ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΟΣ “ΙΚΑΡΟΣ ΧΒ-1” ΣΤΟ ΒΑΚΟΥΡΑ 1


Σήμερα Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου στις 22.00 στο ΒΑΚΟΥΡΑ 1 θα προβληθεί η τσεχοσλοβακική ταινία ΙΚΑΡΟΣ ΧΒ-1 (1963, ασπρόμαυρη, 81′) του Γίντριχ Πόλακ, η οποία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Μανχάιμ-Χαϊδελβέργης. Το φιλμ ανήκει προσχηματικά στην επιστημονική φαντασία αλλά ουσιαστικά κάνει πολλές πολιτικές και φιλοσοφικές αναφορές. Το σενάριο προέρχεται από το μυθιστόρημα του Πολωνού Στάνισλαβ Λεμ, που έγραψε και το Σολάρις.

Ακολουθεί η κριτική του Αλέξη Δερμεντζόγλου:

«Σε αυτή την ασπρόμαυρη τσεχοσλοβακική ταινία του ’60, η πρώτη έκπληξη έρχεται από το σενάριο που προέρχεται από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του  Πολωνού Στανίσλαβ Λεμ. Να σημειώσουμε πως από βιβλίο του τελευταίου τη δεκαετία του ’70 προέκυψε το βραβευμένο διαστημικό μπεργκμανικό αριστούργημα του Αντρέι Ταρκόφσκι Σολάρις (1972). Παρακολουθώντας εντυπωσιασμένος το Ίκαρος ΧΒ-1, διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη τις μεγάλες ομοιότητες αυτής της ταινίας με το Σολάρις. Πάντως εδώ ο Τσεχοσλοβάκος Γίντριχ Πολάκ γνωρίζει τα πεπερασμένα όρια των εσωτερικών λήψεων, γι’ αυτό τελειώνει σύντομα την ταινία του. Κατά τα άλλα, η φιλοσοφία και το ιδεολογικό μήνυμα είναι ίδια με το Σολάρις, πιθανά λόγω Λεμ.

Σε ένα διαστημόπλοιο, μια ομάδα ανθρώπων ταξιδεύει προς έναν ακαθόριστο προορισμό. Κάποιος από αυτούς κινδυνεύει και επιχειρούν να τον σώσουν. Με άφθονο διάλογο, γυρισμένη σε εσωτερικούς χώρους, καταλήγει στην προσγείωση του διαστημόπλοιου στη Γη. Είναι, όμως, η Γη ή η επανακάλυψή της;

Σαφέστατα αλληγορικό, δραματικό φιλμ που “μιλάει” οπτικά για τη φυγή από την πατρίδα με προορισμό την ίδια την πατρίδα, σηματοδοτούμενη όμως αλλιώς. Αυτή η αλληγορική πατρίδα είναι η αμφισβήτηση της παλιάς και το πολιτικό-φιλοσοφικό μήνυμα είναι σαφές: να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον υπαρκτό σοσιαλισμό, κάτι που η Τσεχοσλοβακία είχε πάντα στο μυαλό της, όπως έδειξε η Άνοιξη της Πράγας. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ενισχύθηκε όλο αυτό (από το 20ο Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε.).

Άψογο μίνι κινηματογραφικό ποίημα, με απίθανα ντεκόρ, εξαιρετική τεφρή φωτογραφία και ένα συνεχές σασπένς να τη διατρέχει υπογείως.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s