ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ «ΠΟΤΕΜΚΙΝ»Έληξε σήμερα  το βράδυ το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που από φέτος έγινε και Διεθνές. Έτσι, αναμένεται να κατακτήσει ακόμα καλύτερη θέση από την 10η που το κατατάσσουν μέχρι στιγμής οι ειδικοί. Στην ενηλικίωσή του χαρακτηρίστηκε από καλή οργάνωση, πολλούς θεατές, τάξη, ευγένεια, εξυπηρετικότητα και υψηλό επίπεδο ταινιών, μερικές εκ των οποίων σπάνια αριστουργήματα πχ Tower και Δυο κόσμοι συγκρούονται. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει ιδίως το ελληνικό σινεμά. Από τα 66 εθνικά φιλμ τεκμηρίωσης που προβλήθηκαν, περί τα 20 ήταν υψηλού επιπέδου και γύρω στα 6 σχεδόν αριστουργηματικά. Παρατηρείται, δηλαδή, μια χαρακτηριστική άνοδος.

Εντύπωση προκαλεί το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) που ήταν το τελευταίο που παραδόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή. Δόθηκε στο Village Potemkin του Δομήνικου Ιγνατιάδη από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πρώην χρήστη ναρκωτικών ουσιών, που γύρισε μια βιωματική δημιουργία. Χαρακτηριστικό είναι το σκεπτικό της Ένωσης: “όπως είναι γνωστό, ο κινηματογράφος είναι μια κατεξοχήν λυτρωτική και απελευθερωτική τέχνη. Έτσι, παρά τις ατέλειές του και τις αδυναμίες του σε κατασκευαστικό επίπεδο, μας εντυπωσίασε με τη συγκίνηση και τη δύναμή του αλλά και τις πλάγιες πολιτικές αναφορές, και γι’αυτό το βραβεύουμε.” Είναι φανερό πως οι κριτικοί, και καλά έκαναν, επέλεξαν μια ταινία όχι για την κατασκευαστική της ποιότητα αλλά για τη θεραπευτική δύναμη του κινηματογράφου και την εξομολογητική-ψυχαναλυτική διαδικασία αλλά και την όσμωση σινεμά και βιώματος. Αναλυτικά, τα βραβεία είναι τα ακόλουθα:

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Tο βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης- απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Αυτοκρατορία ονείρων σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν (Δανία)

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ -ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ – απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

Επίσης, η κριτική επιτροπή απονέμει Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ:

Πού είσαι Σινγκάλ; σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Μηχανές

σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR

Το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο project The Watchmen, σε σκηνοθεσία Μαντλέν Λερογιέ και παραγωγή Βαλερί Μονμαρτίν – Little Big Story (Γαλλία).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Δεν είμαι ο νέγρος σου σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία)

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Το βραβείο της WWF απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Μέρες της λίμνης

σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Tο Βραβείο FIPRESCI απονέμεται στο ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2017

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 50’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Στρίγγλες σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)  στο ντοκιμαντέρ Πουθενά να κρυφτείς σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Άχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ο γυάλινος δράκος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Τα μαλλιά του Αμάντ σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ The Snake Charmer σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα)

Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Eyes of Exodus σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ DOCS IN PROGRESS 2017

Απονέμονται δύο βραβεία:

Για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, στην ταινία Castle σε σκηνοθεσία Hamed Zolfaghari – Ιράν (Εταιρεία Παραγωγής: Crazy Woodpecker Film Studio, Παραγωγή: Hamed Zolfaghari, Nina Amin Zadeh).
Για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 6.500 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρεία MuSou, στην ταινία Kiruna 2.0 σε σκηνοθεσία της Greta Stocklassa – Τσεχία (Εταιρεία Παραγωγής: Analog Vision s.r.o., Παραγωγή: Veronika Kührová, Michal Kráčmer, Συμπαραγωγή: Ondřej Šejnoha).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s