ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΜΠΟΥΛΙΤ»


 1.Για τον εκπληκτικό ρόλο του Στιβ ΜακΚουίν, που λειτουργεί ως ο αμερικανικός  αντίποδας του Ζαν Πολ Μπελμοντό, με το πρόσωπό του να εκφράζει ειρωνεία, σιχαμάρα και δυσαρμονία.

2.Για τη Ζακλιν Μπισέ, που δεν είναι μόνο πανέμορφη ως σύντροφος του ήρωα, αλλά λειτουργεί ως ο καθρέφτης του (στο τελευταίο πλάνο της ταινίας), η αυτοκριτική του, η επαφή με την ανθρωπιά.

3.Γιατί ο ρόλος της γυναίκας είναι άκρως αμφίσημος; είναι μεν το ωραίο λουλούδι σε εναν βρωμικό κήπο, αλλά ταυτόχρονα και ένα άλλοθι.

4.Για την εξαιρετική, εξεπίτηδες στιλπνή φωτογραφία, που εξωραϊζει ειρωνικά τον κόσμο της βίας, και για την πολύ ωραία μουσική που ταιριάζει με τη δράση.

5.Για την επιδειξη των νέων τεχνολογικών εφευρημάτων, όπως πχ της συσκευής φαξ, που όμως δε μπορούν να υποκαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα και την ευφυία.

6.Για την τρομερή βία της ταινίας, που είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν τη δεκαετία του ’70.

7.Για το εκπληκτικής ανάλυσης ιδεολογικό αδιέξοδο που σημειώνει η ταινία. Η βία των παραβατικών αντιμετωπίζεται με σκληρή βια καταστολής, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Ως εκ τούτου, ο Γέιτς αναρωτιέται αν υπάρχουν νέες προτάσεις.

8.Στην αναζήτηση των νέων προτάσεων, τις οποίες ιχνηλάτησε και ο Πέκινπα, δειχνοντας οτι δεν υπάρχει λύση και το έγκλημα θα υπάρχει γιατί έχει οικονομικά αίτια.

9.Γιατί η ταινία είναι όντως μεταμοντέρνα 49 χρόνια μετά το γύρισμά της, δείχνει ασυνήθιστα σύγχρονη, καθόλου παλιομοδίτική, και με προβληματισμούς όμοιους με τους σύγχρονους.

10.Διότι ξαναβλέποντας σήμερα το Μπούλιτ διαπιστώνουμε με μεγάλη θλίψη ότι είναι πολύ καλύτερο να βλέπουμε τέτοιες ταινίες παρά τα άθλια σύγχρονα αμερικανικά θρίλερ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s