Σονάτα σε κλειστό δωμάτιο, του Άντριαν Σιταρού


ilegitim-filmΤου Κώστα Γ. Καρδερίνη

Σονάτα σεληνόφωτος αλά ρουμανικά. Η ιστορία μιας οικογένειας που καθρεφτίζει μέσα της το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όλης της χώρας. Πίστη εσωτερική τότε, αμφιβολία υπαρξιακή τώρα, συμφιλίωση με τον εαυτό αύριο.

Ο πάτερ φαμίλιας, πιστός στις αρχές του και υμνητής του συμπαντικού χρόνου μέχρις εσχάτων. Η μητέρα απούσα στη Χώρα των Υπερβορείων σα να μην άφησε κληρονομιά (εντυπωσιακά ύποπτο αυτό). Τα παιδιά αμφισβητίες, διχασμένα ανάμεσα στην αγάπη του γονέα και το μίσος για το παρελθόν του. Παρελθόν το οποίο είναι και δικό τους παρελθόν. Είναι η ύπαρξή τους και αυτό που έγιναν και είναι σήμερα. Όταν αντιπαλεύουν αυτό που απεχθάνονται στον πατέρα τους, παλεύουν κατ’ ουσίαν με τον εαυτό τους.

Σε δεύτερο επίπεδο αναγιγνώσκουμε σινεφίλ αναφορές (σε όλες τις τέχνες, καλές και μη…) στα ονόματα των τέκνων (Τζίλντα, Κόσμα, Ρωμαίος, Ιουλιέτα, Σάσα), στο δωμάτιο του μεγάλου αδερφού (2046), στους τοίχους, στην ανάπτυξη της πλοκής και του δόγματος γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, στον ρόλο της μουσικής ως καταλύτη.

Σε τρίτο επίπεδο η Ρουμανία σήμερα, διαλλακτική, διαλεκτική, συγκαταβατική με το ένοχο παρελθόν, πλειότιμη στη λογική της, είτε αυτή είτε μαθηματική λογική είτε χωροχρονική είτε συναισθηματική. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης συμβαίνει εμπρός μας με τρόπο παραστατικό και συνάμα ανθρωποκεντρικό. Σα να επαναλαμβάνονται μικρές μεγάλες εκρήξεις, απόηχοι του παρελθόντος που φτάνει σε μας στρεβλωμένο από τον συμπαντικό χρόνο.

Η λήθη και η μνήμη αποτυπώνονται στην τελευταία φωτογραφία η οποία σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια νέα αρχή προς το άγνωστο γοητευτικό αύριο με βάρκα την ελπίδα. Ακούγεται λίγο ουτοπικό αλλά μήπως η ευτοπία δεν είναι βιωμένη και βιώσιμη ουτοπία;

Ilegitim /Illegitimate (2016 Ρουμανία /Πολωνία /Γαλλία, 89λ) Adrian Sitaru

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s