ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ

Γκογκέν

Συλλογικό  κείμενο του ΚΕΜΕΣ

Στις 5 κινηματογραφικές εβδομάδες του Μαΐου έχουμε μετριότατες ταινίες. Τη μόνη που μπορούμε να σας εγγυηθούμε απόλυτα είναι η κλασική μαύρη κωμωδία του Αλεξάντερ ΜακΚέντρικ Η συμμορία των πέντε με τον Αλεκ Γκίνες και με ένα κυνικό τέλος. Ανοίγουν και οι θερινοί κινηματογράφοι και από τα 50 νέα φιλμ ξεχωρίζουν ο Γκογκέν και Η ενοχή του Κένεντι. Προσοχή, λοιπόν, στις επιλογές σας και καλό καλοκαίρι, μια και το να διαλέξεις μια από τις άγνωστες ταινίες είναι σα να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Αναλυτικά έχουμε:

Ο Κύριος και η Κυρία Αντελμάν. Είναι 1971, και η Σάρα συναντά για πρώτη φορά τον Βικτόρ. Ερωτεύεται με πάθος τόσο τον ίδιο όσο και τη δουλειά του. Όλα τα εύκολα και τα δύσκολα, τα καλά και τα κακά που έζησαν μαζί ξαναπερνούν σήμερα μπροστά από τα μάτια της, σα να ξαναζεί μια ολόκληρη ζωή μαζί του.

Γλυκόπικρο, στοχαστικό, ανεπιτήδευτα συγκινητικό, με ευφυείς διαλόγους που αφήνουν το χιούμορ και τον σαρκασμό να διατρέχουν αβίαστα τη ροή της καθημερινότητας του ζευγαριού, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νικολά Μπεντός (γιου του κωμικού Γκι Μπεντός) αποτίει φόρο τιμής στο χιούμορ του Γούντι Άλεν και προσπαθεί μέσα από το είδος της γαλλικής ντραμεντί να δώσει μια πιο χρωματιστή εκδοχή του «45 Χρόνια» του Άντριου Χεϊγκ. Από 3 Μαϊου.

Revenge. Τρεις πλούσιοι, παντρεμένοι άντρες συναντιούνται για το ετήσιο, καθιερωμένο κυνήγι στην έρημο. Μόνο που αυτήν τη φορά, ο ένας θα φέρει μαζί και την ερωμένη του, μια σέξι «λολίτα»… Τα πράγματα θα βγουν δραματικά εκτός ελέγχου όταν η νεαρή κοπέλα, την οποία οι τρεις άντρες νομίζουν για νεκρή, επιστρέφει από την κόλαση της ερήμου διψασμένη για εκδίκηση, μετατρέποντας το κυνήγι σε ανθρωποκυνηγητό. Από 3 Μαϊου.

Θάρρος ή αλήθεια;. Ένα φαινομενικά ακίνδυνο παιχνίδι μεταξύ φίλων καταλήγει αιματηρό, όταν κάποιος ή κάτι, απειλεί θανάσιμα όσους δεν αποφασίζουν να «τολμήσουν». Από 3 Μαϊου.

Αnon. Πιστός στα θέματα που θέτουν ερωτήματα για τις ηθικές επιπλοκές της χρήσης της τεχνολογίας, ο σκηνοθέτης Άντριου Νίκολ  εξερευνά τον ρόλο της πληροφορίας και την έλλειψη ιδιωτικότητας στην εποχή των socialmedia, του σκανδάλου Σνόουντεν και του WikiLeaks. Στο φιλόδοξο αυτό φιλμ νουάρ επιστημονικής φαντασίας, που γράψει και σκηνοθετεί ο Νίκολ, πρωταγωνιστεί ο καθηλωτικός Κλάιβ Όουεν («Εξ Επαφής», «Τα Παιδιά των Ανθρώπων») και η αιθέρια ΑμάνταΣέιφριντ («MammaMia! Η ταινία», «Οι Άθλιοι»).

