ΑΠΟ ΤΟ « ΤΡΕΛΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ» ΣΤΟ «ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»


ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ

                 Σινε ΑΠΟΛΛΩΝ

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

dermetzo@otenet.gr

Η Λέσχη και το ΚΕΜΕΣ, προσδοκώντας την 300η ταινία που θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο, εφορμούν με ένα πρόγραμμα ολοκληρωτικού σινεμά, πάρα πολλές ταινίες, εκπλήξεις και ανατροπές. Βασική έδρα και κόμβος εκκίνησης το θερινό παλατάκι ΑΠΟΛΛΩΝ. Αυτή η υπέρβαση, που κερδίζει συνεχώς νέους θεατές και νέες ηλικίες, διαθέτει ως κινητήριο μοχλό, ως πολύτιμο εφόδιο τη φαντασίωση: Αυτήν της πρόσληψης του ιδιαιτέρου νοήματος των ταινιών, αλλά και του συλλογικού ελληνικού ασυνείδητου για τη θερινή κινηματογραφική ψυχαγωγία. Αναλυτικά πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα: Το σινεμά της φυγής, δηλαδή των τενεκέδων, των σκουπιδιών και του ποπκόρν, εκπροσωπείται από τα μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ που αποικιοποιούν συνεχώς το φαντασιακό των θεατών με άχρηστα πράγματα. Έτσι τους χειραγωγούν και τους ελέγχουν, μια και οι σύγχρονες δικτατορίες στον ευημερούντα κόσμο βασίζονται (δες το Όστερμαν του Πέκινπα) στην αρχή «για να κατέχω τον άλλο, αρκεί να κατέχω, να ελέγχω και να διανέμω τις οικείες εικόνες του». Αντίδοτο σε αυτή την ιστορία είναι το σινεμά της μεγάλης φαντασίωσης που εκπροσωπείται βασικά από τα αμερικανικά και τα γαλλικά νουάρ και ορισμένες διάσπαρτες σπουδαίες ταινίες, όπως πχ το Μπραζίλ του Τέρι Γκίλιαμ. Όταν στο τέλος του πολύκροτου νουάρ του Ραούλ Γουόλς Ο δραπέτης της σιέρρα, η Αϊντα Λουπίνο πάνω από το πτώμα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ρωτάει τον αστυνομικό: «μίστερ, τι έγινε;» κι εκείνος της απαντάει: «απέδρασε», έτσι και οι θεατές καλούνται να αποδράσουν από τα στερεότυπα και την ανία τους και να εισέλθουν σε έναν επικίνδυνο, αλλά γοητευτικό κόσμο, όπου θα προσομοιώσουν τη φαντασίωση των φιλμικών ηρώων με τη δική τους μεγάλη καυτή ουτοπία.

Ο δραπέτης της σιέρρα

Αυτό είναι το σινεμά, έτσι λειτουργεί, τέτοια μέθεξη απαιτεί, τόσο παραλληλισμό των φιλμικών χωρόχρονων με το συναισθηματικό χωρόχρονο του θεατή χρειάζεται. Πλησιάζοντας στην 300αρα, τέτοιες ταινίες δείξαμε, αυτές τις ταινίες θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε, και στο τέλος του πρώτου πενταετούς πλάνου για τον επανακαθορισμό του βλέμματος του θεατή βλέπουμε επιτέλους ανοιχτό ορίζοντα. Θα σας δείξουμε τι κοινό υπάρχει μεταξύ ετεροκλήτων φιλμ. Την Πέμπτη 24/5 στις 21:30 σε δωρεάν προβολή για όλους στο ΑΠΟΛΛΩΝ το οσκαρικό ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ του Τζουζέπε Τορνατόρε με μουσική του Ένιο Μορικόνε είναι ένα νόστιμο γλυκό με λίγη πικρή σοκολάτα. Παίζει συνεχώς και στην κυριολεξία πάνω στη γραμμή που χωρίζει το γλυκερό από το χωροχρονικό βιοσυναίσθημα. Προκαλεί τεχνητά συγκίνηση, αλλά και αφοσιώνεται στην αναπόληση μιας φυγής που δε γίνεται ποτέ παρά μόνο μέσω του σινεμά. Είναι μια ταινία συνόρων και ορίων.

Σινεμά ο παράδεισος

Ξεπέρασμα των ορίων στο εκρηκτικό ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ, που προβάλλεται τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στις 28/5 στις 21:00 στο ΒΑΚΟΥΡΑ 1. Ο Τζον Λάντις, όμως, με ιδιοφυία χωρίζει ένα κλειστό σύστημα, δηλαδή το κολέγιο, στα δύο με καθαρά ταξική και κοινωνιολογική ματιά. Οι οικονομικά προνομιούχοι και οι αριστοκράτες και οι μη έχοντες και οι λαϊκοί. Οι φλωράδες και αυτοί που βράζει το αίμα τους. Προς το τέλος η ταινία απογειώνεται σε μια σουρεαλιστικη αναρχική εξέγερση, δίνοντας και το μήνυμα των καιρών. Οι νέοι είναι ή θα’ναι πάντα μπροστά στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στις αντιπαραθέσεις και στην εφευρετικότητα. Αυτοί θα ανακαλύπτουν τους κρυμμένους δρόμους της περιπέτειας και της φαντασίωσης, θα υπόσχονται ότι μπορούμε έστω και τώρα να ριζοσπαστικοποιήσουμε και πιθανά να ανατρέψουμε την ομοιομορφία που μας επέβαλλαν.

΄Ενα τρελό τρελό θηριοτροφείο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s