Ένας καλόπιστος Αντίλογος στα επιχειρήματα του Νίκου Μπογιόπουλου


Katyn 3Σχόλιο του Γιάννη Κιριμλίδη   

Να αναφέρω εκ προοιμίου, ότι εκτιμώ βαθύτατα τόσο την κυρία Σοφία Κτενά όσο και τον Νίκο Μπογιόπουλο, προσυπογράφω δε, άνευ επιφυλάξεων, τις πρώτες τρεις εισαγωγικές παραγράφους του κειμένου του. 

Επ΄ ευκαιρία, να άρω και μία ενδεχόμενη γεωγραφική πλάνη. Το Δάσος του Κατίν της ομώνυμης σφαγής, βρίσκεται επί ρωσικού εδάφους, 16km δυτικά του Σμολένσκ, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο αντίλογος διατυπώνεται αριθμητικά και αντιστοιχεί στα αριθμημένα επιχειρήματα του άρθρου και στη Σημείωση.

[1] Ως γνωστόν, ανασκαφές στο δάσος του Κατίν έκαναν και οι Σοβιετικοί, το 1944, όταν ανακατέλαβαν την περιοχή. Μήπως τα έγγραφα που βρέθηκαν στα θυλάκια των νεκρών με ημερομηνία 20η Οκτωβρίου, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής ανασκαφής; Εξάλλου, η πλαστογραφία αποτελεί «τέχνη», που ασκείται απ΄ όλα τα καθεστώτα, τις εξουσίες και τα πρόσωπα, που υπακούν στο μακιαβελικό δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».Katyn 1[2] Πότε έγιναν οι αποκαλύψεις των εμπειρογνωμόνων της «Διεθνούς – αλλά με μέλη προερχομένα από κατεχόμενες χώρες – Επιτροπής», που συνέστησε ο Γκαίμπελς; Αν έγιναν μεταπολεμικά, ελάχιστη βαρύτητα ενέχουν, καθότι οι ανωτέρω επιστήμονες ήσαν πλέον υπήκοοι προτεκτοράτων (καλή ώρα).

[3] Τον Αύγουστο του 1939, υπογράφηκε του Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ. Βάσει αυτού, η Γερμανία προμηθευόταν πρώτες ύλες για την πολεμική βιομηχανία της από την  Σοβιετική Ένωση, ενώ η τελευταία λάβαινε  ως αντάλλαγμα τεχνογνωσία, μηχανήματα και πολεμικό υλικό. Κατά γενική παραδοχή, με το Σύμφωνο η Σοβιετική Ένωση κέρδιζε χρόνο, γνωρίζοντας, ότι η Γερμανία, αργότερα, θα στρεφόταν εναντίον της. Είναι λογικό λοιπόν, να προβλέψουν οι Σοβιετικοί, ότι σε περίπτωση που οι Γερμανοί κατελάμβαναν την περιοχή του Κατίν, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν προπαγανδιστικά τα ευρήματα. Έτσι, λογική επιλογή φαντάζει η χρήση γερμανικών φυσιγγίων, τα οποία  η NKVD (η προπολεμική KGB) τα προμηθευόταν ευχερώς, βάσει του Συμφώνου. Επιπλέον, όταν οι Σοβιετικοί ανακατέλαβαν την περιοχή, λέγεται, ότι εκτέλασαν, ως συνεργάτες των γερμανών, όσους πολίτες συμμετείχαν στην γερμανική εκταφή των θυμάτων.

[4] Η Μ. Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση ήσαν οι μόνες χώρες, που συνέχιζαν να πολεμούν εναντίον των Γερμανών. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, μόλις το Νοέμβριο του 1942, είχαν αποβιβασθεί στα παράλια του Μαρόκου. Θα αποτελούσε πολιτική αυτοχειρία να κατηγορήσουν οι Δυτικοί τους Σοβιετικούς συμμάχους, τη στιγμή που τους χρειάζονταν περισσότερο από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, Μ. Βρετανία και Η.Π.Α. επέβαλαν λογοκρισία σε όσους δημοσιογράφους επιθυμούσαν να μιλήσουν για το Κατίν. Η στάση αυτή υιοθετήθηκε και στη Δίκη της Νυρεμβέργης, όπου το έγκλημα του Κατίν αποσιωπήθηκε (όρα αγνοούμενοι τουρκικής εισβολής στη Κύπρο).Katyn 4[5] Τα ημερολόγια του Γκαίμπελς βρέθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κατά την κατάληψη του Βερολίνου, κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Σοβ. Ένωση., όπου και παρέμειναν απροσπέλαστα μέχρι το 1992, όταν επετράπη στο Γερμανό ιστορικό, Έρικ Φρέλιχ, να τα μελετήσει. Όσο μάστορας στην προπαγάνδα και αδίστακτος σκευωρός και αν ήταν ο Γκαίμπελς, θεωρείται απίθανο τα ημερολόγιά του να έμεναν «απείραχτα» από οποιοδήποτε καθεστώς, το οποίο θα επιθυμούσε να κουκουλώσειι τη συμμετοχή του στη θλιβερή αυτή ιστορία.

[6]  Η στάση των Η.Π.Α. δικαιολογείται από το γεγονός, ότι ακόμα δεν είχε ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε λόγος να δυσαρεστηθούν οι Σοβιετικοί σύμμαχοι. Άλλωστε, η Ευρώπη είχε ήδη μοιραστεί, μετά τη Συμφωνία της Γιάλτας, οπότε δεν υπήρχε λόγος να αναφύονται ζητήματα, που θα γεννούσαν αχρείαστες, εκείνη τη στιγμή, εντάσεις. (Εξάλλου, και ο Τσίπρας, στην προ του Δημοψήφισματος περίοδο, ήταν λάβρος υπέρ του ΟΧΙ.)

(Ο σκηνοθέτης Αντρέϊ Βάϊντα είναι παιδί δολοφονημένου στο Katyn πολωνού αξιωματικού και γύρισε, το 2007, την ομώνυμη ταινία)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s