Βραβεία 18ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ


(αναδημοσίευση από την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗ» ,21/3/2016)

Ο θρίαμβος μιας Ορχήστρας και  το συγκλονιστικό Ludlow

Lodlow Οι ΄Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα

Ludlow: Οι ΄Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα

Επιμέλεια-Σχόλιο: Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου

dermetzo@otenet.gr

Προχθές το βράδυ  έληξε και το 18ο  φεστιβάλ ντοκυμανταίρ ,παρουσία των επισήμων(διευθυντή του φεστιβάλ, δημάρχου Θεσσαλονίκης, βουλευτών) και ικανού αριθμού θεατών, με την απονομή των βραβείων. Στην τελετή λήξης προβλήθηκε η ταινία Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah που κέρδισε  το βραβείο  κοινού για δημιουργία κάτω των 45΄.Ουσιαστικά το βραβείο κοινού  κατέχτησε η πρωτότυπη  Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος,  αλλά επειδή  μ΄αυτήν έκαμε έναρξη  το φεστιβάλ, δεν παρουσιάστηκε εκ νέου.

Τα βασικά συμπεράσματα

Το φετεινό φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε από ένα μεγάλο ρήγμα εξ αιτίας της κακοκαιρίας  των πρώτων ημερών και του τετραημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα βράδια οι αίθουσες που παρουσίαζαν τις ταινίες ήταν γεμάτες  αλλά τις υπόλοιπες ώρες είχαμε χαρακτηριστικά κενά. Σε ότι αφορά στην ποιότητα των ξένων ταινιών παρατήρησα μερικές πολύ αξιόλογες. Σχετικά με τις ελληνικές δημιουργίες υπήρξε μια μεγάλη αντίφαση. Πάρα πολλά εθνικά φίλμ ήταν απίστευτα κακά, χωρίς αισθητική, πρόχειρα,  χαμηλού επιπέδου. Γύρω στα 25 όμως ήταν εξαιρετικά. Σ΄ αυτά κυριαρχούσε ο ανθρωπισμός, η αίσθηση αλληλεγγύης, το προσφυγικό, η μνήμη. Σημειώνω μια σειρά φίλμ  που ασχολούνται με θέματα του εμφυλίου. Η εμφάνιση διακεκριμένων  ελλήνων σκηνοθετών (Κουτσιαμπασάκου, Καραμαγγιόλη, Οικονόμου) πολύ θετική. Τέλος άκρως σωστή η κρίση να δοθεί το βραβείο της Βουλής στο ντοκυμανταίρ  του Λεωνίδα Βαρδαρού Ludlow: Οι  Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα. ΄Εξοχη τεκμηρίωση ,ιδεολογία, ιστορία, συνδικαλιστικοί  αγώνες, εθνογραφικές επισημάνσεις σ΄ένα εξαιρετικό συνολικά φίλμ. Ξεχώρισα τα εξής ελληνικά ντοκυμανταίρ.Ο πιο μακρύς δρόμος , Η δεύτερη ευκαιρία, φυσικά το LUDLOW, Σιωπηλός μάρτυρας, Μακροβούτι, Ο ασκός του Αιόλου, Μόνος ή αλληλέγγυος, Χρυσή Αυγή,True blue, Teriade,Καλημέρα γειτόνισσα, Επόμενος σταθμός :Ουτοπία ,Σκιά στην ψυχή .Την  Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης  κ . Τάσος Κουράκης. Να σημειώσω ότι η βραβευμένη Ορχήστρα της ανακύκλωσης  έχει κερδίσει μέχρι τώρα συνολικά σε διάφορα φεστιβάλ 18 βραβεία εκ των οποίων ,συμπεριλαμβανομένου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τα 11 είναι βραβεία κοινού. Μέγα ρεκόρ.

Αναλυτικά τα βραβεία

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Argo Navis,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)  στην ταινία Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)

Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα σημάδια του ουρανού σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που έκανε σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας

Στο ντοκιμαντέρ Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

Βραβείο της WWF

Στην ταινία Ραγδαίος αφανισμός σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων

Στην ταινία LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)

Βραβείο Docs in Progress χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ. Και απενεμήθη στην ταινία: Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

ΕΡΤ – Βραβείο DOC ON AIR

Το βραβείο αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε  δικαίωμα της  πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.  Απονέμεται στο project:

DEBUT Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

Βραβείο EDN 2016

Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία

Παραλειπόμενα

Η τελετή της λήξης καθυστέρησε κατά 20 λεπτά. Την παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά η κ. Μάγια Τσόκλη η οποία έκανε και κάποιες χιουμοριστικές αναφορές ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι οι δυσκολίες που περνάει η χώρα αυτή την εποχή δημιούργησαν μια άνθηση στο ντοκιμαντέρ. Ακόμα διευκρίνισε πως ο φετεινός προϋπολογισμός  του φεστιβάλ ήταν χαμηλός λόγω της κρίσης. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης τον οποίο το κοινό υποδέχτηκε  με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Μάλιστα μια άγνωστη κυρία  του έδωσε μια ανθοδέσμη  για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος μεταξύ άλλων  είπε ότι αυτή την εποχή περνούμε μια πολύ  μεγάλη  δυσκολία και είναι το προσφυγικό για το οποίο υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το φεστιβάλ με ειδικό αφιέρωμα .Ιδιαίτερα σημαντική η δήλωσή του «Θα εξακολουθώ να στηρίζω το φεστιβάλ».Αυτή η ρήση του επιδέχεται πολλές ερμηνείες ,μεταξύ των οποίων  και την πιθανή συνεργασία του  με τον θεσμό ή την με κάποιο τρόπο επανεγκατάστασή του. Αυτά όμως όλα θα τα δείξει το μέλλον  που είναι ασαφές, ομιχλώδες και ρευστό.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s