21 ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ


(Από την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ,27/3/2017)

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Ποια θεατρικά έργα που έγιναν ταινίες  θα μπορούσε να προτείνει ο γράφων ανεπιφύλακτα για να τις προμηθευτείτε σε DVD; Δεν είναι  μόνον μια αναφορά στην σημερινή παγκόσμια ημέρα  του θεάτρου αλλά ιδίως στην καλώς  εννοούμενη ψυχαγωγία με ποιότητα ,ένταση, αγωνία, στυλ, ανατροπές. Υπάρχουν πάντα οι κλασικοί  δραματουργοί από τον Σαίξπηρ μέχρι τον Τένεσυ Γουίλιαμ ,με επιδόσεις διαχρονικές ,αξεπέραστες ,υψηλού επιπέδου. Από την άλλη  μεριά  η σύγχρονη δραματουργία  έχει να παρουσιάσει μεγάλες εκπλήξεις   με έργα εντυπωσιακά  που σου κόβουν την ανάσα. Με γέλιο αλλά και σασπένς, δραματουργίες «μαύρες» και σκοτεινές με δομή νουάρ ,οι εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη.Επιθυμώ να σας προσφέρω μια λίστα με 21 φίλμ. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω  το κλασικό ,μια και τα πρώτα  ανήκουν σ΄αυτή την κατηγορία. Από τις υπόλοιπες κάποιες  είναι γνωστές, ορισμένες όμως αποτελούν μέγιστες εκπλήξεις. Ειδικά τρία γαλλικά κωμικά έργα θα σας διασκεδάσουν  αφάνταστα. Δεν θα ξεχάσω να περιλάβω και εκείνα  που ασκούν κοινωνική κριτική σε όλα τα επίπεδα.

Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ

1)Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι. Από το ομώνυμο έργο του Τένεσυ Γουίλλιαμς  ,ο Τζότζεφ Μανκιαβιτς , με αφορμή μια λοβοτομή ,γυρίζει ένα  εκπληκτικό, υποβλητικό ,αγωνιακό φίλμ  με ψυχαναλυτική έρευνα  και στοιχεία νουάρ. Κάθριν Χέημπορν ,Μοντκόμερυ Κλίφτ, Ελίζαμπεθ Τέυλορ στους βασικούς ρόλους.2)Λεωφορείο ο πόθος .Και πάλι Τένεσυ Γουίλλιαμ τον οποίο διασκευάζει  ο Ελία Καζάν.Με Μάρλον Μπράντο ,Βίβιαν Λή ,μια εκπληκτική σπουδή στην ψυχοπαθολογία της μοναξιάς.3)Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ από το ομώνυμο  έργο του ΄Εντουαρντ ΄Αλμπυ ,σε μια μυθοπλασία που υπερβαίνει  τον Μπέργκμαν σε ότι αφορά στην  ανατομία των διαπροσωπικών σχέσεων ,έχουμε μια έξοχη οσκαρική  δημιουργία  από τον Μάικ Νίκολς με εκπληκτικούς ρόλους από Ελίζαμπεθ Τέυλορ,Ρίτσαρντ Μπάρτον και  Σάντυ Ντένκ,Τζώρτζ Σήγκαλ.4) Σλούθ .Από το θεατρικό  έργο του ΄Αντονυ Σάφερ ο  Μάνκιεβιτς  σκηνοθετεί  τους σέρ Λώρενς Ολίβιε,Μάικλ Κέην σ΄ ένα σκοτεινό εσωτερικό νουάρ,ένα παιγνίδι γάτας και ποντικού. Το  σύγχρονο ρημέηκ Παιγνίδια μυαλού  ασήμαντο.5)΄Εκβους .Ο Σίντνευ Λουμέτ διασκευάζει Πήτερ Σάφερ  σε ένα συγκλονιστικό φίλμ ,με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον ιδανικό. Μια ψυχαναλυτική ιστορία  επιστρέφει  στον ίδιο τον αναλυτή που διερευνά μια περίπτωση.