Στο προσεχές μέλλον δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή ή ανωνυμία. Όλες οι προσωπικές στιγμές καταγράφονται και το έγκλημα φθίνει. Στην απόπειρα του να ρίξει φως σε μια σειρά από φόνους, ο αστυνομικός Σαλ Φρίλαντ (Κλάιβ Όουεν) πέφτει πάνω σε μια νεαρή γυναίκα (ΑμάνταΣέιφριντ), η οποία δεν έχει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα και άρα είναι αόρατη στο σύστημα. Η μυστηριώδης γυναίκα γνωστή ως The Girl, δεν έχει ταυτότητα, ιστορία ή οποιοδήποτε αρχείο. Ο Σαλ πρέπει να την εντοπίσει πριν γίνει ο ίδιος το επόμενο θύμα. Από 3 Μαϊου.

Ο γιος μου. Ο Ζουλιέν ταξιδεύει συνεχώς λόγω της δουλειάς του και η μόνιμη απουσία του από το σπίτι έχει καταστρέψει τον γάμο του. Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης, λαμβάνει μήνυμα από την απεγνωσμένη σύζυγο του: ο επτάχρονος γιος τους έχει εξαφανιστεί. Από 3 Μαϊου.

Ζευγάρι με το ζόρι. Ο Εουχένιο Ντέρμπες είναι ένας κακομαθημένος πλεϊμπόης, γόνος μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών του Μεξικού, που πέφτει στη θάλασσα από το γιοτ του και παθαίνει αμνησία, και η ΄Άννα Φάρις η ανύπαντρη εργαζόμενη μητέρα που τον περιμαζεύει και τον πείθει ότι είναι ο άνδρας της και πατέρας των παιδιών της! Από 3 Μαίου.

Κοκομπλόκο. Τρεις γονείς προσπαθούν να σταματήσουν τις κόρες τους να κάνουν σεξ στο Prom night. Από 10 Μαϊου.

H ενοχή του Κένεντι.  18 Ιουλίου, 1969. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι φεύγει από ένα πάρτι στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με συνοδηγό τη Μαίρη Τζο Κόπεχνε, μία πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια στρατηγικής που είχε συνεργαστεί με τον Μπόμπι Κένεντι για την καμπάνια του την προηγούμενη χρονιά. Οι συνθήκες αυτού που ακολούθησε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εδώ και 50 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο έπεσε από μία γέφυρα με αποτέλεσμα η συνοδηγός να χάσει τη ζωή της, γιατί ο Τεντ Κένεντι ανέφερε το δυστύχημα 10 ώρες μετά. Το περιστατικό σηματοδότησε το τέλος της ζωής της νεαρής Κόπεχνε, καθώς και το τέλος των προσδοκιών του Τεντ Κένεντι για την προεδρική θέση. Από 10 Μαϊου.

Η οικογένεια μου σε λατρεύει.  Ο Ζουλιέν είναι ένας ντροπαλός 30άρης, ειδικός στους υπολογιστές, που ερωτεύεται την όμορφη δημοσιογράφο Εύα. Η σχέση τους προχωράει και το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί, έτσι ήρθε η ώρα ο Ζουλιέν να γνωρίσει την οικογένεια της Εύας. Αποφασίζουν λοιπόν να πάνε όλοι μαζί μια εκδρομή που θα τους μείνει αξέχαστη. Από 10 Μαϊου.

24 hours to live. Το premise του κλασικού νουάρ “D.O.A.” που γνώρισε κι ένα ριμέικ το 1988, με τον ήρωα που δηλητηριάζεται κι έχει μόνο ένα συγκεκριμένο, στενό χρονικό διάστημα για να μείνει ζωντανός, έχει κορεστεί εδώ και πολύ καιρό, όμως από ό,τι φαίνεται με αυτήν τη νέα παραγωγή τα στούντιο δε φαίνονται έτοιμα να την εγκαταλείψουν, ξαναγυρίζοντάς τη σε νέες εκδοχές. Πίσω από την κάμερα ως σκηνοθέτης θα αναλάβει για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Brian Smrz, γνωστός ως κασκαντέρ και βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ τα καθήκοντα του ήρωα δράσης θα αναλάβει ο Ethan Hawke. Η υπόθεση αφορά έναν πληρωμένο δολοφόνο που ψάχνει για λύτρωση όταν του χαρίζεται μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει.

