ΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ …ΣΙΝΕΜΑ


(αναδημοσίευση από την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ,10/10/2016)

Χοντρός -Λιγνός

Χοντρός Λιγνός

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Η παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας  ορίστηκε ως η αυριανή.Μέσα στον Οκτώβριο (24 του μήνα) υπάρχει η παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Στα 1948  χαρακτηρίστηκε  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως χρόνια νόσος. Πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ΄ όλο τον κόσμο σε ηλικίες άνω των 15 χρονών  είναι υπέρβαροι  και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια  παχύσαρκοι. Επίσης 20 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα. Δυστυχώς η χώρα μας  πρωτοπορεί  σε προβλήματα παχυσαρκίας όπου 30% των γυναικών  και 40% των ανδρών  είναι υπέρβαροι, ποσοστό επί του πληθυσμού 35,2 (δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρείς).Ακόμα 22.5 του πληθυσμού πάσχουν από νοσογόνα παχυσαρκία με 26% των ανδρών και 18,2% των γυναικών. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες  με τα περισσότερα άτομα παιδικής παχυσαρκίας .΄Ηδη μικρά παιδιά  ανευρίσκονται με υψηλή  χοληστερίνη και αυξημένη  αρτηριακή   πίεση. Αυτό εξηγείται ιδίως  από την διατροφή τους που περιέχει πολύ αλάτι ,λιπαρά και ζάχαρη.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙ ΧΟΝΤΡΟΣ ΛΙΓΝΟΣ

Η  αυριανή ημέρα ορίστηκε από την ομοσπονδία παχύσαρκων  και στοχεύει να εξαλείψει το φαινόμενο ρατσισμού κατά των υπέρβαρων. Στο επίπεδο  ότι καθένας μπορεί να καθορίζει την αισθητική  του σώματός του και τις διατροφικές του συνήθειες είναι μια ξεκάθαρη άποψη. Κι ακόμα η άποψη  πως το άτομο πρέπει να συμφιλιώνεται με το σώμα της ,αυτό είναι επίσης  μια γνωστή ιστορία. Κατά τα άλλα υπάρχει η νευρογενής  βουλιμία (δες την περίπτωση της άτυχης πριγκίπισσας Νταϊάνας) ή εξαιτίας κατάθλιψης  και για διάφορους άλλους ψυχολογικούς λόγους. Η κατανάλωση  λιπαρών λειτουργεί ως ένα είδος  ευφορίας. Το σινεμά δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλευτεί  τους υπέρβαρους αξιοποιώντας  τους  πολλές φορές ως μια γραφικότητα. Ο Φελίνι έδειχνε να έχει μια εμμονή με τα παχύσαρκα άτομα. Στο Σατυρικόν θα ανακαλύψουμε πολλά από αυτά. Φυσικά ο πιο δημοφιλής χοντρούλης του σινεμά  υπήρξε ο ΄Ολιβερ Χάρντυ  που έκαμε το αξέχαστο δίδυμο με τον Σταν Λώρελ  στο Χονδρός Λιγνός.Εδώ το βάρος του διαθέτει και έναν σημαίνοντα ρόλο της υπεροχής του στο ζευγάρι. Από την εποχή του βωβού κινηματογράφου  φθάνει ο Ρόσκο Φάττυ ΄Αρμπουκλ  που όταν γεννήθηκε ήταν από τα πιο  απίστευτα παχύσαρκα παιδιά της παγκόσμιας Ιστορίας. Έπαιζε σε βωβές κωμωδίες και ξεχώριζε  σε εκείνες της καταδίωξης.

ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ

Μερικές φιγούρες δικαιολογημένα είναι τραγικές. Εκπληκτική λοιπόν η οπτική  του Τιμ Μπέρτον στον δεύτερο Μπάτμαν. Ο Ντάνι Ντε Βίτο, ιδιαίτερα χονδρός ,είναι ο ΄Ανθρωπος πιγκουίνος ,που κατάντησε έτσι  εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονέων του. Υπερβολική, απόκοσμη φιγούρα.