΄Εκβους

ΓΕΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Ξεχωρίζω από την Γαλλία  εργα άσημα ,αλλά σπουδαία  σε όλα τα επίπεδα,  με ψυχαγωγία  και εντονότατη κριτική των μικροαστικών συμπεριφορών και αξιών.6) Το δείπνο των ηλιθίων. Από  θεατρικό έργο του  Φρανσίς Βέμπερ προκύπτει μια κινητική κωμωδία  γεμάτη κακία, παγίδες και ανατροπές. Σπουδαία ψυχαγωγία.7) Εγώ, δυό γυναίκες, τρείς βαλίτσες. Ο Εντουάρτ Μολιναρό διασκευάζει  το θεατρικό έργο  του Κλώντ Μανιέ «΄Οσκαρ» με τον Λουί Ντε Φυνές συγκλονιστικό στο βασικό ρόλο να πιάνει φοβερές επιδόσεις. Παράλληλα η  κριτική για το «κυνήγι» του χρήματος είναι ενδιαφέρουσα. 8) Για όλα φταίει το όνομά σου.Οι Ματιέ Ντελαπόρτ  και Αλεξάντρ Ντε λα Πατελιέρ σκηνοθετούν με μπρίο και  «μαύρο» χιούμορ  ένα δικό τους θεατρικό έργο. Μια οικογένεια  σχεδόν διαλύεται εξ αιτίας διαφωνιών για το όνομα ενός παιδιού που θα γεννηθεί. Συγκλονιστική δημιουργία.

Δείπνο ηλιθίων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Στον τομέα της εντονότατης  κοινωνική κριτικής  ξεχωρίζω τον σπουδαίο Αμερικανό δραματουργό  και σκηνοθέτη  Ντέηβιντ Μάμετ.Γράφει και σκηνοθετεί το 9)American buffalo.Μια ομάδα υποπρονομιούχων  σχεδιάζουν πως θα πιάσουν την καλή  αλλά στο τέλος  το «όνειρο» διαλύεται .10)Οικόπεδα με θέα .Ο Τζέημς Φόλευ  διασκευάζει  το θεατρικό έργο  του Μάμετ ,αξιοποιεί  σπουδαίους στάρ  όπως  οι ΄Αλ Πατσίνο ,΄Αλεκ Μπαλντουιν. Με  συνταραχτικό τρόπο δείχνει την κατάρευση του  αμερικανικού «ονείρου» μέσα από μια σειρά  πωλητών γής  που θεωρούνται  ξοφλημένοι και ο πυρετός της αγωνίας τους πυρακτώνει. Κριτική  όχι κοινωνική αλλά επί των σχέσεων προκύπτει  από το θεατρικό έργο  του Πάτρικ Μπάρμπερ  11)Εξ επαφής ,που σκηνοθέτησε  διακριτικά και ατμοσφαιρικά  ο Μάικ Νίκολς ,με Τζούλια Ρόμπερτς,Νάταλι Πόρτμαν,Κλάιβ Οουέν σ΄ ένα υπέροχο εσωτερικό δράμα.Σκληρή  κριτική για τις ταξικές διαφορές και το «αμερικάνικο» όνειρο προκύπτει  από το βιβλίο και το θεατρικό έργο του Τζότζεφ Χέηζ  απ΄ όπου ο Γουίλλιαμ  Γουάιλερ γυρίζει την ταινία 12) Σκληροί άνδρες (1955) με τους Χάμφρευ Μπόγκαρντ και Φρεντερίκ Μάρτς. Παραβατικοί εισβάλουν στο σπίτι ενός μεσοαστού  και ζητούν μερίδιο από την ευτυχία του.Το ρημέηκ του Μάικλ Τσίμινο μέτριο.