Η δράση αν μη τι άλλο δείχνει καταιγιστική, είναι όμως αυτό αρκετό για να δικαιολογήσει την ύπαρξη ακόμη ενός φιλμ συνταγής που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθεί την πεπατημένη; Τα κλισέ της μανίας για εκδίκηση, των και καλά σκληρών ατακών και των σφαιρών των εχθρών που δεν μπορούν να πετύχουν ποτέ τον ήρωα καλά κρατούν από ό,τι φαίνεται. Τώρα το αν αυτό που δημιουργήθηκε καταφέρνει να είναι διασκεδαστικό μέσα στην κοινοτοπία του ή αν αποτύχει ακόμη και σε αυτόν τον τομέα ή (στη λιγότερο πιθανή περίπτωση) καταφέρνει να δώσει μια ένεση ζωής σε μια ιδέα ξεφτισμένη, θα δείξει. Από 10 Μαϊου.

Γκογκέν. Ο Πολ Γκογκέν νοιώθει να ασφυκτιά στο Παρίσι του 1891. Ταξιδεύει στην Ταϊτή για να ξαναβρεί την έμπνευση. Ζωγραφίζει, φτιάχνει γλυπτά- τα έργα του θυμίζουν την αρχέγονη τέχνη του νησιού. Ο Πολ Γκογκέν πέρασε δύο χρόνια της ζωής του στο χωριό Ματέερα όπου γνώρισε τη φτώχεια, αρρώστησε βαριά αλλά κι ερωτεύτηκε την όμορφη ιθαγενή Τεχούρα. Από 10 Μαϊου.

Nίνα. Η εξαιρετική ζωή και επαγγελματική πορεία μιας από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές στην ιστορία, της Νίνα Σιμόν, ξεδιπλώνεται στην βιογραφική αυτή ταινία, που έχει στην καρδιά της μια σπάνια και δυνατή ερωτική ιστορία. Ξεκινώντας την δεκαετία του ’90 στη Γαλλία, και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο και σε σημαντικές στιγμές της ζωής της Σιμόν, η ταινία καταγράφει, μέσα από την καταπληκτική της μουσική, την ιστορία μιας μουσικής ιδιοφυΐας που τελικά βρίσκει την αγάπη και την γαλήνη. Από 10 Μαϊου.

The nut job 2 – Nutty by nature. Ο σκίουρος Σούρλι και η παρέα του επιστρέφουν! Για άλλη μία φορά, βρισκόμαστε στην Όουκτάουν, όπου ο μοχθηρός δήμαρχος έχει αποφασίσει να γκρεμίσει το πάρκο Liberty και στη θέση του να χτίσει ένα επικίνδυνο λούνα παρκ. Ο Σούρλι και η ετερόκλητη ομάδα φίλων του, συμμαχούν για να σώσουν το σπίτι τους, να κατατροπώσουν τον δήμαρχο και να ανακαταλάβουν το πάρκο. Από 10 Μαϊου.

Βηρυτός.  Δύο μυστικοί πράκτορες της CIA (Rosamund Pike, Dean Norris) αναθέτουν στον Mason Skiles (Jon Hamm), έναν πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, να επιστρέψει στον Λίβανο μετά από δέκα χρόνια, για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός φίλου του. Τίποτα δεν είναι όπως το θυμόταν και εκτός από τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Mason βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις που αφορούν τις προθέσεις του ισραηλινού στρατού, επικεφαλής Αμερικανών πολιτικών, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και διεφθαρμένων γραφειοκρατών. Από 10 Μαϊου.

