ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ


20  ΦΙΛΜ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ

Μετά την επόμενη μέρα

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Δε χρειάζεται να τονίσω πόσο σημαντική είναι για όλους εμάς αλλά και την ανθρωπότητα η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντoς. Μας θυμίζει τα εγκληματικά λάθη των ηγετών του κόσμου σε θέματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των θαλασσών και εν γένει του περιβάλλοντος. Διοξίνες, ζιζανιοκτόνα, πετρελαια, πλαστικά μολύνουν συνεχώς τους πληθυσμούς και τη Γη. Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και ταυτόχρονα φέρνουν το τέλος του πλανήτη μας πιο κοντά. Πέρα από τις συλλογικές ευθύνες, οι ατομικές είναι ακόμα πιο σημαντικές διότι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι ρυπαίνουν ακτές, δρόμους και χωράφια. Παράλληλα, η ανάγκη για την αξιοποίηση πρώτων υλών κομίζει συνεχώς τη μείωση των δασών, που είναι πνεύμονες οξυγόνου. Τα νερά μολύνονται, η ατμόσφαιρα το ίδιο, τα φυτά μαραίνονται και όλα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική πίεση τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στον βίο του πλανήτη. Εδώ και δεκαετίες, ο κινηματογράφος μας προειδοποιεί συνεχώς με πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες και καταγράφει και περιπτώσεις όπου μπορούμε να έχουμε μόλυνση του περιβάλλοντος από την πυρηνική ενέργεια, όπως δυστυχώς συνέβη με τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ και στη Φουκουσίμα. Παράλληλα, το σινεμά μας μιλάει με τον τρόπο του για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι πάγοι λιώνουν συνεχώς, η θερμοκρασία της γης συνεχώς ανεβαίνει και μόνο η οικολογία απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δίνει έναν άνισο αγώνα.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Η κορυφαία ταινία πρόβλεψης είναι το Μετά την επόμενη μέρα του Ρόλαντ Έμεριχ με τον Ντένις Κουέιντ. Ο δημιουργός βασίζει το σενάριό του στις μυστικές εκθέσεις της CIA και μας δίνει μια αληθοφανή περιγραφή των όσων θα συμβούν στο μέλλον εξαιτίας των εξελίξεων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρατηρούμε πως η γη παγώνει (βλέπουμε παγωμένη ακόμα και την Ακρόπολη), γίνονται τεράστιες πλημμύρες και τρομερές καταστροφές με αμέτρητα θύματα. Αυτοί που επιζούν, για να διασωθούν πρέπει να κάνουν μια απίστευτη οδύσσεια που μας εντυπωσιάζει με τη δύναμη των εικόνων. Η ατμόσφαιρα και η αληθοφάνεια είναι εξαιρετικές και οι προειδοποιήσεις σαφείς: κάποτε οι ηγέτες όλου του κόσμου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπάρξει μέλλον για τα παιδιά τους ή όχι.

Ένα εξαιρετικό οικολογικό ντοκιμαντέρ είναι το Μια άβολη αλήθεια (βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ και μουσικής), όπου ο Ντέιβι Γκούγκενχαϊμ παρακολουθεί με την κάμερά του τον Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε οικολογικές αναζητήσεις και ανησυχίες.

Σχετικά με το νερό έχουμε, ως γνωστόν, τις ακόλουθες ταινίες:

Η τέλεια καταιγίδα του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν, με πολύ εντυπωσιακά εφέ, και στη συνέχεια η οσκαρική Έριν Μπρόνκοβιτς του Στίβεν Σόντερμπεργκ, που και σε άλλη του ταινία (Contagion) απέδειξε πως διαθέτει οικολογική συνείδηση. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η Έριν Μπρόνκοβιτς επισκέφτηκε και την Ελλάδα ενώ στη μυθοπλασία της ταινίας έχουμε τα ακόλουθα: σε μια περιοχή των ΗΠΑ, όπου εμφανίστηκαν αυξημένοι θάνατοι από καρκίνο, ένα δικηγορικό γραφείο ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αποκαλύφθηκε ότι το νερό της περιοχής μολυνόταν από απόβλητα μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες πλήρωσαν τελικά μεγάλα πρόστιμα.

Υπόγεια διαδρομή. Στην ελληνική ταινία του Απόστολου Δοξιάδη, σε μια περιοχή το νερό μολύνεται εξαιτίας μιας διαρροής αλλά ισχυρά συμφέροντα επιχειρούν να καλύψουν την ιστορία.

Υπόγεια διαδρομή

Έγκλημα αγάπης. Μια κορυφαία ταινία του έξοχου Ιταλού σκηνοθέτη Λουίτζι Κομεντσίνι, με τους Τζουλιάνο Τζέμα και Στεφανία Σαντρέλι. Μια εργάτρια σε ένα εργοστάσιο αρρωσταίνει εξαιτίας του νερού που μολύνεται από απόβλητα και πεθαίνει. Ο φίλος της, σε μια κατάσταση έντονης φόρτισης, σκοτώνει το αφεντικό της επιχείρησης.

