21 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ…ΣΙΝΕΜΑ ΠΟΥ…ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ


(αναδημοσίευση από την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ,22/8/2016)

Η γέφυρα του ποταμού Κβάιν

Η γέφυρα του ποταμού Κβάιν

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Από την  προσεχή Πέμπτη  αρχίζει ουσιαστικά η χειμερινή  σεζόν. Ένα από τα φίλμ ,από το οποίο  οι διανομείς περιμένουν να κάνει υψηλό αριθμό εισιτηρίων,είναι η  Ομάδα αυτοκτονίας του Ντέιβιντ ΄Αγιερ . Μια σειρά λοιπόν αδίστακτων ανδρών,που αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες  και ακατόρθωτες αποστολές, σου δίνουν την αίσθηση  της λογικής των καμικάζι.

Εδώ και πολλές δεκαετίες η αμερικανική τηλεόραση δημιούργησε μια πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά τις Επικίνδυνες αποστολές .Στα πρόσφατα χρόνια έγιναν πολλές ταινίες πάνω σ΄ αυτή την σειρά  με διάσημες υπογραφές  όπως Τζών Γού, Μπράιαν Ντε Πάλμα και άλλοι.Κινηματογραφικά το θέμα είναι ιδιαίτερα αβανταδόρικο. Δράση, εκρήξεις, σκοτωμοί,σφαίρες, αίμα,ένταση, αγωνιακά στοιχεία. Σε  επικίνδυνες αυτοκτονικές αποστολές αναφέρονται φίλμ διάφορων κινηματογραφικών ειδών. Πολεμικά γουέστερν, κατασκοπικά,βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα,περιπέτειες .Όλα αυτά με διάφορες μυθοπλασίες,ιστορίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες βασισμένες στο ακατόρθωτο,το απρόσμενο και το απίθανο.

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Κάποιες φορές εμπλέκονται  και το δράμα και  η ψυχολογία και η φιλοσοφία  και ο σκεπτικισμός για τον παραλογισμό των φονικών. ΄Οσο για τις σκηνοθετικές υπογραφές, μπορείς να ανακαλύψεις  από Κουρουσάουα και Ντέηβιντ  Λήν μέχρι ΄Ωλντριτς. Για τον τελευταίο,πολύ σωστά,η κινηματογραφική ιστορία  θα αναφέρει πως είναι ο πρώτος που γύρισε φίλμ με επικίνδυνη αποστολή ,ταυτόχρονα κυνικό, σκληρό αλλά και μ΄ ένα στυλ σχεδόν ποιητικό. Ας πούμε λοιπόν η ποίηση της βίας κι ας θυμηθούμε το φίλ Και οι 12 ήταν καθάρματα. Σχηματίζεται  μια ομάδα αυτοκτονίας από διάφορους εγκληματίες  και αρχίζει η  δράση μέχρι θανάτου.

Και οι 12 ήταν καθάρματα

Και οι 12 ήταν καθάρματα

΄Οσο για τον Κουρουσάουα υπογράφει την ασπρόμαυρη  και στυλιστική ταινία Επτά σαμουράι .Στα 1960 ο Τζών Στάρτζες γυρίζει το ρημέηκ (Και οι 7 ήταν υπέροχοι)αξιοποιώντας γνωστούς ηθοποιούς (Γιούλ Μπρύνερ,Χόρστ Μπουχολτς, Τσάρς Μπρόνσον,Τζέημς Κόμπουρν ,Στηβ Μάκ Κουήν) οι άνδρες  θα αναλάβουν να προστατεύσουν ένα μεξικανικό χωριό από ληστές. Η αποστολή είναι κάτι  παραπάνω  από αυτοκτονική. Το πόσο πέραση έχει το θέμα είναι πως φέτος τον  Σεπτέμβριο θα παρακολουθήσουμε ένα ακόμα ρημέηκ του, άγνωστης αξίας, με την υπογραφή του μέτρ της δράσης  Αντουάν  Φουκουά.

