ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ DEEP WATER HORIZON


(αναδημοσίευση από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 26/9/2016)deepwater-horizonΟ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ!

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Από την προσεχή Πέμπτη  η ταινία Deep Water Horizon  μας θυμίζει ένα πραγματικό  περιστατικό που συνέβη  στις 20  Απριλίου του2010 στον κόλπο του Μεξικού. Εκεί  ήταν εγκατεστημένη μια θαλάσσια  πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου .Το γεωτρύπανο εξεράγει. Ένδεκα άτομα σκοτώθηκαν, η θάλασσα γέμισε από πετρέλαιο, η μόλυνση ήταν  η μεγαλύτερη ποτέ  που έφτασε στις θαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ.΄Ηταν ένα ατύχημα και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Τεράστια οικολογική καταστροφή  στις 26 Απριλίου  του 1986 με την έκρηξη και το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο  στο Τσέρνομπιλ . Πέρα από τους νεκρούς, μολύνθηκε η ατμόσφαιρα , τα καπνά, τα σιτηρά και πολλά αγροτικά προϊόντα .Οι παράπλευρες απώλειες , από καρκίνους και λευχαιμίες, δεν μπορούν ακόμα να  καταμετρηθούν.Γύρω από την περίπτωση  του Τσέρνομπιλ  έγιναν πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Σημειώνω ενδεικτικά το Τσέρνομπιλ για πάντα.

Τσερνομπίλ

Τσερνομπίλ για πάντα

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ

Το ατύχημα  της Ουκρανίας  είχε προβλεφθεί  όχι μόνον από τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις ,αλλά από προφητικές ταινίες . Στα 1979 Το σύνδρομο της Κίνας περιέγραψε  πως, μετά από ένα ατύχημα  σ΄ ένα πυρηνικό εργοστάσιο , αρχίζει  μια αντίδραση  παγκόσμιας καταστροφής. Στις αρχές Μαρτίου  του 2011, μετά από έναν τρομερό σεισμό, στη Φουκουσίμα έγινε  το τρομερό  πυρηνικό ατύχημα  με πολλές  απώλειες και ιδίως οικολογική καταστροφή. Ωστόσο η ασυνειδησία των πολυεθνικών εταιρειών έχει φέρει αμέτρητα περιστατικά. Το πλέον θανατηφόρο έγινε στο Μοπάλ της Ινδίας την νύχτα της 3ης προς 4ης Δεκεμβρίου του 1984 με μια έκρηξη στο εργοστάσιο  φαρμακευτικών προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας Union Carbide.32 τόνοι  δηλητηριωδών ουσιών ξεχύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Το σύνδρομο της Κίνας

Το σύνδρομο της Κίνας

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ

Πέρα από τα πολλά άτομα πέθαναν ακαριαία, υπολογίζεται πως κάθε χρονιά έχουμε πολλούς θανάτους ,γενετικές ανωμαλίες και άλλες ασθένειες . Υπήρξε ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, δεδομένου ότι τα δικαστήρια δεν απέδωσαν δικαιοσύνη. Επί  του γεγονότος  έγινε  το εξαιρετικό μεγάλου μήκους ελληνικό ντοκιμαντέρ , Μυστικά και ψέματα του Σταύρου Στάγκου. Και η Ευρώπη έχει  «πληρώσει» υψηλό τίμημα. Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τις 10 Ιουλίου του 1976 όταν στο Σοβέζο της Λομβαρδίας ,μιας πόλης 17.000 κατοίκων σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Μιλάνο, έγινε τρομερή έκρηξη  σε εργοστάσιο χημικών  και εκλύθηκε το φοβερό και τοξικό TCDD. Μεταφέρθηκαν 15 παιδιά  για μεταμόσχευση δέρματος, συστήθηκε σε πολλές εγκύους  να διακόψουν την κύηση και οι οικολογικές καταστροφές ήταν ασύλληπτες.

Μοπάλ-Ινδία

Μοπάλ-Ινδία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CIA

Οι  οικολογικές καταστροφές  εξακολουθούν να υφίστανται στην πραγματικότητα και στο σινεμά. Τις περισσότερες φορές μιλάμε για ατυχήματα αλλά τα τελευταία ή έπρεπε να είχαν προβλεφθεί ή διάφορα επικίνδυνα εργοστάσια έπρεπε πάντα να βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση  από κατοικημένες περιοχές. Όλη αυτή η συνεχής μόλυνση δημιούργησε και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο νοιώθουμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια με τα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Το σινεμά επιχειρεί μια σειρά προειδοποιήσεων εδώ και χρόνια. Κάποια σενάρια προέρχονται και από στενή συνεργασία με αξιωματούχους της CIA που προσφέρει πολύτιμες  πληροφορίες  από απόρρητες εκθέσεις.

ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΓΗ

Η πλέον εντυπωσιακή δημιουργία, γυρίζεται το 2004  από τον Ρόλαντ ΄Εμεριχ ,το Μετά την επόμενη μέρα ,μας μεταφέρει σε μια πολύ κοντινή εποχή όπου η Γή  θα κατακλυστεί από νερά και πάγους. Οι παρατηρήσεις είναι σωστές, το φίλμ εντυπωσιακό, αλλά κανένας δεν το πήρε στα σοβαρά. Αντίθετα η άφρονη συμπεριφορά συνεχίζεται. Από την άλλη μεριά, οικολογικές οργανώσεις αλλά και το σινεμά, εξακολουθούν να αναφέρονται  στην εποχή του «μεγάλου σκουπιδαριού».Είναι τότε που ο  πλανήτης μας ,από τις μολύνσεις,και τα ατυχήματα, θα καταντήσει  ένας επικίνδυνος χώρος ,που θα αναγκάσει τους εναπομείναντες  ανθρώπους να καταφύγουν στο διάστημα. Η πρόβλεψη ,πρωτογενώς, δείχνει λίγο υπερβολική αλλά μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα αρκετών χρόνων. Για τον μελλοντικό τρωγλοδυτισμό, την επιστροφή στο  παρελθόν , « μίλησαν»  πoλλές ταινίες , μεταξύ  των οποίων  εύστοχα ο Mad Max 2 του Τζώρτζ Μύλλερ με τον Μέλ Γκίμπσον. Στα τελευταία χρόνια  παρακολουθήσαμε  ένα έξοχο αμερικανικό κινούμενο σκίτσο.΄Ολοι έχουμε αγαπήσει  το συμπαθητικό ρομποτάκι  στο Wall-E.

ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Ο Τζών Μπούρμαν  διαθέτει μια υποδειγματική οικολογική συνείδηση. Να αναφέρω ενδεικτικά  την εξαιρετική ταινία Το σμαραγδένιο δάσος. Είναι  μεν μια μυθοπλασία, αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Τις τελευταίες δεκαετίες κόπηκαν στη Βραζιλία εκατομμύρια τετραγωνικά δένδρα.Αυτό δεν επιφέρει μόνον μια μη μετρήσιμη οικολογική καταστροφή αλλά και την εξόντωση αμέτρητων ιθαγενών. Και ο Βέρνερ Χέριζογκ διαθέτει οικολογική συνείδηση. Από τις ανάλογες ταινίες του επιλέγω το Εκεί που ονειρεύονται  τα πράσινα μυρμήγκια  .Ένας άλλος οικολόγος και δημιουργός του σινεμά είναι  ο Αυστραλός Πήτερ Γουέιρ .΄Ακρως ενδεικτική η ταινία του, Το τελευταίο κύμα, που αναφέρεται στην περίπτωση των Αβοριγιανών ιθαγενών της Αυστραλίας ,αλλά και στην καθαρτήρια δύναμη του νερού που ξεπλένει ,με μια  ασύλληπτη πλημύρα, τις ανθρώπινες παρατυπίες. Αλλά  και στην ταινία του, Το μυστικό του βράχου των κρεμασμένων, διαπιστώνονται βαθύτερα, οικολογικά μηνύματα.

ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Ο Αμερικανός Στήβεν Σόντερμπεργκ γύρισε μια εξαιρετική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ,με την Τζούλια Ρόμπερτς στον βασικό ρόλο. Στο ΄Εριν Μπρονγκοβιτς παρατηρούμε  την αποδεικτική διαδικασία του πώς η μόλυνση  του νερού , σε μια περιοχή των ΗΠΑ, προκάλεσε καρκίνους. Βασικές υπεύθυνες οι βιομηχανίες με τα τοξικά απόβλητά τους. Αναγκάστηκαν να πληρώσουν πολύ μεγάλες αποζημιώσεις .Για μόλυνση νερού στην Ελλάδα αναφέρεται και η ταινία του Απόστολου Δοξιάδη Υπόγεια διαδρομή.Ο Ζώρζ Ρομέρο  γύρισε μια σπουδαία ταινία, Ο ουρανός έβρεξε θάνατο. Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ ,που μεταφέρει θανατηφόρο ιό, συντρίβεται σε μια κωμόπολη. ΄Ολη η περιοχή μολύνεται. Γα να αναστείλουν το φαινόμενο ,τελείως κυνικά, ο στρατός διατάζει να ισοπεδωθεί τα χωριό με ατομόβομβες. Οι πάντες νεκροί, τα πάντα καμένα. Πρό ετών έγινε  και πετυχημένο ρημέηκ της ταινίας. Το θέμα της μοιάζει  με εκείνο του Τζώρτζ Κοσμάτος Το πέρασμα της Κασσάνδρας με κυνική και πάλι κατάληξη.

 ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Το τέρας  της αποκάλυψης

Το τέρας της αποκάλυψης

Κάποιες κινηματογραφικές δημιουργίες αναφέρθηκαν σ΄ ένα πολύ σοβαρό θέμα.Διάφορα απόβλητα και χημικές ουσίες  μπορούν να επιφέρουν μεταλλάξεις σε ανθρώπους και ζώα.Πάνω σ΄ αυτό το μοτίβο  είδαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα φίλμ. Επιλέγω Το τέρας της αποκαλύψεως  του Φρανκεχάιμερ(εύστοχος πραγματικός τίτλος Προφητεία).Βιομηχανικά απόβλητα  και ιδίως ο υδράργυρος, μολύνουν το νερό  και ένα τεράστιο θανατηφόρο τέρας ,εκ μεταλλάξεως, σπέρνει τον …πανικό. Παραμένω στον πραγματικό τίτλο Προφητεία.Στα τέλη του ΄70 διατυπώνεται κάτι,στο ποίο ουδείς έδωσε σημασία. Προκύπτει λοιπόν ένας νέος κόσμος  – όχι βέβαια θαυμαστός. Αρχίζει η υποστροφή του πολιτισμού .Αν ο Φερέρι τον προέβλεψε ,ως ιδεολογικό αδιέξοδο, στο κορυφαίο Μεγάλο φαγοπότι ,τώρα μιλάμε για ύπουλες μολύνσεις, χρόνιες ασθένειες, μεταλλάξεις, ακραίες καιρικές καταστάσεις, δυσάρεστες εκπλήξεις.Όλα αυτά μεταφέρουν σκεπτικισμό και σαφώς διάθεση  πολιτικοκοινωνικής κριτικής

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s