Εσύ διαλέγεις. Καθημερινά καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσά σε διάφορα πράγματα, η Τζουλιέτ όμως αδυνατεί να αποφασίσει. Έχει μάθει να αποφασίζουν άλλοι για αυτήν μέχρι που γνωρίζει δύο γοητευτικούς άνδρες… αυτή την φορά θα πρέπει μόνη να επιλέξει ποιος πραγματικά της αρέσει! Από 17 Μαϊου.

Last flag flying. Τριάντα χρόνια μετά τη θητεία τους στο Βιετνάμ, ο πρώην τραυματιοφορέας του ναυτικού Larry «Doc» Shepherd επανασυνδέεται με τους παλιούς φίλους του, τους πρώην πεζοναύτες Sal Nealon και αιδεσιμώτατο Richard Mueller, για να θάψει τον γιο του, έναν νέο πεζοναύτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ιράκ. Από 17 Μαϊου.

Deadpool 2. Μετά από μια σχεδόν θανάσιμη επίθεση από αγελάδες, ένας παραμορφωμένος ιδιοκτήτης καφετέριας (Γουέιντ Ουίλσον) αγωνίζεται να εκπληρώσει το όνειρό του να γίνει ο πιο καυτός μπάρμαν. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό προβληματάκι σε αυτό, καθώς ο Γουέιντ έχει χάσει την αίσθηση της γεύσης. Ενώ προσπαθεί να ξαναβρεί την όρεξη για ζωή – αλλά και μια χρονομηχανή – ο Γουέιντ θα παλέψει με νίντζα, με την ιαπωνική μαφία Γιακούζα και με ένα τσούρμο ερεθισμένα σκυλιά, καθώς ταξιδεύει στον κόσμο για να ανακαλύψει την αξία της οικογένειας, της φιλίας και της γεύσης – ανακαλύπτοντας την όρεξη για περιπέτεια και αποκτώντας την πολυπόθητο τίτλο του Καλύτερου Εραστή στον κόσμο. Από 17 Μαϊου.

Τερματικός σταθμός. Στη σκοτεινή καρδιά μιας άναρχης, ανώνυμης πόλης, η ταινία ακολουθεί τις γεμάτες ανατροπές ιστορίες δυο δολοφόνων (Μάξ Άιρονς και Ντέξτερ Φλέτσερ) σε μιαολέθρια αποστολή, ενός δασκάλου που δίνει μάχη με μιαθανάσιμη ασθένεια (Σάιμον Πεγκ), ενός αινιγματικού επιστάτη (Μάικ Μάγιερς) και μιας περίεργης σερβιτόρας που ζει επικίνδυνη, διπλή ζωή (Μάργκο Ρόμπι). Το βαθύ σκότος της νύχτας θα φέρει δολοφονικές συνέπειες, καθώς οι ζωές τους περιπλέκονται στα χέρια ενός μυστηριώδους εγκληματία με μοναδικό σκοπό την εκδίκηση. Από 24 Μαϊου.

Δεσποινίς ετών 50. Η Μαρί – Φρανσίν μένει από την μία μέρα στην άλλη χωρίς άντρα και δουλεία όταν ο σύζυγος της, της ανακοινώνει ότι την αφήνει για μία άλλη γυναίκα και ταυτόχρονα απολύεται από την δουλεία της. Αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών της στην ηλικία των 50 ετών! Αυτοί της συμπεριφέρονται σαν να είναι ακόμα παιδί, φροντίζοντας και για την επαγγελματική της αποκατάσταση αφού της ανοίγουν ένα κατάστημα για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εκεί θα γνωρίσει τον Μιγκέλ, ένα σεφ που δεν της ομολογεί ότι βρίσκεται ακριβώς στην ίδια κατάσταση και μένει στο σπίτι των γονιών του. Δεν είναι εύκολο να έχεις μια νέα καρδιά μέσα σε ένα ώριμο σώμα αλλά αυτή η κωμωδία μας αποδεικνύει ότι τα 50 είναι τα νέα 30! Από 24 Μαϊου.

