(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 29/1/2017)

trikala

«ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ»

Μνήμες εγκλεισμού

του Στράτου Κερσανίδη 

Το 2006, μετά από 110 χρόνια λειτουργίας, έκλεισε η φυλακή των Τρικάλων, η οποία βρισκόταν στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης. Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι ‘φιλοξενήθηκαν’ στους χώρους της, αμέτρητες μνήμες και ιστορίες ‘κυκλοφορούν’ μέσα στους χώρους της.

Με το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας», ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος επισκέπτεται τη φυλακή, χρησιμοποιεί την κάμερά του και χωρίς να μιλά αφήνει την ίδια τη φυλακή αλλά και ανθρώπους που έζησαν εκεί να ανασκευάσουν τις μνήμες τους. Έτσι μέσα από τις αφηγήσεις 7 ανθρώπων φωτίζεται το παρελθόν και η Ιστορία. Οι αφηγητές είναι ένα πρώην ποινικός κρατούμενος, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ένας πρώην διευθυντής, μία εκπαιδευτικός, μία συγγραφέας ερευνήτρια και δύο πρώην πολιτικοί κρατούμενοι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναλάβει να μας ξεναγήσουν ανάμεσα στους τοίχους, τις σιδερένιες πόρτες, τα κρεβάτια, το προαύλιο. Ξεναγούν και ανασκαλεύουν τις μνήμες αφηγούμενοι φωναχτά.

Όμως η ιστορία της φυλακής δεν είναι αποκομμένη από την ίδια την ιστορία των Τρικάλων. Και καθώς η φυλακή αλλάζει χρήση, αναπαλαιώνεται και πραγματοποιούνται κάποιες αρχαιολογικές έρευνες έρχεται στο φως ένα κρυμμένο μυστικό. Ένα μυστικό που ο σκηνοθέτης δε γνώριζε αλλά για καλή του τύχη (και δική μας) βρέθηκε την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο μέρος.

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος δε χρήζει ιδιαίτερων συστάσεων. Η ταινία του επιχειρεί μια σε βάθος έρευνα μέσα από την οποία αναδύονται οι ανθρώπινες ιστορίες αλλά και η Ιστορία αυτή καθαυτή. Και μάλιστα μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες, διαδρομές και απόψεις. Μια ακόμη ταινία – προσφορά του Κουτσιαμπασάκου στην καταγραφή και τη διατήρηση της μνήμης με εργαλείο τον κινηματογράφο, το μέσο που τόσο καλά κατέχει ο σκηνοθέτης.

Ο «Σιωπηλός μάρτυρας» είναι μια καθαρά διαλεκτική προσέγγιση της Ιστορίας με την πολιτική ματιά να βρίσκεται παντού, να παρακολουθεί και να σχολιάζει αόρατη, διακριτική. Για φυλακή πρόκειται, δεν είναι δυνατόν να περάσουμε τους χοντρούς τοίχους και τις σιδεριές και να σταθούμε αποστασιοποιημένοι μπροστά στην ιστορική μνήμη. Πρέπει κάπως να τη διαχειριστούμε και αυτό κάνει ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Είναι αιχμηρά ευαίσθητος και αμερόληπτα … μεροληπτικός! Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού μιλάμε για εγκλεισμό; Δείτε την ταινία και θα καταλάβετε.

Από σήμερα στο Δαναό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s