“Τα παράπονα στο δήμαρχο” (L’ ora legale)


(από την ΕΠΟΧΗ, 2/7/2017)
του Στράτου Κερσανίδη

Σκηνοθεσία: Σάλβο Φικάρα και Βαλεντίνο Πικόνε

Το Πιετραμάρε είναι ένα χωριό στη Σικελία, στο οποίο επί πολλά χρόνια εκλέγεται δήμαρχος ο Γκαετάνο Πατάνε. Ο Εν λόγω, λοιπόν, ένας τύπος με το χαμόγελο της επιτυχίας αλά Μπερλουσκόνι, είναι βουτηγμένος στη διαφθορά και φαίνεται πως οι δημότες έχουν βαρεθεί να ζουν έτσι.

Ο Πιερπάολο Νατόλι είναι ο άνθρωπος ο οποίος έρχεται να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Πατάνε. Τίμιος κι αδέκαστος, ο καθηγητής Νατόλι κατέρχεται στις εκλογές και διεκδικεί τη δημαρχία. Οι κάτοικοι του Πιετραμάρε, έχοντας βαρεθεί να ζουν σε ένα καθεστώς συνδιαλλαγής και ανομίας, εκλέγουν για δήμαρχο το Νατόλι ο οποίος προσπαθεί να αλλάξει τα πάντα στο χωριό.

Έτσι λοιπόν, ο νέος δήμαρχος ξεκινά τη θητεία του με σκοπό να διοικήσει σύμφωνα με τα ιδανικά και το ήθος του. Σύντομα όμως έρχεται αντιμέτωπος με εκείνους που τον ψήφισαν επειδή αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο νομιμότητας. Και καθώς δεν ήταν συνηθισμένοι να σέβονται τους νόμους, συνηθισμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς προσωπικών εξυπηρετήσεων, ρουσφετιών και χατιριών σύντομα στραφούν εναντίον του νέου δημάρχου.

Μια κωμωδία η οποία καταπιάνεται με ένα θέμα που αποτελεί καθημερινότητα για την Ιταλία. Μόνο για την Ιταλία; Μάλλον όχι, αφού σε όλους μας θυμίζει κάτι πιο κοντινό. Και ενώ η ταινία διαθέτει ένα πολύ αληθινό υλικό, τελικά αυτό παραμένει αναξιοποίητο. Κάκιστη σκηνοθεσία με το γέλιο να εξαντλείται μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Η συνέχεια είναι απογοητευτική, το σενάριο θυμίζει σαράβαλο που ανεβαίνει ανηφόρα, οι ερμηνείες είναι εξωφρενικά κραυγαλέες.

Ιταλική πολιτική κωμωδία με ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα. Και το χειρότερο είναι πως αδυνατεί να βγάλει γέλιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s