ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ «ΝΥΧΤΑ»


1.Για τους άψογους ρόλους που συνθέτουν ένα τρίγωνο ανταγωνισμού και απελπισίας.

2.Για την εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζιάνι ντι Βενάντσο, που ακολουθείται επίσης από καταπληκτικούς φωτισμούς που οριοθετούν το είδος της ταινίας.

3.Γιατί χάρις στους εκπληκτικούς φωτισμούς, τα κοντράστ της φωτογραφίας και τις εξπρεσιονιστικές λήψεις, η ταινία εισδύει στο χώρο του νουάρ.

4.Για την εκπληκτική χρήση των ντεκόρ.

5.Για τους εύκολους μεν αλλά πανέξυπνους συμβολισμούς.

6.Για τον μοναχικό περίπατο της Ζαν Μορό, που μοιάζει με φόρο τιμής στον ανάλογο περίπατο στο Ασανσέρ για δολοφόνους του Λουί Μαλ.

7.Για την εκπληκτική δομή του φιλμ, που ουσιαστικά μπορεί να ανθολογηθεί και στις δημιουργίες του φανταστικού. Η μεν νύχτα είναι το πεδίο των φαντασιώσεων για την δήθεν εκπλήρωση των επιθυμιών, ενώ η μέρα είναι η πραγματικότητα, ο ρεαλισμός, η αλλοτριωμένη ζωή.

8.Γιατί ο Αντονιόνι εισδύει δευτερογενώς στο χώρο του πλούτου και της συναλλαγής αλλά ουσιαστικά γνωρίζει πως η φθορά έρχεται από αλλού.

9.Γιατί με το τέλος ο Αντονιόνι αποδεικνύει πως οι ξαφνικοί συναισθηματισμοί δε μπορούν με τίποτα να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα.

10.Γιατί Η Νύχτα ξεπερνά τα κινηματογραφικά είδη, ξεπερνά και τον Μπέργκμαν και καταλήγει σε μια τελεσίδικη απόφαση που εδώ και δεκαετίες παραμένει διαχρονική.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s