Βαρειά ερωτευμένος

Βαρειά ερωτευμένος

Κάποιες φορές το υπερβάλον βάρος αξιοποιείται και για κωμικούς στόχους.Απ΄ αυτή την πλευρά  οι αδελφοί Φαρέλλι, οπλισμένοι με οξύτατο μαύρο, ανατρεπτικό χιούμορ, θα μας προσφέρουν το Βαρειά ερωτευμένος .Εδώ η λεπτή στην πραγματικότητα Γκουίνεθ Πάλτροου παίζει  τον ρόλο μιας υπέρβαρης κοπέλας.Η Ντηβάιν υπήρξε διάσημη τραβεστί   και ο Τζών Γουώτερς ,φημισμένος για την αξιοποίηση του κίτς , την αξιοποίησε σε ρόλους ιδιόμορφους, χαρακτηριστικούς και εξεπίτηδες  απωθητικούς..Την αναφέρω ιδίως στο Pink flamingos , που στην κυριολεξία ήταν απωθητική  και αποτροπιαστική. ΄Επαιξε και στο  Hairspray.Την χρησιμοποίησε  και ο ΄Αλαν Ρούντολφ στους θαυμάσιους Περιθωριακούς .

pink flamingos

Pink flamingos

Ο «ΧΟΝΤΡΟΣ» ΕΝΤΙ ΜΕΡΦΥ

΄Οσοι θυμούνται το αριστούργημα του Σκορσέζε Οργισμένο είδωλο ,θα πρέπει να γνωρίζουν  πως ο δημιουργός υποχρέωσε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο  να βαρύνει κατά 30 κιλά. Όταν μάλιστα μας δείχνει τον πυγμάχο  Τζέικ Λα Μότα με τα χρόνια να έχουν περάσει ,η παχυσαρκία του είναι εμφανέστατη. Γεμάτοι, χονδροί, υπέρβαροι και στα κινούμενα σκίτσα. Στην μεγάλη επιτυχία  Οι απίθανοι (2004)ένας από τους σουπερήρωες  διαθέτει τρομερό …βάρος.

Νorbit

Νorbit

Σε ότι αφορά στις κωμωδίες ,ο ΄Εντυ Μέρφυ κατέχει το ΄Οσκαρ  της πιό εντυπωσιακής φιγούρας .Υπήρχε  από το παρελθόν το αριστούργημα του Τζέρυ Λιούις Δάσκαλος για κλάματα με τον πανάσχημο καθηγητή  να γίνεται κούκλος όταν πίνει  ένα ειδικό ποτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ρημέηκ στον ΄Εντυ Μέρφυ  που είναι απίθανα υπέρβαρος και καταφέρνει να μετατραπεί  σ΄έναν κομψό νέο με σουρεαλιστικές απιθανότητες. ΄Εγιναν δυό ταινίες αλλά του Μέρφυ φαίνεται ότι  του αρέσει  αυτή η μεταμφίεση. Θα τον δούμε  απωθητικά παχύσαρκο στο Norbit , όπου παίζει  μάλιστα πολλούς ρόλους.

Δάσκαλος για κλάματα

Δάσκαλος για κλάματα

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΡΗΓΝΥΤΑΙ

΄Ενας άλλος  υπέρβαρος  υπήρξε ο Τζών Κάντυ.Δυστυχώς ,παρά το μεγάλο ταλέντο του, πλήρωσε τα πολλά παραπανίσια κιλά του  πεθαίνοντας στα 44(!) του από καρδιακή προσβολή. Τον  έχουμε  δεί σε πολλές ταινίες.Ξεχωρίζω το  χιουμοριστικό οδοιπορικό Αεροπλάνα,λιμουζίνες και τρένα ,όπου κάνει ένα καταπληκτικό δίδυμο με τον λεπτό Στήβ Μάρτιν.

