ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΝ Χ


%ce%b4%cf%81%cf%86του Αλέξη Ν.Δερμεντζόγλου

dermetzo@otenet.gr

Αύριο στην Δράμα γιορτάζουν  για μια ακόμα χρονιά. Αρχίζει το 39ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους  και το 22ο διεθνές. Το προσεχές Σάββατο η εκδήλωση κλείνει με την απονομή των βραβείων. Οι κριτικές επιτροπές είναι στη θέση τους ,υπάρχει ακόμα και η επιτροπή της Διεθνούς ΄Ενωσης Κριτικών  Κινηματογράφου (FIPRESCI) στην οποία συμμετέχει, ως  εκπρόσωπος της Ελλάδας, ο Σαλονικιός  συνάδελφος Δημοσθένης Ξιφιλίνος. Αυτή η επιτροπή θα κρίνει τις ταινίες του διεθνούς τμήματος.Συμμετέχουν 65 ελληνικά μικρού μήκους φίλμ στο ελληνικό διαγωνιστικό. Στο διεθνές  έχουμε 52 ,εκ των οποίων τρία ελληνικά και ένα κυπριακό.Στο τρίτο τμήμα του φεστιβάλ ,στο Πανόραμα, έχουμε την παρουσία 58 σπουδαστικών ταινιών. Σύνολο λοιπόν 175 φίλμ ,μια και φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχών.Φυσικά το φεστιβάλ της Δράμας δεν εξαντλείται μόνον σ΄ αυτές τις προβολές.Υπάρχει ένα πλούσιο και πληθωρικό πρόγραμμα ,δυό αίθουσες αξιοποιούνται για προβολές. Παρουσιάσεις βιβλίων , σκηνοθετών, άλλες παράλληλες εκδηλώσεις τονίζουν τον πολυφωνικό χαρακτήρα  της κορυφαίας γιορτής για τον κινηματογράφο στις μικρού μήκους ταινίες.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Το ακριβές και πλήρες πρόγραμμα μπορούν να το βρούν οι σινεφίλ στο site του φεστιβάλ της Δράμας. Υπολογίζεται  πως ,πέραν των Δραμινών,400 περίπου άνθρωποι του σινεμά θα βρεθούν στην Δράμα  από δύο ως πέντε ημέρες.Κι όλα αυτά παρά την στενότητα του προϋπολογισμού(οι πληροφορίες μας λένε πως δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ) που καλύπτεται  από τον Δήμο της Δράμας και το Υπουργείο Πολιτισμού.Κατά τα άλλα επειδή μας αφορά όλους η μικρού μήκους ελληνική ταινία, ως  ο προθάλαμος κάθε σκηνοθέτη για να γυρίσει μεγάλου μήκους ταινία, οι πρώτες εκτιμήσεις για φέτος είναι σαφείς. Όπως   κάθε χρόνο, περί τα δέκα ελληνικά φίλμ είναι εξαιρετικά ως αξιόλογα. ΄Οσο για την θεματολογία ποικίλει. Η κρίση καταλαμβάνει ένα μικρότερο μέρος των σεναρίων που ανοίγονται και σε άλλες ιστορίες. Κάποια φίλμ διαθέτουν και υψηλές κατασκευαστικές αξίες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

΄Οσο για την Ιστορία του φεστιβάλ,δεν πρέπει να ξεχνάμε  πως ιδρύθηκε ,θεμελιώθηκε και «επαγγελματοποιήθηκε» αποκλειστικά από την κινηματογραφική λέσχη της Δράμας με την  επικουρία του Δήμου.Αργότερα έφτασε και η αρωγή  της πολιτείας.Από  τα οργανωτικά στελέχη του,πλήν του καλλιτεχνικού διευθυντή κ.Αντώνη Παπαδόπουλου που βρίσκεται στην θέση του λίγο παραπάνω από 20 χρόνια, να θυμίσω το υψηλόβαθμο στέλεχος Ρίτσα(Ελευθερία) Καβάκα μέλους της κινηματογραφικής λέσχης  που με την εμπειρία της κρατάει  θέση υψηλής ευθύνης για 30 χρόνια.Κατά τα άλλα είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες κάποιων μικρομηκάδων που επιθυμούν να μετοικήσει  το φεστιβάλ σε πιο …τουριστικό μέρος, υπαινισσόμενοι επίσης πως εδώ και χρόνια γίνεται με αυτόματο πιλότο.

ΛΑΘΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Φυσικά δεν γνωρίζουν πως ο καλώς εννοούμενος αυτοματισμός  είναι προτέρημα μιας ομάδας που πάει καλά και δεν «σκηνοθετεί» πρωτοπορίες  για εντυπωσιασμό.Κατά τα άλλα να σημειώσω  πως στο φεστιβάλ των Αθηνών («Νύχτες πρεμιέρας»)που διεξάγεται επίσης  την ίδια εποχή, προβάλλονται αρκετά ελληνικά μικρού μήκους φίλμ.Φυσικά  είμαι αρνητικά κάθετος  στην προσπάθεια μετοίκησης  σε πιο τουριστικό μέρος για να γίνεται πολλαπλός συνδυασμός .΄Αρτος,θεάματα και …χαβαλές.Στις ημέρες μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεφυτρώνουν ως «μανιτάρια» διάφορα φεστιβαλάκια. Πρωτογενώς αυτό δεν είναι μεν κακό, δευτερογενώς όμως παρουσιάζονται και ταινίες χαμηλού επιπέδου.

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Κάτι τέτοια «φεστιβαλάκια» δυσφημίζουν  τελικά το εθνικό σινεμά. «Ψώνια» και αεροβατούντες, ονειρεύονται την κορυφή.Η Δράμα παράλληλα διαθέτει στις γύρω περιοχές πολλά αξιοθέατα, υπέροχα μέρη ,αρχαία, ακόμα και θάλασσα ,αν πεταχτείς σε 20  λεπτά στην Καβάλα.

Για μένα το θέμα είναι άλλο: Δεν συζητώ την σταθερή αξία του θεσμού.Θα μπορούσαν  κατά την διάρκεια του φεστιβάλ  να γίνονται κορυφαίες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ,ένα είδος μπιενάλε.Θεατρικά έργα επιπέδου,2-3 πρεμιέρες κορυφαίων μεγάλου μήκους ταινιών από Ελλάδα και εξωτερικό,συναυλίες.Η Δράμα όμως ΔΕΝ μπορεί  να τα αντέξει όλα αυτά μαζί,δεν είναι στο πετσί της.

ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ  Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Εκείνο που μένει είναι  να σταθεροποιηθεί η κινηματογραφική παιδεία των Δραμινών ,που δυστυχώς παίρνει χαμηλό βαθμό.Πέραν λοιπόν του φεστιβάλ, όπως ήδη έγραψα, επείγει να ξαναδημιουργηθεί η Λέσχη Κινηματογράφου της Δράμας .Στελέχη του φεστιβάλ μπορούν μαζί με άλλους να επαναφέρουν τις εβδομαδιαίες προβολές αυτή την φορά για όλη την διάρκεια του χρόνου.Σεμινάρια,συζητήσεις ,ειδικοί,κριτικοί και άλλοι μπορούν να τονώσουν την γνώση  και βασικά την παιδεία και την ταχτική κινηματογραφική ψυχαγωγία. Εκεί είναι το ζητούμενο. Βέβαια είναι λογικό η διεύθυνση του φεστιβάλ να θεωρεί ότι το πρώτιστο και μέγιστο καθήκον της είναι η προώθηση γενικά του ελληνικού σινεμά.Από την άλλη μεριά όμως ,όπως έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια, έγκυρα και αποδεδειγμένα, παρόλο ότι το φεστιβάλ διεξάγεται από το 1978 ,δεν φάνηκε να ανήλθε το επίπεδο της κινηματογραφικής παιδείας  των πολιτών της Δράμας. Η κινηματογραφική λέσχη,(επ΄ευκαιρία να πούμε πως τον Οκτώβριο γιορτάζει τα 40 χρόνια από την πρώτη προβολή της )στα πρώτα χρόνια της μεγάλης άνθησής της  είχε διαμορφώσει κάποιο κοινό και έφερε κάποιες ελπίδες. Μετά όμως ήρθε η κάμψη και ο κατήφορος.

Καλή αρχή και στο φεστιβάλ και στις πρωτοβουλίες  γύρω απ΄ αυτό .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s