Taxi 5. Ο Σιλβέν Μαρό, ένας επιτυχημένος Παριζιάνος αστυνομικός και άσος στην οδήγηση, μετατίθεται παρά τη θέλησή του στο αστυνομικό τμήμα της Μασσαλίας. Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Ζιλμπέρτ, που είναι πια Δήμαρχος της πόλης (αλλά πάντα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις), του αναθέτει να σταματήσει τη δράση της «Ιταλικής Συμμορίας» που ληστεύει κοσμηματοπώλες και καταφέρνει να ξεφεύγει χάρη σε μια γρήγορη Ferrari. Για να τα καταφέρει, ο Μαρό δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνασπιστεί με τον ανιψιό του χειρότερου οδηγού Uber στη Μασσαλία που, όμως, είναι ο μοναδικός που μπορεί να τον βοηθήσει. Από 24 Μαϊου.

Solo: A Star Wars Story. Μέσα από μια σειρά παράτολμες περιπέτειες σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο εγκληματικό υπόκοσμο, ο Han Solo γίνεται φίλος με τον πελώριο μελλοντικό του συν-πιλότο, τον Chewbacca και συναντά τον περιβόητο τζογαδόρο Lando Calrissian, σε ένα ταξίδι που θα καθορίσει την πορεία ενός από τους πιο αναπάντεχους ήρωες του σύμπαντος που λέγεται Star Wars. Από 24 Μαϊου.

Tully. Tα παιδιά είναι ευτυχία; Η Σαρλίζ Θερόν πρωταγωνιστεί στον ρόλο μιας παντρεμένης  γυναίκας με δυο παιδιά, και έγκυος στο τρίτο, που με μισή καρδιά δέχεται το καλοπροαίρετο δώρο του αδελφού της για «νυχτερινή νταντά», με την ελπίδα να ελαττώσει λίγο το στρες της καθημερινότητας της. Η «νυχτερινή νταντά» φτάνει με την μορφή μιας όμορφης, ανεξάρτητης φοιτήτριας πανεπιστημίου που θα την βοηθήσει όχι μόνο να βρει περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί, αλλά αλλάζοντας εντελώς τη ζωή της με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Από 31 Μαϊου.

Συνομωσία. Η Άλις, πρώην ανακρίτρια της CIA, τώρα ζει μια φυσιολογική ζωή στο Λονδίνο. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν απέτυχε να ανακρίνει έναν κρατούμενο με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Όταν η CIA συλλαμβάνει κάποιον που έχει άμεσες πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, η Άλις καλείται πάλι να τον ανακρίνει. Ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα στο δρόμο για την Υπηρεσία θα την κάνει να καταλάβει ότι της την έχουν στήσει και τώρα θα πρέπει με κίνδυνο την ζωή της να βρει τους συνωμότες και να αποτρέψει μια φονική βιολογική επίθεση στην πόλη. Από 31 Μαϊου.

Adrift. Μετά το χτύπημα του πιο φονικού τυφώνα στην ιστορία του Ειρηνικού ωκεανού, η Τάμι Όλντμαν (Σέιλιν Γούντλεϊ) ξυπνά στη μέση της θάλασσας για να βρει τον αρραβωνιαστικό της άσχημα τραυματισμένο και το σκάφος τους κατεστραμμένο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επικοινωνήσει με κάποιον ή να βγει από τον ωκεανό, καθώς το πλησιέστερο λιμάνι είναι 1.500 μίλια μακριά. Με τον χρόνο να την κυνηγά και τις μνήμες του δυστυχήματος να δυναμώνουν, η Τάμι πρέπει να βρει γρήγορα ένα τρόπο για να σώσει τον εαυτό της και τον άνδρα που αγαπά. Μια αληθινή ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και το ένστικτο της επιβίωσης, με την υπογραφή του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, σκηνοθέτη της συναρπαστικής περιπέτειας «Έβερεστ». Από 31 Μαϊου.

 

 

Σχολιάστε