Μονάκριβη

Μονάκριβη

Τα πράγματα όμως δεν είναι  μόνον κωμικά.Η Καμπουρέυ  Σιντιμπέ είναι  εκπληκτική στον ρόλο της  κοπέλας που και υπέρβαρη είναι και βιάζεται  και βασανίζεται  από τον πατέρα στην οσκαρική Μονάκριβη .Μια ένδειξη  για το τέλος του πολιτισμού ,την αυτοκτονία μέσω της υπερκατανάλωσης  μας προσφέρει η  τολμηρή αναρχική  και βραβευμένη  σάτιρα  των Μόντυ Πάϋθονς  Το νήμα της ζωής,  των Τέρυ  Τζόουνς και Τέρυ Γκίλιαμ, μας θυμίζει  πολύ το Μεγάλο φαγοπότι του Φερρέρι.΄Ενας απίθανος υπέρβαρος  άνδρας ,που έτρωγε συνέχεια, στο τέλος  εκρήγνυται και οι τροφές πετιούνται δεξιά αριστερά. Φρικιαστικό, σχεδόν αηδιαστικό. ΄Ενας σύγχρονος κλασικός υπέρβαρος του σινεμά είναι ο διακεκριμένος  Τζών Γκούντμαν. ΄Επαιξε σε πολλές ταινίες και  εντυπωσίασε με το εκτόπισμά του.Σημειώνω  χαρακτηριστικά  το Μπάρτον Φίνκ των Κοέν. Ωστόσο ξεπέρασε τα δεδομένα,  «έσπασε» τα όρια στο  Ten cloverfield  lane .Σε ένα κλειστοφοβικό θρίλερ  εξωγήινων είναι τόσο χονδρός που σε τρομάζει.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΡΑΤΕΡΙΣΤΑΣ

Αρχές της δεκαετίας του ΄ 60  και φθάνει το πολύκροτο φίλμ  με τους αγώνες μπιλιάρδου Ο κόσμος είναι δικός μου .Ο λεπτός και  στυλάτος  Πώλ Νιούμαν  έχει ως βασικό του αντίπαλο τον Μινεζότα Φάτς ,μια υπερβολική, υπέρχοντρη φιγούρα που την υποδύεται εκπληκτικά  ο Τζάκυ Γκλήζον.Χρόνια αργότερα , ο γνωστός  καρατερίστας θα βρεθεί  και πάλι ως υπέρβαρος απέναντι στον στυλάτο  Μπάρτ Ρέϋνολντς στον Ατσίδα και το λαγωνικό Και πάμε τώρα  σε κάτι δυσάρεστο. Ηθοποιοί  υπέροχοι, κούκλοι, μεγάλου βεληνεκούς που δεν πρόσεξαν τ6ον ευατό τους και έβαλαν αμέτρητα κιλά, στην κυριολεξία  παραμορφώθηκαν .

 ΚΟΥΚΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ

Από τον πανέμορφο  ΄Ορσον Γουέλς  του Πολίτη Κέην ,δείτε τον ως κήτος  στον ΄Αρχοντα του τρόμου, στην Αλήθεια και το ψέμα  και σε άλλα φίλμ .Από το αισθησιακό αρσενικό  ,με το λευκό μπλουζάκι στο Λεωφορείον ο πόθος δείτε την εξέλιξη των κιλών του Μπράντο στο Δον Ζουάν Ντε Μάρκο και το The score.

Ο ΄Αη Βασίλης είναι λέρα

Ο ΄Αη Βασίλης είναι λέρα

΄Οσο  για παχύσαρκα παιδάκια είδαμε πολλά  σε αμέτρητες ταινίες. Χαρακτηριστική ο Αη Βασίλης είναι λέρα ,όπου ο μικρός υπέρβαρος  αναπτύσσει μια δυνατή φιλία μ΄ έναν απατεώνα. Υπέρβαρο ένα παιδί και στην ταινία του Ράινερ  Στάσου δίπλα μας. Υπάρχουν πάρα πολλές που κρίνουν ,προβάλουν, γελοιοποιούν  την παχυσαρκία, την μετατρέπουν σε θέαμα ,σύμβολο ,κριτική ,γραφικότητα ή  σκληρή πραγματικότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s