Στον Υδάτινο κόσμο του Κέβιν Ρέινολντς με τον Κέβιν Κόστνερ, όλος ο κόσμος έχει σκεπαστεί με νερό.

ΤΥΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Στην πολύκροτη βραβευμένη ταινία του Πίτερ Γουέιρ Το τελευταίο κύμα, μια ιστορία με Αβορίγινες ιθαγενείς, υπάρχει το όραμα ενός κατακλυσμού με ένα τελευταίο τεράστιο κύμα νερού, που λειτουργεί σαν καθαρτήρια δύναμη σε έναν πολλαπλά βρωμισμένο κόσμο.

Το Τhe Impossible με την Ναόμι Γουότς, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο τα τραγικά γεγονότα από το τσουνάμι της Ινδονησίας τα Χριστούγεννα του 2004.

The Impossible

Με μολυσμένα νερά ασχολείται και η εντυπωσιακή ταινία του Τζον Φρανκενχάιμερ Το τέρας της αποκάλυψης. Η μόλυνση έρχεται από τον υδράργυρο των βιομηχανικών αποβλήτων που πέφτουν στα νερά και δημιουργούν τρομερά τέρατα εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Το τέρας της αποκάλυψης

Στο οσκαρικό φιλμ Τα μυθικά πλάσματα του νότου του Μπεν Ζέιτλιν βλέπουμε με ποιητικό και εντυπωσιακό τρόπο τις καταστροφές απο τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη.

Τα μυθικά πλάσματα του νότου

Στο εντυπωσιακό φιλμ Τουίστερ του Γιαν Ντε Μποντ με πολλά ειδικά εφέ, όλη η ταινία εξαντλείται στο να μας δείξει συνεχείς εντυπωσιακές καταστροφές από ισχυρούς ανεμοστρόβιλους.

Στην εντυπωσιακή Ομίχλη του Φρανκ Ντάραμποντ, μετά από μια τρομερή καταιγίδα, πέφτουν παράξενα επικίνδυνα πλάσματα.

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ

Διαρροές από πυρηνικά εργοστάσια που δουλεύουν για ειρηνικούς σκόπους έχουμε δει πολλές. Αναφερομαι στις πιο σημαντικές: στο Σύνδρομο της Κίνας του Τζέιμς Μπρίτζες, με τους Τζακ Λέμον, Τζέιν Φόντα, Μάικλ Ντάγκλας, έχουμε μια πυρηνική διαρροή σε εργοστάσιο που πρέπει να συσκοτιστεί.

Επιλέγω ακόμα την οσκαρική δημιουργία του Μάικ Νίκολς Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ με τους Μέριλ Στριπ και Κερτ Ράσελ, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Όταν μια εργάτρια σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας μολύνεται, επιχειρεί να συσπειρώσει υπέρ αυτής μια συνδικαλιστική δράση. Τελικά, εξαφανίστηκε και το ενδεχόμενο να της έκλεισαν το στόμα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ πιθανό.

Η εξαφάνισση της ΚάρενΣίλκγουντ

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ταινία Ο πυρήνας: αποστολή στο κέντρο της Γης αφορά σε μια επικίνδυνη αποστολή. Προβλήματα στο κέντρο της Γης έχουν δημιουργήσει ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορες χώρες του κόσμου.

WALLE. Φυσικά, το υπέροχο οικολογικό κινούμενο σχέδιο, εύστοχο και πετυχημένο και παράλληλα καταγγελτικό. Με χαριτωμένο αλλά και πικρό τρόπο μαθαίνουμε πως επειδή η Γη κατάντησε ένα τεράσιοτ σκουπιδαριό, οι εναπομείναντες άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει στο Διάστημα.

Wall -E

Το σμαραγδένιο δάσος. Ο Τζον Μπούρμαν, αξιοποιώντας στο βασικό ρόλο το γιο του, μεταφέρει στη μυθοπλασία πραγματικά τραγικά γεγονότα. Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως στη Βραζιλία, για χάρη του “πολιτισμού” εκατομμύρια τετραγωνικά δασών καταστρέφονται και μαζί τους εξαφανίζονται και οι ιθαγενείς.

Το σμαραγδένιο δάσος

Κλείνω με τη γνωστή ταινία του Μάικλ Άπτεντ Γορίλλες στην ομίχλη. Η Σιγκούρνι Γουίβερ παίζει εκπληκτικά το ρόλο της Ντάιαν Φόσι, που ήταν πραγματικό πρόσωπο, και αφιέρωσε τη ζωή της για να μελετήσει τους γορίλλες στην Αφρική.

Η λίστα αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των 20 ταινιών αλλά απέφυγα περίφημα φιλμ που έχουν σχέση με πυρηνικούς πολέμους, με τις επιπτώσεις τους αλλά και με τον τρωγλοδυτισμό που θα επακολουθήσει μετά από μια ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτές είναι σωστό να αξιολογηθούν σε ένα διαφορετικό αφιέρωμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s