«Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΤΟ»


 

(από την ΕΠΟΧΗ, 29/4/2017)

Στις στέπες της Μογγολίας

του Στράτου Κερσανίδη

Οι νομάδες στη Μογγολία ζουν μέσα στη φύση, με τη φύση και από τη φύση. Κι έτσι από μικρά παιδιά μαθαίνουν να τη σέβονται και να ακολουθούν τους ρυθμούς της.

Μια παραδοσιακή πρακτική των νομάδων είναι το κυνήγι με αετό. Μια παράδοση που πηγαίνει από γενιά σε γενιά, από πατέρα σε γιο. Όμως το να πάει η παράδοση από πατέρα σε κόρη είναι κάτι που συνηθίζεται και μάλιστα οι γεροντότεροι δεν το αποδέχονται.

Στην ταινία-ντοκιμαντέρ «Η κυνηγός με τον αετό» (The eagle hundress), του Ότο Μπελ, η παράδοση αυτή σπάει. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί και καταγράφει την επιθυμία της 13χρονης Αϊσολπάν να γίνει κυνηγός με αετό μέχρι την πραγματοποίηση της επιθυμίας της. Και το ενδιαφέρον είναι πως ο πατέρας της, παρά τις αντιδράσεις τη στηρίζει και της μαθαίνει την πατρογονική τέχνη.

Με φόντο τις απέραντες μογγολικές στέπες, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί την καθημερινή ζωή των νομάδων, τη θέση των γυναικών, τους οικογενειακούς δεσμούς, τις παραδόσεις, τη σχέση με τη φύση. Η κάμερα «ταξιδεύει» στην απεραντοσύνη και σκαρφαλώνει μαζί με την Αϊσολπάν στη φωλιά του αετού για να αιχμαλωτίσει ένα μικρό, που θα γίνει ο δικός της αετός-κυνηγός. Ο οποίος αφού «υπηρετήσει» τον άνθρωπο για 7 χρόνια, θα απελευθερωθεί τιμώμενος με τη θυσία ενός προβάτου.

Η Αϊσολπάν θα εκπαιδεύσει τον αετό, θα πάρει μέρος σε τοπικό διαγωνισμό, θα περάσει όλες τις δοκιμασίες και θα γίνει κυνηγός με αετό.

Θαυμάσιες εικόνες κινηματογραφημένες με ποιητικό τρόπο οι οποίες μαγνητίζουν τα μάτια και τις αισθήσεις των θεατών. Ένα ανθρωπολογικό, οικολογικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ ένα επικό ποίημα αγάπης για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από μια φωτογραφία του ισραηλινού φωτογράφου Άσερ Σβιντένσκι, η οποία απεικόνιζε ένα κορίτσι σε κάποιο βουνό να αφήνει στον αέρα έναν αετό. Το 13χρονο αυτό κορίτσι του κέντρισε το ενδιαφέρον και σκέφτηκε πως «πρέπει να γίνει μια ταινία γι’ αυτό».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s