Οικόπεδα με θέα

ΣΕ ΧΑΛΑΡΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Σε πιο χαλαρό αλλά πάντα αποτελεσματικό στυλ ξεχωρίζουν  13) Εφτά χρόνια φαγούρα. Από το θεατρικό  έργο  του  Τζώρτζ Αξελροντ  προκύπτει  μια υπέροχη ταινία ,που σχολιάζει την απιστία ,με τον Μπίλυ Γουάιλντερ να αξιοποιεί  υπέροχα  την Μαίριλυν Μονρόε . 14)Ένα παράξενο ζευγάρι .Μια περίφημη ανατρεπτική ταινία  όπου ο Τζήν Σάκς αξιοποιώντας ένα θεατρικό  έργο του Νήλ Σάιμον  βρίσκει ως ιδανικούς ερμηνευτές  τους Τζάκ Λέμον, Γουώλτερ Ματάου. Δύο τύποι συγκατοικούν μέν  αλλά έχουν αντιδιαμετρικές απόψεις  για το νοικοκυριό  και την τάξη.Κατά βάθος αγαπιούνται αλλά γκρινιάζουν τρομερά.Η μεγάλη τόλμη είναι πως η σκηνοθετική ματιά  τους αντιμετωπίζει  ως ετερόφυλο ζευγάρι  κι έτσι προκύπτει  ένα υπόγειο σχόλιο για την ομοφυλοφιλία.15) ΄Αλφι.Ο Λουίς Τζίλμπερτ μ΄ έναν φοβερό  Μάικ Κέην διασκευάζει  το θεατρικό του Μπίλ Νότον.16) Εκπαιδεύοντας την Ρίτα και πάλι Μάικλ Κέην  και Λουίζ Τζίλμπερτ στην διασκευή του έργου του Γουίλλυ Ράσσελ.

Εγώ, δυό γυναίκες, τρείς βαλίτσες

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο ΄Αιρα Λέβιν είναι γνωστός από το μυθιστόρημά του Το μωρό της Ρόζμαρι. Δείτε πάντως οπωσδήποτε το φίλμ  του Σίντνευ  Λούμετ.17) Θανάσιμη παγίδα με εκπληκτικούς τους Κρίστοφερ  Ρήβς  και Μάικλ Κέην.Οι δυό τους σε μια ερμηνευτική αλλά και  θανατηφόρα μονομαχία σ΄ένα νουάρ γεμάτο  ανατροπές ,εκπλήξεις και πολλά άλλα.18)΄Αλμπερτ Νόμπς. Η Γκλέν Γκλόουζ είναι έξοχη  στον ρόλο μιας γυναίκας  που ντύνεται ως άνδρας, ερωτεύεται  γυναίκα και έχει τραγικό τέλος. Σημειώστε το θεατρικό έργο  του Σιμον Μπενμούσα. 19)Στάση λεωφορείου. Από  το θεατρικό έργο του Γουίλλιαμ ΄Ιντζ προκύπτει η ευχάριστη ταινία του Τζόσουα Λόγκαν. Η Μαίριλυν Μονρόε  είναι μια τραγουδίστρια σ΄ ένα σαλούν.Την ερωτεύεται σφοδρά ένας άξεστος αλλά καλόγαθος σύγχρονος καουμπόυ. Επιθυμεί να της αλλάξει ζωή  και να την πάρει να φύγουν  μαζί αλλά τελικά αποτυχαίνει.20)Ξυπόλυτοι στο πάρκο. Ένα θεατρικό έργο  του Νήλ Σάιμον   καταλήγει σε μια μεγάλη  κινηματογραφική επιτυχία  με εμβληματικό  τίτλο  και  υπέροχους τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέην Φόντα .Αυτός, ένα καθωσπρέπει δικηγόρος, ερωτεύεται  μια ανέμελη κοπέλα και παντρεύονται. Ωστόσο, εξ αιτίας των διαφορών τους, ο γάμος καταλήγει  σε κωμικό σενάριο.21)Ξαναπαντρεύομαι την γυναίκα μου.Ο Χάουαρντ Χώκς  αξιοποιεί το θεατρικό έργο  των Μπέν Χεκτ  και Τσάρλς  Μακάρθουρ και γυρίζει  μια σπαρταριστή  κωμωδία γύρω από την δημοσιογραφία.΄Εξιχο το έγχρωμο ρημέηκ του Μπίλυ Γουάιλντερ Η πρώτη σελίδα με τους Τζάκ Λέμον ,Γουώλτερ Ματάου. Δεδομένου ότι ο μέγας Γουάιλντερ υπήρξε και δημοσιογράφος στα νιάτα του ,το σχόλιο για τον κιτρινισμό  του τύπου είναι πολύ λειτουργικό.

Θανάσιμη παγίδα

Καλή απόλαυση στη θέαση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s