35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


(αναδημοσίευση από http://www.stokokkino.gr και http://www.alterthess.gr)

Σινεμά σε δύσκολους καιρούς

του Στράτου Κερσανίδη

Αυτό που το 1982 ξεκίνησε ως κινηματογραφική εβδομάδα, μετά από 35 χρόνια έχει μετατραπεί στην πιο σημαντική κινηματογραφική εκδήλωση στην Τουρκία, με διεθνή ακτινοβολία.

Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχίζει αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου και θα διαρκέσει ως τις 17 Απριλίου 2016.

istfest

Φέτος το φεστιβάλ διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία. Με το προσφυγικό σε κορύφωση, με την περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν σε αναβρασμό, με την κυβέρνηση Ερντογάν να δείχνει καθημερινά ένα όλο και πιο αυταρχικό πρόσωπο και με την πόλη να ζει ακόμη με το φόβο μετά από την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, η γειτονική φαίνεται να βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και την απειλή ακόμη και αποσταθεροποίησης το φεστιβάλ -όπως και κάθε εκδήλωση πολιτισμού- καλείται να παίξει το δύσκολο ρόλο της προσέγγισης των ανθρώπων μέσα από τις κινηματογραφικές εικόνες οι οποίες συναντώνται στις ακτές του Βοσπόρου.

Διεθνές και εθνικό τμήμα αλλά και Ότο Πρέμιγκερ

Συνολικά 187 ταινίες μεγάλου μήκους, 10 μικρού μήκους και 24 πειραματικές προβάλλονται τις μέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη, εκπροσωπώντας 223 σκηνοθέτες και 62 χώρες.

Επίκεντρο του φεστιβάλ είναι το Διεθνές τμήμα, στο οποίο φέτος θα συμμετάσχουν 15 ταινίες διεκδικώντας τη Χρυσή Τουλίπα. Οι ταινίες αυτές είναι: “Ουράνια νομαδική βολή” (Μιρλάν Αμπντικαλίκοφ – Κιργιζία), “Η Εβίτα δεν κοιμάται πια εδώ” (Πάμπλο Αγκουέρο – Αργεντινή), “Ειρήνη σε μας, στα όνειρά μας” (Σαρούνας Μπάρτας – Λιθουανία), “Τα παιδικά χρόνια ενός ηγέτη” (Μπάντι Κόρμπετ – Αγγλία), Χόβολη” (Ζεκί Ντεμικουμπούζ – Τουρκία), “Οι δαίμονες” (Φιλίπ Λεσάζ – Καναδάς), “Το τέλος” (Γκιγιόμ Νικλού – Γαλλία), “Ένα τέρας με χίλια κεφάλια” (Ροδρίγο Πλα – Μεξικό), “Δίψα” (Σβέτλα Τσοτσόρκοβα – Βουλγαρία), Belgica (Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν – Βέλγιο), “Ηνωμένες Πολιτείες Αγάπης” (Τόμας Βασιλέφσκι – Πολωνία), Interruption” (Γιώργος Ζώης – Ελλάδα), “Μια ανάσα” (Κρίστιαν Σούμνπερτ – Γερμανία), “Οικογενειακή ταινία” (Όλμο Ομέρζου – Τσεχία), “Ξαφνικά” (Αζλού Γιοζγκέ – Τουρκία).

Πρόεδρος στην κριτική επιτροπή είναι ο σκηνοθέτης και παραγωγός Πάμπλο Τραπέρο από την Αργεντινή.

Ένα τμήμα το οποίο κάθε χρόνο κερδίζει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρους από το κοινό, είναι εκείνο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σινεμά το οποίο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το βραβείο της εν λόγω κατηγορίας έχει θεσμοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και θα το διεκδικήσουν 10 ταινίες.

Βέβαια, στο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης ιδιαίτερη θέση, σε αντίθεση με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, έχει η εγχώρια παραγωγή. Αυτό μετουσιώνεται στα 3 διαγωνιστικά τμήματα για τις τουρκικές ταινίες. Έτσι έχουμε 11 ταινίες οι οποίες διεκδικούν τη Χρυσή Τουλίπα στην κατηγορία μεγάλου μήκους, 12 ταινίες οι οποίες διεκδικούν το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ και 10 ταινίες στην κατηγορία μικρού μήκους. Επί πλέον υπάρχει ιδιαίτερο βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, το οποίο διεκδικούν 13 ταινίες.

