Η καρδιά του σκύλου, της Λόρι Άντερσον


heart-of-a-dog-laurieΤου Κώστα Γ. Καρδερίνη

Η σχέση της ευαίσθητης καλλιτέχνιδας Λόρι με τον εκλιπόντα σκύλο της εξακολουθεί να είναι βιωματική και μετά τον θάνατο του δεύτερου. Ίσως ακόμη περισσότερο, μετά τον θάνατο του άντρα της, του Λου Ριντ, τραγούδι του οποίου -σχετικό με το θέμα- ακούγεται στους τίτλους τέλους.

Ο κόσμος της και ο στροβιλισμός του γύρω από το γεγονός της απώλειας, δημιουργούν ένα επιζωγραφισμένο, ντοκιμαντερικό, ωσεί καρτούν, ρέκβιεμ όπου η εκφορά του λόγου της είναι συντετριμμένη και μελωδική. Θυμίζει, ίσως, τον τρόπο που αρχαίοι έλληνες και οι κινέζοι εκφέρανε την μιλιά τους, τραγουδιστά τρόπον τινά, με μέτρο και ρυθμό, σα να άδουν μιλώντες.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το σύμπαν (συν+παν) της Λόρι Άντερσον, αυτό που την τρέφει και της δίνει ερεθίσματα να δημιουργεί συν+ήχους, συν+εικόνες, συν+αίσθημα, συν+τέχνη. Αυτό που συν+ζει μέσα της και εξωτερικεύεται αμφιβληστροειδώς είτε ψυχαναλυτικά είτε δημιουργικά είτε αμφίδρομα είτε ανάδρομα.

Οι φαν της Λόρι αναγνωρίζουν και διαβάζουν σελίδες ημερολογίου ενός ανθρώπου που ξέφυγε νωρίς από όλες τις νόρμες του πλανήτη τούτου.

 

Heart of a Dog (2016 ΗΠ /Γαλλία, 75λ) Laurie Anderson

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s