την αλήθεια, κάτι που αποδεικνύεται αρκετά επώδυνο.

Η ταινία φωτίζει μια σκοτεινή περίοδο στην Ιστορία της Αργεντινής που άφησε βαθιές πληγές στο σώμα της χώρας. Ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται επάνω στην κεντρική του ηρωίδα, την Αλίσια, η οποία ενώ ανήκει αρχικά στην κατηγορία των ανθρώπων που «δεν γνωρίζουν», στη συνέχεια με αφορμή το προσωπικό της πρόβλημα αρχίζει να ανακαλύπτει την αλήθεια αλλά και το πραγματικό πρόσωπο του συζύγου της.

Πολιτικό δράμα όποπυ η ένταση ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης μέχρι το φινάλε που μένει κάπως ανοιχτό. Η αφήγηση κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον αφού δημιουργούνται ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ενδείξεις.

Σχολιάστε