Ένα νέο τμήμα είναι το Αναζητώντας το Φως, το οποίο είναι αφιερωμένο στο αμερικανικό σινεμά της πρωτοπορία (αβάν γκαρντ) της δεκαετίας του 1970. Σε αυτό προβάλλονται ταινίες, όχι ιδιαίτερα γνωστών στο πλατύ κοινό σκηνοθετών, όπως Σταν Μπρακχεϊτζ, Μάικλ Σνόου, Κεν Γιάκομπς, Ρόμπερτ Μπριρ, Χόλις Φράμπτον, Έρνι Γκερ, Γιόνας Μέκας, σταν Βαν Μπικ και Τζέιμς Μπένινγκ.

Επίσης στη φετινή εκδήλωση θα τιμηθεί η μνήμη ενός από τους πιο αυθεντικούς ανεξάρτητους και δημιουργικούς σκηνοθέτες, ο Ότο Πρέμιγκερ. Έτσι με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του το κοινό του φεστιβάλ έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 10 ταινίες σκηνοθετημένες από τον “πατέρα του φιλμ νουάρ” ή “Ότο τον τρομερό”.

Οι ταινίες οι οποίες προβάλλονται στο 35 Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης χωρίζονται σε 25 τμήματα, διαγωνιστικά και μη, ενώ σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο έχουν προσκληθεί και θα δώσουν το παρόν.

Έλληνες στην Πόλη

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, στο οποίο συμμετέχουν σκηνοθέτες με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους, τη Χρυσή Τουλίπα διεκδικεί και το “Interruption”, του Γιώργου Ζώη, που πριν από μερικές μέρες κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η ταινία παίζοντας με τους ρόλους του αρχαίου μύθου, μετατρέπει την τέχνη σε ζωή και τη ζωή σε τέχνη. Ολόκληρη είναι γυρισμένη μέσα σε ένα θέατρο και το 68% επάνω στη σκηνή του θέατρο. Το σενάριο και η σκηνοθεσία συναντώνται σε έναν κοινό τόπο ο οποίο είναι η καταβύθιση του ατόμου στο εντός του. Στιγμές μεγάλη έντασης, μια διαρκής απειλή στριφογυρίζει ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου, η θεατρική σκηνή έχει μετατραπεί σε μικρογραφία του κόσμου.

Χαρακτηριστικό για τη φετινή εκδήλωση, που αφορά τον ελληνικό κινηματογράφο, είναι, πως εκτός από το “Interruption, υπάρχει σημαντική παρουσία της χώρας μας, κάτι που είχε αρκετά χρόνια να συμβεί.

Στο τμήμα Ζώνη Εξόρυξης (Mined Zone), το οποίο, όπως αναφέρεται, απευθύνεται σε σινεφίλ που εξερευνούν το σινεμά, συμμετέχει ακόμη μια ταινία που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, το Σύμπτωμα” του Άγγελου Φραντζή. Είναι μια ταινία του φανταστικού κινηματογράφου, με θέμα την καταδίωξη ενός παράξενου πλάσματος με κέρατα, το οποίο αναστατώνει την ήσυχη ζωή των κατοίκων σε ένα απομονωμένο νησί.

Ένα άλλο τμήμα είναι το ονομαζόμενο Αντικαταθλιπτικό, στο οποίο συμμετέχουν 10 ταινίες, κοινός άξονας των οποίων είναι διασκέδαση και το γέλιο. Έτσι σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιδίας της σκηνοθέτιδας, Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία υποστηρίζει πως η ταινία της είναι κωμωδία, σε αυτό το τμήμα ανήκει το Chevalier. Μια εξαιρετική ταινία – ακτινογραφία των κοινωνικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων με πολύ καλές ερμηνείες. Και μιας και αναφέρομαι στις ερμηνείες, σας θυμίζω πως ανάμεσα στους πρωταγωνιστές περιλαμβάνεται και ο Σάκης Ρουβάς. Η ιδιαίτερη αναφορά στο όνομά του έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Ρουβάς περιλαμβάνεται ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, έχουμε συμμετοχή και στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία Audentia (λατινικά: κουράγιο, γενναιότητα), τα οποία απονέμονται -για πρώτη φορά παγκοσμίως- σε γυναίκα σκηνοθέτιδα. Μέλος στην τριμελή κριτική επιτροπή είναι ο σκηνοθέτης, Άγγελος Φραντζής.

Τέλος, συμμετέχει στο τμήμα Από τον Κόσμο των Φεστιβάλ, η ταινία Ανθρωπάκια” (Little Men), του Άιρα Σακς, στην οποία είναι συμπαραγωγός ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s