21 ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


(αναδημοσίευση από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,23/10/2016)

ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Τρέξε Λόλα τρέξε

Τρέξε Λόλα τρέξε

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

dermetzo@otenet.gr

Το  Alone in Berlin (Μόνοι στο Βερολίνο)  που θα προβάλλεται από την προσεχή Πέμπτη , μας μεταφέρει  μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στα 1940  ένα ζευγάρι στο Βερολίνο  πληροφορείται τον θάνατο του γιού τους  στο μέτωπο. Αποφασίζουν με κάθε τρόπο να αρχίσουν ισχυρή αντιστασιακή δράση. Στοιχεία καταδίωξης και θρίλερ αλλά  και μια  συνεχής προσπάθεια –μέσω του σινεμά-  στα τελευταία χρόνια  να πεισθούμε πως δεν ήταν υπεύθυνοι  όλοι οι Γερμανοί  για τις θηριωδίες των Ναζί .Το θέμα αυτό είναι συζητήσιμο. Η ταινία μας δίνει πάντως μια θαυμάσια ευκαιρία  να ανακαλύψουμε  όλες εκείνες τις δημιουργίες  που αναδεικνύουν  το Βερολίνο  ως  μια ιδιαίτερη μητρόπολη του κόσμου. Με πρωτοπορίες, στύλ, καλλιτεχνικές αναζητήσεις ,ιστορικά γεγονότα και πολλά άλλα.Θα ακολουθήσει μια λίστα  με τις είκοσι αντιπροσωπευτικές δημιουργίες μερικές εκ των οποίων μας  προσφέρουν και σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

΄Εχουμε λοιπόν  τις ακόλουθες:1. Φλεγόμενος διάδρομος (1950) του Τζώρτζ Σήτον. Τοποθετώ  πρώτο αυτό το  ασπρόμαυρο φίλμ  γιατί ασχολείται  με τα δραματικά γεγονότα του 1948.Τότε  στην πρώτη σοβαρή κρίση  του επερχόμενου «ψυχρού» πολέμου  οι Σοβιετικοί απέκλεισαν  το Βερολίνο  και ο ανεφοδιασμός  του γινόταν με πολεμικά αεροσκάφη  των συμμάχων. 2. Αντίο Λένιν(2003) του Βόλφγκανγκ  Μπέκερ  γιατί τοποθετεί το θέμα  της πτώσης του τείχους που σημαίνεται και την ένωση  των δύο Γερμανιών.Η μυθοπλασία κεντρώνεται γύρω από δύο αδέρφια και την μητέρα τους που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο και πέφτει σε κώμα. ΄Οταν ,μετά από καιρό, ξυπνάει το τείχος έχει πέσει και τα δυό παιδιά της ,προκειμένου να μην πάθει κάποιο σόκ, σκηνοθετούν ένα ψέμα  πως δηλαδή όλα είναι όπως παλιά.3.Τρέξε Λόλα τρέξε (1998) το μίνι αριστούργημα  του Γερμανού Τόμ Τίκβερ που αγαπήθηκε πολύ  από τους νέους .Μια σπιντάτη ταινία  με φόντο το Βερολίνο  και η ιστορία μιας όμορφης κοπέλας  σε τρείς εκδοχές .

΄Ενα δύο τρία

΄Ενα δύο τρία

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ

  1. Οι ζωές των άλλων (2006) η πολύκροτη βραβευμένη δημιουργία  του Φλόριαν Χένκελ Ντόνεσμαρτκ.Οι παρακολουθήσεις στο Ανατολικό  Βερολίνο, πρίν από την κατάρρευση του τείχους,σε μια ουμανιστική δημιουργία  που μας δείχνει  δρόμους, πλατείες και σπίτια της πόλης.5.Κρίσταν  F πόρνη  στα 14 για ναρκωτικά(1981) του Γερμανού Γιούλι ΄Εντελ .Μια πολύ  τολμηρή και σκληρή ταινία  γύρω από τις υπερβολές της πόπ κουλτούρας  με συναυλίες , οργή και ναρκωτικά.6.Ένα δύο τρία (1961) του Μπίλυ Γουάιλντερ, ασπρόμαυρη,  σπινθηροβόλα κωμωδία  με τον Τζέημς  Κάγκνευ.Το φίλμ γυρίστηκε  πρίν να αναγερθεί το τείχος ,αλλά μέσα στις τοποθετήσεις  του Βερολίνου,αναφέρεται  στις «ψυχροπολεμικές» καταστάσεις.7.Καμπαρέ (1970) .Το έγχρωμο οσκαρικό φίλμ  του Μπόμπ Φόσσε,ένα  είδος  μιούζικαλ  ιστορικής τοιχογραφίας , αναφέρεται στο μεσοπόλεμο  στο Βερολίνο.8. Μπερλίνερ  Αλεξάντερ Πλάτζ (1980) .Η ιστορική πλατεία  του Βερολίνου ως τόπος  της δραματουργίας του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε μια υποβλητική  μίνι τηλεοπτική σειρά εποχής ,με έξοχη αισθητική.
Καμπαρέ

