“Καλή σύζυγος” (Dobra zena)


dobrazena

(από την ΕΠΟΧΗ, 22/1/2017)

του Στράτου Κερσανίδη

Σκηνοθεσία: Μιργιάνα Καράνοβιτς

Η Μιλενα ζει μια ήσυχη και ισορροπημένη ζωή με το σύζυγό της. Έχουν ένα όμορφο σπίτι και η Μιλένα εκπληρώνει όλα της τα καθήκοντα ως σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά με τον καλύτερο τρόπο. Όμως η ευτυχισμένη της καθημερινότητα θα διαταραχτεί όταν σε μια παλιά βιντεοκασέτα δει κάποιες εικόνες από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία στον οποίο πολέμησε κι ο άντρας της.

Στην ταινία αυτή, που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τα πάντα λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα. Από την αρχή ο θεατής εισάγεται σε ένα ιδανικό κλίμα ώστε δυσκολεύεται να πιστέψει πως όλα μπορούν να είναι τόσο ειδυλλιακά στη ζωή μιας οικογένειας. Κι όταν αυτή η ειδυλλιακή εικόνα διαταραχτεί και αρχίσει η αποδόμηση, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Και τότε ενώ όλα πλέον βαδίζουν προς το τέλος ο θεατής αναρωτιέται πια στάση θα κρατήσει η Μιλένα απέναντι στα γεγονότα τα οποία ήρθαν και αναστάτωσαν τη ζωή της. Τι θα επιλέξει να κάνει; Θα πράξει το σωστό; Και ποιο είναι το σωστό εν τέλει;

Ένα συγκλονιστικό δράμα για τις πληγές που άφησε ο εμφύλιος πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της μεγάλης σερβίδας ηθοποιού, Μιριάνα Καράνοβιτς, είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν και στο πρώτο μέρος είναι κάπως φλύαρη, στο δεύτερο με την ένταση του δράματος, η ταινία γίνεται πιο σφιχτή και πιο δυνατή ενώ τα ηθικά διλήμματα κυκλώνουν την ηρωίδα και καλείται να πάρει θέση. Τα ίδια ερωτήματα ταλανίζουν και τους θεατές καθώς ο καθένας διαθέτει το δικό του αξιακό σύστημα. Και, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s