Η απαγωγή του στρατηγού Κρέπει

Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν περάσουμε στις κατασκοπευτικού ή αντιστασιακού τύπου αποστολές αυτοκτονίας, θα πρέπει να σας θυμίσω ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Κρήτη στα 1944.Τότε Βρετανοί κομάντος και έλληνες πατριώτες απήγαγαν τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε. Αυτή η ιστορία δόξας και κινδύνου έγινε μια ωραία ντοκυμαντερισμένη  ασπρόμαυρη ταινία  με ελληνικό τίτλο Η απαγωγή  του  Στρατηγού  Κράιπε.Και μια που αναφέρομαι σε αντιστασιακές αποστολές στην κατεχόμενη Ελλάδα, υπάρχει και η πολύ λειτουργική Απόβαση στη Ρόδο(1954) του Λουίς Μάιλστοουν.

Απόβαση στη Ρόδο

Απόβαση στη Ρόδο

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ

Πάντως η ταινία που θα γνωρίσει την μέγιστη επιτυχία  και στη χώρα μας ,γυρίζεται από τον Τζ. Λι Τόμσον. Τα κανόνια του Ναβαρόνε διαθέτουν ηθοποιούς  υψηλής κλάσης και δημοφιλίας, ίντριγκες, ένταση και μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή. Κατά τα άλλα κατασκοπευτικές αποστολές δύσκολες και επικίνδυνες με μεγάλο ρίσκο ,γυρίστηκαν κατά δεκάδες  δημιουργώντας κάποιες απ΄ αυτές θετικές εντυπώσεις. Να σημειώσω τις δύο πλέον γνωστές, και μάλιστα από διακεκριμένους  Αμερικανούς  σκηνοθέτες ,Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (από μυθιστόρημα του Τζών Λε Καρέ ) ,σε σκηνοθεσία Μάρτιν Ρίτ, έχει να κάνει  με το Ανατολικό Βερολίνο. Το τέλος σου κόβει την ανάσα. Ο Τζών Χιούστον  διασκευάζοντας  βιβλίο του Νόελ  Μπέν, θα μας μιλήσει για μια πιο επικίνδυνη ,απρόκλητη αποστολή στο Γράμμα του Κρεμλίνου.

Τα κανόνια του Ναβαρόνε

Τα κανόνια του Ναβαρόνε

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

Στο σημερινό σημείωμα προσφέρονται 21 συνολικά τίτλοι για να προμηθευτείτε τις ταινίες  (σε DVD) ,όπου η κάθε αποστολή είναι πιο επικίνδυνη από την άλλη. Αν περάσουμε λοιπόν  στο σήμερα ,να θυμίσω πως ο Συλβέστερ Σταλόνε και η παρέα του, στους Αναλώσιμους  κάνουν τόσο υπερβολικά κατορθώματα ,ώστε και η ταινία έχει τον χαρακτήρα  ενός σουρεαλιστικού χαβαλέ  με καταιγιστική δράση.

Ο Ντέηβιντ Λήν γύρισε μια μνημειώδη οσκαρική δημιουργία σχετικά με μια αποστολή αυτοκτονίας, σχολιάζοντας παράλληλα  και το παράλογο του  πολέμου. ΄Οσες φορές κι αν δούμε  την Γέφυρα του ποταμού Κβάι δεν την χορταίνουμε. Η ανατίναξη της είναι το ζητούμενο. Μια  ασπρόμαυρη λιτή  αμερικάνικη ταινία  του Ντόν Ζήγκελ  είναι ενδεικτική δια του τίτλου της.Μικρή ομάδα  Αμερικανών στρατιωτών αναλαμβάνει κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο και έτσι προκύπτει  Η κόλαση.