Καμπαρέ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

9.Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν (1979).Το αριστούργημα  του Φασμπίντερ με την Χάννα Σιγκούλα, διαθέτει γυρίσματα και αναφορές στο Βερολίνο. 10. Λιλή Μαρλέν (1981) και πάλι Φασμπίντερ  και  Σιγκούλα  σε μια μελαγχολική ταινία  εποχής με επίκεντρο  το Βερολίνο 11.Ο χορός των κατασκόπων (2004)  του Πώλ Γκρήνγκρας  με τον Μάτ Ντέημον  στον βασικό ρόλο. Μεγάλο μέρος της δράσης ,που έχει την δική του λειτουργία, διεξάγεται στο Βερολίνο.12.International (2009). ΄Ενα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ με οικονομικές αναφορές, του Γερμανού Τόμ Τίκβερ, διαθέτει  εντυπωσιακές  λήψεις στο Βερολίνο.

Η δαιμονισμένη

Η δαιμονισμένη

13.Η δαιμονισμένη (1981) του Αντρζέι Ζουλάφσκι με Ιζαμπέλ Αντζανί και Σάμ Νήλ.Το Βερολίνο  αξιοποιείται  ως ντεκόρ  τρομακτικών  και εφιαλτικών καταστάσεων για τα όσα τρομερά συμβαίνουν  κατά την διάρκεια της αποξένωσης ενός ζεύγους.14.Κηδεία στο Βερολίνο(1966) του Γκάυ Χάμελτον  με τον Μάικλ Κέην στο ρόλο του  πράκτορα Χάρρυ Πάλμερ. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός .15.Τα πολύκροτα Φτερά του έρωτα  (1986) του Βίμ Βέντερς. Ο Γερμανός δημιουργός ,πέραν των άλλων,εκφράζει την πικρία  του για τον διχασμό του Βερολίνου.

Ο χορός των κατασκόπων

Ο χορός των κατασκόπων

ΔΡΑΣΗ,ΑΓΩΝΙΑ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

16.Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο(1965) ΤΟΥ Μάρτιν Ρίτ με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.΄Εχουμε  μια αποστολή  στο Ανατολικό Βερολίνο.

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

17.Η γέφυρα των κατασκόπων (2015) του Στήβεν Σπήλμπεργκ ,βασισμένη  σε πραγματικά περιστατικά. Υπάρχουν  πολλά πλάνα από το Βερολίνο.18.Γερμανία έτος μηδέν(1948) του Ρομπέρτο  Ροσελίνι. Συγκλονιστική, μεταπολεμική ,ρεαλιστική, δημιουργία με την αυτοκτονία ενός αγοριού στο εξαθλιωμένο Βερολίνο.19.Ο δραπέτης του Βερολίνου (1953) του Κάρολ Ρίητ   με τον Τζέημς Μέησον ,όπου κινηματογραφούνται ξεκάθαρα  τα υποτυπώδη τότε σύνορα.20.Ο χορός των καταραμένων (1958) του ΄Εντουαρντ Ντμύτρικ  όπου βλέπουμε  και πλάνα  από το Βερολίνο.21.Ο άγνωστος (2011) του Χόμ Κολέτ Σερά.΄Ενας τύπος  πάσχει από αμνησία (Λίαμ Νήσον) .Ακολουθούν ανατρεπτικά σεναριακά ευρήματα, καταδιώξεις ,εκπλήξεις και η φοβερή αποκάλυψη μιας συνωμοσίας που έχει ως ρίζες της το παρελθόν. Η τελική  δράση μας μεταφέρει στο Βερολίνο, σε μια εξαιρετική και αισθαντική ταινία δράσης ,με δομές νεονουάρ. Εκατοντάδες άλλα φίλμ  κάνουν αναφορές  ή δείχνουν χώρους από την ιστορική γερμανική πόλη που το σινεμά την  τίμησε τόσο πολύ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s