ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ»


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

o epaggelmatias 2Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, στα πλαίσια του αφιερώματός της Ευρωπαϊκό Πολιτικό Σινεμά, παρουσιάζει τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) τη συναρπαστική περιπέτεια του Ζορζ Λοτνέρ Ο επαγγελματίας (Γαλλία, 1981, έγχρωμη, 108′). Παίζουν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ρομπέρ Οσέν, Ζαν Ντεσεγί, Σιριέλ Κλερ.o epaggelamtias 6Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Βασίλη Ραφαηλίδη. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Το σύγχρονο γαλλικό νεονουάρ και η υπαρξιακή του προβληματική.o epaggelmatias 7Ένας Γάλλος μυστικός πράκτορας επιστρέφει με εκδικητικές διαθέσεις στο Παρίσι μετά την προδοσία από την υπηρεσία του.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Όταν ένας παλιός και πεπειραμένος σκηνοθέτης σαν τον Ζορζ Λοτνέρ βοηθηθεί από έναν παλιό και πεπειραμένο σεναρίστα σαν τον Μισέλ Οντιάρ, το αποτέλεσμα της συνεργασίας αποκλείεται να είναι ευκαταφρόνητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ακόμα καλύτερο αν στη θέση του σκηνοθέτη βρισκόταν ένας περισσότερο ικανός και λιγότερο βαριεστημένος άνθρωπος. Το σενάριο μοιάζει να γράφτηκε στα μέτρα του Ζαν-Πολ Μπελμοντό, που πριν  είκοσι χρόνια  περίπου, στο Με κομμένη την ανάσα του Γκοντάρ λάνσαρε ένα  χαρακτήρα απ΄ τον οποίο δεν ξεκόλλησε σχεδόν ποτέ. Τον χαρακτήρα  του «κυνηγημένου ανθρώπου» που ήδη είχε προδιαγράφει ο Χάμφρεϋ  Μπόγκαρτ  στη δεκαετία του πενήντα, αλλά με τρόπο λιγότερο σκληρό, κυνικό και τραγικό. Οι χαρακτήρες που έπλασε ο Μπελμοντό βγαίνουν κατ΄ ευθείαν  απ΄ την προβληματική  του Καμύ, και πιο συγκεκριμένα  απ΄ την προβληματική του Επαναστάτη ανθρώπου και του Μύθου του Σισύφου. Ο σύγχρονος ήρωας είναι δύσκολο πιά νά’χει άλλη μορφή απ΄ αυτήν του Μπελμοντό. Είναι ο κατά μόνας ηρωικά εξεγερμένος και ελάχιστα ηρωικά θνήσκων. Εδώ ο  Μπελμοντό είναι και πάλι ένας «κυνηγημένος άνθρωπος» που μετατρέπεται σε κυνηγό από απελπισία και αξιοπρέπεια, εν πλήρη  επιγνώσει του μοιραίου τέλους. Ο Ζος  Μπομόν (Μπελμοντό) είναι ένας φανταστικός πράκτορας (που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι  πραγματικός) που εντέλεται να σκοτώσει έναν φανταστικό Αφρικανό  δικτάτορα. Όμως η τακτική της  χώρας του έχει αλλάξει, ομοίως και τα σχέδια της υπηρεσίας του. Ο δικτάτορας από εχθρός έγινε φίλος και ο πράκτορας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας παραδίδεται στον δικτάτορα. ΄Όμως δραπετεύει και βάζει σκοπό της ζωής του να εκτελέσει την παλιά και αναιρεμένη εντολή: Να σκοτώσει τον Αφρικανό, δημιουργώντας αυτή τη φορά προβλήματα στην υπηρεσία  του που του έστησε την παγίδα. Το σχέδιό του θα εκτελεστεί με τα μέσα και τις μεθόδους που του δίδαξαν οι παλιοί του φίλοι και καινούργοι εχθροί. Ενώ ο Ζος Μπομόν θα βαδίσει ηρωικά προς τον προδιαγραμμένο θάνατό του. Ουσιαστικά αυτό που παρακολουθούμε  είναι η προετοιμασία  για μια αυτοκτονία ενός πεισματάρη και εγωιστή ανθρώπου που τα παίρνει όλα τοις μετρητοίς. Αιωνία η μνήμη του Ζος Μπομόν. Ήταν ένας γνήσιος ήρωας του κάλπικου καιρού μας.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s