«Τζουλιάνο»


giuliano 8Της Angelica Κοσμίδου

Καταρχήν θα πρέπει να ορίσουμε τη σημασία της λέξης Μαφία. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται κάθε σημαντική εγκληματική οργάνωση στην Ιταλία. Έτσι η Μαφιόζικη οργάνωση στη Σικελία είναι η Κόζα Νόστρα, στη Καμπάνια και στη Νάπολη η Καμόρρα και στη Καλαβρία η ‘Ντράγκετα.

Η ιστορία του Σαλβατόρε Τζιουλιάνο προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών οι οποίοι του αφιέρωσαν βιβλία, άρθρα, ντοκιμαντέρ, ταινίες. Μία από αυτές τις ταινίες έγινε από τον Φραντσέσκο Ρόζι. Γυρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 με ηθοποιούς ερασιτέχνες, οι οποίοι μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και μάρτυρες των περιγραφόμενων στην ταινία γεγονότων, είναι ταινία απρόμαυρη, με αποτέλεσμα να θυμίζει τα κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής και φαίνεται ότι είναι πολύ ακριβής ιστορικά. Η ταινία αυτή αναπαράγει δύο από τους μύθους που συνοδεύουν τον Τζουλιάνο από τη στιγμή του θανάτου του. Ο πρώτος είναι ότι ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο ήταν ένα είδος Ρομπέν των Δασών της Σικελίας: έκλεβε από τους πλούσιους και έδινε αυτά που έκλεβε στους φτωχούς. Ο δεύτερος μύθος αφορά το πτώμα που βρέθηκε στο Καστέλβετράνο και το οποίο φέρεται ότι ήταν του Τζιουλιάνο.

Η ταινία του Ρόζι φαίνεται να έχει πολλά κενά, αλλά αντιμετωπίζοντάς την καλοπροαίρετα, ίσως αυτό οφείλεται στην έλλειψη κάποιων πληροφοριών που ήρθαν στο φως κυρίως μετά το 1990.

Ο δεύτερος μύθος καταρρίφθηκε πρόσφατα ύστερα από εξέταση DNA και η οποία απέδειξε ότι το πτώμα που βρέθηκε στο Καστέλβετράνο την 5η Ιουλίου του 1950 ήταν πραγματικά αυτό του Τζουλιάνο.

Όμως ο πρώτος μύθος έχει πιο πολύ ενδιαφέρον.

Ο Τζουλιάνο άρχισε την καρριέρα του (ως ληστής) στις 2 Σεπτεμβρίου 1943, δηλαδή περίπου 2 μήνες μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία. Εκείνη την περίοδο η δράση του Τζουλιάνο ήταν υπέρ και των δύο στρατοπέδων: δηλαδή από τη μια των Συμμάχων και από την άλλη των ιταλών και των γερμανών φασιστών. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζοντας την Κοζα Νόστρα ως ένα σημαντικό σύμμαχο (η Σικελική και η Αμερικανική Μαφία είχαν βοηθήσει σημαντικά τους Αμερικανούς κατά την προετοιμασία της απόβασής τους στη Σικελία) απελευθέρωσαν τους μαφιόζους κρατούμενους της φυλακής του Μονρεάλε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Μαφία να επανακτίσει την δύναμή της στο νησί ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να την περιορίσουν την δράση της. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τζουλιάνο από τότε που άρχισε την παράνομη καρριέρα του έχαιρε πάντα της υποστήριξης της Μαφίας. Επιπλέον το γραφείο των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών (Oss) στη Σικελία είχε στα μέλη της και περίπου πενήντα στρατιωτικούς της Δέκατης Μας, στους οποίους είχε δοθεί αμνηστία  (η Δέκατη Μας ήταν η περιφάνεια των φασιστικών στρατιωτικών μονάδων, με πολύ σημαντική και αιματηρή δράση εναντίον των παρτιζάνων). Από την άλλη μεριά δημιουργήθηκε, με οδηγία του Χίμλερ, μία ένοπλη ομάδα φασιστών και αντικομουνιστών στη Σικελία, η οποία είχε στόχο τα σαμποτάζ ώστε να ανακοπεί η (ούτως ή άλλως ιδιαίτερα δύσκολη) πορεία των Αμερικανών στο νησί.

Ήδη από το 1944 ο Τζουλιάνο χαρακτηρίζεται, σε έγγραφα της αμερικανικής κατασκοπείας, ως ¨φασίστας¨ (κάτι που βέβαια εξυπηρετούσε τους αμερικανούς και τους άγγλους στα αντικομουνιστικά σχέδιά τους για τη Σικελία και την Ιταλία γενικότερα).

Αυτή η πορεία του Τζουλιάνο φασίστα, αντικομουνιστή, μαφιόζου κορυφώνεται με τη σφαγή στην Πορτέλλα ντελλά Τζινέστρα όπου δολοφονήθηκαν από τη συμμορία του 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 27 όλοι αριστερών πεποθήσεων.

Με άλλα λόγια, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄40, ο Τζουλιάνο εμφανίζεται περισσότερο ως ένας τρομοκράτης και αρχηγός ενόπλων ομάδων που συνδέονταν με τις αμερικανικές και τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, και καθόλου ως ληστής, με την παραδοσιακή έννοια του, που μάχονταν για δικαιοσύνη υπέρ  των φτωχών αγροτών.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s