Νοσταλγώντας το Φως, του Πατρίτσιο Γκουζμάν


Κατανοητά μαθήματα κοσμογνωσίας, γεωγνωσίας, πατριδογνωσίας και… αυτογνωσίας.patricio-guzmanτου Κώστα Γ. Καρδερίνη

Ορισμένες φορές νιώθουμε δέος απέναντι στο Σύμπαν και αφήνουμε το θέμα στην (αν)ησυχία του. Άλλες πάλι αισθανόμαστε ότι ξεπερνάει τον γνωστικό μας χώρο και τη σφαίρα των εμπειριών μας. Από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε κόκκος ενός τεράστιου και μοναδικού συστήματος, τίποτε από τα παραπάνω δεν ευσταθεί. Αν συνεχίσω να λογοπαίζω θα πρέπει να παραθέσω τη ρήση του Αρχιμήδη, Δος μου που να πατήσω και (τότε) θα κινήσω (ακόμη) και τη Γη.

Ο χιλιανός δημιουργός Πατρίτσιο Γκουζμάν είναι το πάτημα που ψάχνεις για να δεις πόσο σφαιρικό, ολιστικό και συναρπαστικό είναι το θέμα αυτό. Κι αν κάποτε ο ημέτερος Γιώργος Γραμματικάκης μας χάρισε την Αυτοβιογραφία του Φωτός, τούτος εδώ ο άοκνος και δαιμόνιος (εξ)ερευνητής κατεβαίνει πολλά επίπεδα βαθύτερα και χαμηλότερα, σα να απευθύνεται σε συμπαντικά αναλφάβητους χωρίς να προσβάλλει και να παραβιάζει το μορφωτικό επίπεδο κανενός και καμιάς θεατή.nostalgia-for-the-lightΤο ντοκιμαντέρ Νοσταλγώντας το Φως δε μοιάζει με κανένα άλλο και καταπλήσσει ακόμη κι αυτούς τους γνώστες του έργου του σκηνοθέτη του. Μεγαλύτερο ίσως θαυμασμό προκαλεί σε όσους δεν συμπαθούν τα σινεμά τεκμηρίωσης και βρίσκουν εδώ μια προσωπική περιπέτεια με πανανθρώπινη διάσταση. Στη χώρα μας το πρωτοείδαμε (όσοι πιστοί) στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το ξαναείδαμε στο επόμενο, 15ο, όταν τιμήθηκε ο σκηνοθέτης με την προβολή του συνολικού του έργου.

Η μέθοδος Γκουζμάν ξεκινά από τις δικές του ανθρώπινες ανάγκες, περνά στην αναζήτησή του σε ένα συγκεκριμένο ανόργανο υλικό και καταλήγει να περιγράφει πώς αυτό το υλικό στοιχείο δομεί μεθοδικά, χαοτικά και «ευρασιτεχνικά» (το) ένα θαυμάσιο οργανικό Σύμπαν. Κι αν δεν πειστήκατε ακόμη ότι θα ήταν βλακεία να χάσετε μια τέτοια ευκαιρία συμπαντικής γνώσης (ο Αϊνστάιν δεν είναι σίγουρος για το ποιο απ’ τα δυο έχει όρια) σας δίνω μια ακόμη σύνοψη:

Η ιστορία του Ασβεστίου, στο Σύμπαν, στον Κόσμο και στην πρόσφατη Ιστορία. Με ιδιοφυείς συσχετισμούς, με αγάπη για τις επιστήμες και την έρευνα, με αλληλεγγύη και αληθινό σεβασμό στη μετάδοση και κατανόηση εννοιών, αξιών και ευθυνών.

 

Nostalgia de la Luz /Nostalgia for the Light (2010 Χιλή /Ισπανία /Γαλλία /Γερμανία /ΗΠ, 90λ) Patricio Guzman

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s