ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ «ΣΚΟΡΠΙΟ»


1.Για τους εκπληκτικούς ρόλους των πρωταγωνιστών Μπαρτ Λάνκαστερ και Αλέν Ντελόν καθώς και του σπουδαίου Πολ Σκόφιλντ.

2.Γιατί η ταινία γυρίστηκε σε άλλη μια περίοδο όξυνσης του Ψυχρού Πολέμου με τα θέματα του Βιετνάμ, της δεύτερης μεγάλης οικονομικής κρίσης αλλά και των αδέσμευτων δράσεων μυστικών πρακτόρων και την αρχή της τρομοκρατίας.

3.Για την εξαιρετική δημιουργία ενός κλίματος που ελάχιστες ταινίες της εποχής απέδωσαν, μια αίσθηση καχυποψίας, αλλαγής ταυτότητας και απόκρυψης.

4.Γιατί στην ταινία βλέπουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις κατασκοπικές ιστορίες, όχι βέβαια με τις τζεϊμσμποντικές υπερβολές των γκάτζετ αλλά με πιο αληθοφανή τρόπο.

5.Γιατί η ταινία είναι μια εφ’όλης της ύλης αναφορά σε κινηματογραφικά είδη: Κατασκοπική δημιουργία, κοσμοπολίτικη περιπέτεια, φιλμ νουάρ, υπαρξιακό δράμα.

6.Γιατί η αναφορά στο προσωνύμιο Σκορπιός παραπέμπει και στο γνωστό ανέκδοτο με τον σκορπιό που, προκειμένου να καταστρέψει τον άλλον, καταστρέφει ταυτόχρονα και την ύπαρξή του.

7.Για την προσπάθεια του Γουίνερ να μη γυρίσει μια ακόμα ψυχροπολεμική πορνογραφία αλλά να εισάγει όσο το δυνατότερο, δεδομένων και των εμπορικών προδιαγραφών της ταινίας, ένα στοιχείο πολιτικού στοχασμού.

8.Γιατί η ταινία σκύβει μελαγχολικά, έγκαιρα και προφητικά πάνω στο τέλος της ιστορίας, της γεωγραφίας, της φιλίας, αλλά και του έρωτα που, όπως τα στερεότυπα του φιλμ νουάρ, αξιοποιείται ως απάτη και παγίδα.

9.Γιατί βαθμιαία βλέπουμε κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι βασικοί ήρωες αποκόπτουν συνεχώς από τις πραγματικές τους προθέσεις, να είναι δηλαδή καλοί επαγγελματίες και να υπηρετούν την πατρίδα, αλλά μεταφέρονται σε ένα προσωπικό παιχνίδι, αποκομμένο από κάθε ιδεολογία.

10.Γιατί σε τρίτο επίπεδο, η ταινία πρώιμα βάζει πολλά καύτα ερωτήματα: Τι είναι πατρίδα, τι είναι ιδεολογία, τι είναι υπηρεσία σε κάποιες αρχές, και πόσο αυτά θα δικαιωθούν στο μέλλον.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s