ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ»


(αναδημοσίευση από την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»,21/3/2016)

Η αλήθεια

Η αλήθεια

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ … ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ!

του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Την μεθεπόμενη  Πέμπτη προβάλλεται μια συνταρακτική στο σύνολό της  ταινία, η Αλήθεια του πρωτοεμφανιζόμενου Τζέιμς Βάντερμπιλτ. Το σενάριό της βασίζεται στο βιβλίο της Μαίρη Μέιπς, δημοσιογράφου, παραγωγού και συγγραφέα ( ηλικίας 60 ετών σήμερα) Η αλήθεια και το καθήκον, ο Τύπος, ο πρόεδρος  και το προνόμιο της δύναμης.  Έχει βραβευθεί για το συνταρακτικό της θέμα για τα βασανιστήρια που έκαμαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Abu Chraib στη φυλακή του Ιράκ. Δεκαεφτά Αμερικανοί στρατιώτες  στάλθηκαν πίσω στην πατρίδα και άλλοι 12 είχαν μεγάλο πρόβλημα. Το θέμα ήταν πως τα βασανιστήρια και οι ταπεινώσεις που υπέβαλλαν τους κρατούμενους υπερέβησαν τα όρια. Η Μαίρη Μέιπς σταμάτησε την τηλεοπτική δημοσιογραφία από το 2004, όταν ήταν παραγωγός της εξαιρετικής εκπομπής 60 λεπτά. Φιλελεύθερη, υπέρμαχος της αλήθειας απολύθηκε  γιατί, σύμφωνα με το CBS, η εκπομπή της περιείχε στοιχεία ανακριβή. Ήταν  του 2004, όταν ετοιμαζόταν το 2004, όταν γινόταν η δεύτερη προεδρική καμπάνια του Τζορτζ Μπους.

ΙΣΧΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Η ιστορία αυτή ανάγκασε το CBS να ζητήσει συγνώμη, ενώ ταυτόχρονα διακριτικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει ο Νταν Ράδερ, που ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής (άνκορμαν) του βραδινού δελτίου  ειδήσεων του CBS. Είχε εκκινήσει στο κανάλι στις 9 Μαρτίου του 1981 και η τελευταία εκπομπή του έγινε στις 9 Μαρτίου του 2005 μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Αναμείχθηκε κι αυτός στην εκπομπή της Μέιπς 60 λεπτά για τον Μπους το νεότερο. Για την ακρίβεια, όλη αυτή η φασαρία γύρω από τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ για δύο θητείες (2001- 2009) αφορούσε το θέμα της στρατιωτικής του θητείας. Ο Τζορτζ Μπους γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1946. Ο πατέρας του ως γερουσιαστής ήταν ισχυρή πολιτική δύναμη. Στα 1972 ο μικρός Μπους έπρεπε να αποφύγει το Βιετνάμ. Έτσι με τα γνωστά μέσα κατετάγη στην εθνική αεροπορική εθνοφυλακή του Τέξας.

Οι πραγματικοί Ντάν Ράσερ και

Οι πραγματικοί Ντάν Ράδερ και Μαίρη Μέηπς

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Από εκεί αρχίζουν τα παράξενα. Δεν θεωρήθηκε ικανός να πετάξει, για κάποια περίοδο τα ίχνη του εξαφανίζονται,  έως ότου καταλήξει με μετάθεση στην εθνοφρουρά της Αλαμπάμα. Ποιες ήταν οι πραγματικές του ικανότητες, τι ακριβώς έκαμε; Μόνον απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μπορούσαν να το αποδείξουν.

Η ομάδα της Μαίρη Μέιπς μετά από συναντήσεις με πολλούς στρατιωτικούς έλαβε διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα έγγραφα υπήρχαν και ήταν έγκυρα. Ωστόσο, κάτι στράβωσε και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Το CBS συγκάλεσε ειδική επιτροπή έρευνας, η Μέιπς κατέθεσε αλλά και αυτή και όλοι οι συνεργάτες της ομάδας της που ερευνούσαν την υπόθεση, κρίθηκαν υπεύθυνοι. Έτσι απολύθηκε και έκτοτε διακριτικά δεν της επετράπη η επιστροφή στην τηλεόραση.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στην ταινία Η αλήθεια το ρόλο της παίζει εξαιρετικά η Κέιτ Μπλάνσετ και εκείνον του Ράδερ ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.  Είναι μια δημιουργία που πήρε καλές κριτικές  και ενόχλησε πολύ το κατεστημένο. Από τα καλύτερα φιλμ του 2016 όχι μόνον υμνεί την έντιμη δημοσιογραφία, αλλά συνδυάζει το ντοκουμέντο με το δράμα και το διακριτικό θρίλερ με την πολιτική. Όσο για τον βίο και την πολιτεία του Τζορτζ Μπους δεν ήταν και από τις πιο ευτυχείς εποχές των ΗΠΑ. Αρχικά, είχε ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν προέκυψε βέβαια απ’ αυτόν. Ήταν, λοιπόν, 9:05 το πρωί τοπικής ώρας της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα σχολείο. Τότε τον ειδοποίησαν πως συμβαίνουν τα τραγικά γεγονότα στο Μανχάταν. Ανέλαβε την ευθύνη για τους πολέμους που ακολούθησαν. Παράλληλα, ίσχυε πάντα το κλασικό ψέμα πως υπήρχαν χημικά όπλα στο Ιράκ.