 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα είναι μια πασίγνωστη ταινία του ΄Αντονυ  Μάν με τον Κέρκ Ντάγκλας, Οι ήρωες του  Τελεμαρκ, είναι η επικίνδυνη αποστολή μιας ομάδας ολίγων και εκλεκτών  στη Νορβηγία για να καταστρέψουν  τις γερμανικές εγκαταστάσεις  για το βαρύ  ύδωρ.

Στο μέτωπο της Ασίας τώρα , μια ομάδα τολμηρών ανδρών αναλαμβάνουν  την αυτοκτονική αποστολή  της καταστροφής   ενός  Ιαπωνικού σταθμού.

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΗΡΩΙΣΜΟΣ

Πολύ αργά για ήρωες

Πολύ αργά για ήρωες

΄Ετσι προκύπτει η εμβληματική ταινία Πολύ αργά για ήρωες με τους Μάικλ Κέην και Κλίφ Ρόμπερτσον  με την υπογραφή του εξειδικευμένου Ρόμπερτ ΄Ωλντρις.Πάλι ο Μάικλ Κέην είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών  μιας εξαιρετικής κατάπικρης καταγγελτικής  και ανιηρωϊκής ταινίας.Στο Βρώμικο παιγνίδι   του Αντρέ Ντε Τόθ, μια ομάδα  βρετανών σαμποτέρ πρέπει να τινάξουν γερμανικά πετρέλαια  κάπου στο μέτωπο της ερήμου. Η αποστολή πετυχαίνει αλλά από ένα λάθος οι επιζήσαντες θα σκοτωθούν από τους δικούς τους. Σημειώνω την ενδιαφέρουσα Μυστική  απόβαση  του Ρότζερ Κόρμαν, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν  από την λίστα οι ΄Αδωξοι  μπάσταρδη του Κουεντίν Ταραντίνο. Εδώ η ομάδα αναλαμβάνει να σκοτώσει τον Χίτλερ σ΄ έναν κινηματογράφο στο Παρίσι  και το …κατορθώνει. Αυτό κι αν είναι αναχρονισμός.

΄Αδωξοι μπάσταρδη

΄Αδωξοι μπάσταρδη

ΣΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ

Σημειώστε την αριστουργηματική ταινία, στις βαυαρικές ΄Αλπεις,  ΄Οπου τολμούν οι αετοί του Μπράιαν Χάτον που σου κόβει στην κυριολεξία την ανάσα με  στάρ υψηλού επιπέδου(Ρίτσαρντ Μπάρτον,Κλίντ ΄Ιστγουντ) .

 Οπου τολμούν οι αετοί

Οπου τολμούν οι αετοί

Ακόμα ο Χάτον γύρισε  την πολύ γνωστή ανιηρωική περιπέτεια ΄Ηρωες με βρώμικα χέρια (μια επικίνδυνη αποστολή που αφορά σε  ράβδους χρυσού) με τους Κλίντ ΄Ιστγουν,Τέλυ Σαβάλας. Ένα τρένο που μεταφέρει κλεμμένους από τους  Γερμανούς πολύτιμους  πίνακες, πρέπει  και να σταματήσει αλλά και να μην καταστραφεί το πολύτιμο φορτίο  του.Ιδού λοιπόν Το τρένο του Φρανκεχάιμερ. Πρόκειται για μια εξαιρετική ασπρόμαυρη μινιμαλιστική ταινία  με πολύ καλό τον Μπάρτ Λανγκάστερ στον βασικό ρόλο. Επικίνδυνα εκρηκτικά φορτία μεταφέρουν στα φορτηγά τους οι ήρωες  στο μνημειώδες γαλλικό  νουάρ  Μεροκάματο του τρόμου του Κλουζώ. Διπλή αυτοκτονική αποστολή για τους άντρες του υπέροχου μεταμοντέρνου γουέστερν του Σάμ Πέκινπα ΄Αγρια συμμορία . Και φυσικά η λίστα είναι ατελείωτη και ελκυστική ως …σινεμά βέβαια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s