«Η ΝΥΧΤΑ» (LA NOTTE )


Γράφει η  Κική Βογιατζόγλου  μέλος της “Κινηματογραφικής λέσχης των εργαζομένων της ΕΡΤ3.”

kyriakivo@gmail.com

Την ταινία την είδα προ ετών και εκτός από σκόρπιες αλλά δυνατές εικόνες, ελάχιστα θυμάμαι από λεπτομέρειες. Έντονη είναι όμως και η αίσθηση που μου  άφησε,  που μέσα στο χρόνο πιστεύω ότι εμπλουτίστηκε από μετέπειτα βιώματα, , συνειρμούς, αναγωγές και συνδυασμούς που υπαγορεύουν αυτό το σημείωμα. Αίσθηση που οπωσδήποτε διευρύνθηκε και διευρύνεται διαρκώς από την πλούσια εμπειρία μας στην κινηματογραφική λέσχη.

« Η Νύχτα» λοιπόν… νύχτα, αστέρια, φώτα, πυροτεχνήματα, σκοτάδι, σκιές, μυστήριο…

Οι ταινίες του Αντονιόνι που με μάγεψαν και τις αγάπησα, μου έμαθαν και με άσκησαν στην αγάπη για το μυστήριο ….το μυστήριο της ύπαρξης, το μυστήριο του θανάτου και της ζωής, του έρωτα, της σχέσης με τον «Άλλο», της αναζήτησης,  της  επικοινωνίας και της αποξένωσης, του χωρισμού και της συνένωσης, της μοναξιάς.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στις εκπληκτικές σκηνές της ταινίας και αναδύονται από τις σχέσεις των τριών πρωταγωνιστών, Μ. Μαστρογιάννι, Ζ. Μορό , Μ.Βίττι. Φιγούρες στα μαύρα, φωτεινά μελαγχολικά πρόσωπα, με  κινήσεις αργές,  νωχελικές περιφέρονται στους τεράστιους ψυχρούς χώρους της πολυτελούς κατοικίας. Νυχτερινά τοπία, συνευρέσεις , συμβατικά χαμόγελα, αποδράσεις…..

Ο Μαστρογιάννι  συναντάει τη νεαρή  Μ. Βίττι, και γοητεύεται. Προσέγγιση, παιχνίδι, αναμέτρηση πάνω στο δάπεδο – σκακιέρα. Ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος?

Η Μορό, μετά από μια μοναχική περιπλάνηση δραπετεύει προσωρινά από το πάρτι  με έναν άγνωστο.

Η νύχτα είναι στο τέλος της, κοντά ξημέρωμα και  το ζευγάρι   Μαστρογιάννι – Μορό  συναντιέται σένα   ερημικό τοπίο. Ο φίλος τους έχει πεθάνει, κι ο καθένας τους είναι μπροστά στον δικό του θάνατο αλλά και στο θάνατο της σχέσης τους. Πόνος, φόβος, αγωνία απελπισία.

Ένας λευκός φάκελος ανοίγει κι ένα γράμμα – εξομολόγηση?

Πρόκειται για αποκάλυψη μυστικών ή  απλά για πράγματα ξεχασμένα ?

Οριστκός  χωρισμός  ή επανασύνδεση?

Απορίες και ερωτήματα συνεχώς αναδύονται και ίσως μένουν κι αναπάντητα και μετά το τέλος της ταινίας. Οδηγείσαι σε μονοπάτια διαφορετικά από αυτά που νομίζεις ότι διαβαίνεις….

Μόνο αν αφεθούμε να περιπλανηθούμε στις διαδρομές αυτές, μπορούμε να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε όλα αυτά που διαδραματίζονται και ξεδιπλώνονται στα υπέροχα ασπρόμαυρα πλάνα της «Νύχτας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s