Η ώρα που ο Μπούς μαθαίνει  για τους δίδυμους πύργους

Η ώρα που ο Μπούς μαθαίνει για τους δίδυμους πύργους

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

Ο γνωστός ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ στη βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργία του Φαρενάιτ 9/11 καταγράφει και τη σκηνή όπου ο Μπους ακούει την άσχημη είδηση. Όσο για τα περιβόητα χημικά όπλα αποδείχθηκε πως δεν υπήρξαν ποτέ. Αυτό καταγράφεται και στην εξαιρετική ντοκιμαντερίστικη ταινία μυθοπλασίας του Πολ Γκρίνγκρας Ουδέτερη ζώνη (2010) με τον Ματ Ντέιμον.

Ουδέτερη ζώνη

Ουδέτερη ζώνη

Στα 2006 θα γυριστεί ένα φιλμ- σοκ από τον Γκαμπριέλ Ρέιντζ Η δολοφονία ενός προέδρου Πρόκειται για ένα διεισδυτικό, σκηνοθετημένο ψευδοντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη «δολοφονία» του Τζορτζ Μπους στο Σικάγο. Χρόνια μετά οι ανακρίσεις συνεχίζονται και μαθαίνουμε πως τα αίτια της δολοφονίας ήταν η εκδίκηση για το θάνατο κάποιου Αμερικανού στρατιώτη στον πόλεμο του Ιράκ.

Η δολοφονία  ενός προέδρου

Η δολοφονία ενός προέδρου

ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΣΤΟΟΥΝ

Σοκ μετά από δύο χρόνια, όταν ο Όλιβερ Στόουν, ειδικευμένος σε πολιτικά φιλμ, θα μας προσφέρει τη βιογραφία του προέδρου στην ταινία W με τον Τζος Μπρόλιν στο βασικό ρόλο. Πρόκειται για μια τολμηρότατη δημιουργία, όπου μαθαίνουμε πως ο Τζορτζ Μπους υπήρξε ηλίθιος, πληροφορούμαστε για τις αντιπαραθέσεις με τον αδελφό του, τον αλκοολισμό και πολλά άλλα θέματα που συγκλίνουν στην άποψη πως ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε ίσως η πιο άτυχη επιλογή των  τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Ο Τζός Μπρόλιν ως Μπούς στο φίλμ

Ο Τζός Μπρόλιν ως Μπούς στο φίλμ

Πίσω τώρα στην ταινία Η αλήθεια. Οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι πολύ σημαντικές. Ας πούμε, η πλήρης εξάρτηση των τηλεοπτικών σταθμών φανερώνεται  ξεκάθαρα  Στους ιδιοκτήτες ασκούνται πιέσεις και πολιτικές και οικονομικές και άλλες. Φαίνεται μάλιστα πως το εμπάργκο σε κάποιους δημοσιογράφους ισχύει για πάντα, εξ ου και η τύχη της Μαίρη Μέιπς, που βασικά αυτή συντηρούσε την οικογένειά της (σύζυγο και αγοράκι.

Η ΗΣΥΧΟΣ ΥΠΝΟΣ

Πράξεις, λοιπόν, εκδικητικές και λογοκριτικές συμβαίνουν ταχτικά στην  υπερατλαντική δημοκρατία. Κατά τα άλλα, αυτή η χώρα τίμησε όσο μπορούσε την έντιμη δημοσιογραφία με ταινίες που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή όχι. Πρόσφατα το Όλα στο φως: Spotlight κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης αγγλόφωνης ταινίας, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα παιδοφιλίας καθολικών ιερωμένων. Στα μέσα της δεκαετίας του `70 μπήκε στα Όσκαρ η γνωστή ταινία του  Πάκουλα Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και στους δύο δημοσιογράφους της Γουάσινγκτον Ποστ, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ αναγκάζοντας τον πρόεδρο Νίξον σε παραίτηση.

Κι αν κάνουμε μια λίστα για την ενημέρωσή σας με ταινίες που υμνούν τη δημοσιογραφία και τις αλήθειες της, καταγράφουμε τις εξής: The insider του Μάικλ Μαν , Υπόθεση Πάραλλαξ του Άλαν Τζ. Πάκουλα. Όσο για τον Ρίτσαρντ Μπρουκς που υπήρξε δημοσιογράφος πριν περάσει στη σκηνοθεσία, τίμησε όσο μπορούσε το παρελθόν του. Σημαντικά, λοιπόν, για το χώρο της έντιμης, αγωνιζόμενης δημοσιογραφίας είναι δύο νουάρ με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, το Κάτω τις μάσκες και το Έπεσαν σκληρά.

Η Μαίρη Μέιπς μπορεί, λοιπόν,  να κοιμάται ήσυχα, γιατί έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s