18o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


(αναδημοσίευση από την «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ,16/3/2016)

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Μόνος ή αλληλέγγυος

Μόνος ή αλληλέγγυος;

Κριτική του Αλέξη Ν.Δερμεντζόγλου

dermetzo@otenet.gr

΄Εκτη ημέρα σήμερα και εμφανίζονται κάποιες  εξαιρετικές  ελληνικές  παρουσίες στο 18ο φεστιβάλ  ντοκιμαντέρ  καλύπτοντας σφαιρικά πολλά θέματα.Από την κοινωνική αλληλεγγύη στον φασισμό, από τις εργατικές κινητοποιήσεις στην τέχνη.

Αναλυτικά έχουμε:

Στο κοινωνικό ιατρείο Θεσσαλονίκης μας μεταφέρει το διεισδυτικό ντοκιμαντέρ Μόνος ή αλληλέγγυος; των Άκη Κερσανίδη και Χρύσας Τζελέπη, ανθρώπων, πολιτών και κινηματογραφιστών, φορτισμένων ιδεολογικά, κοινωνιστών και συμπολιτών. Οι συνεντεύξεις, οι εικόνες, το μοντάζ και η οπτική μας κατεύθυνση στο δρόμο της αλληλεγγύης που προέρχεται από την ανθρωπιστική κρίση. Ακούγεται μια φράση ιστορικής- για μένα- σημασίας. «Εφόσον τα νοσοκομεία δεν επαρκούν και δεν έχουν στοιχειώδη αναλώσιμα, σύντομα θα πρέπει να γίνει επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων». Θα είναι – περιστασιακά- ένα γεγονός κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολύ καλή δουλειά, πολύ συνειδητοποιημένα τα άτομα που δίνουν συνεντεύξεις.

Χρυσή αυγή: Προσωπική υπόθεση

Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση

Το άλλο ντοκιμαντέρ Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση της Αγγελικής Κουρούνη αναλύει έντιμα, εμπεριστατωμένα το συγκεκριμένο κοινωνικό και ιδεολογικό φαινόμενο. Ιδίως πληροφορούμαστε το συνταραχτικό πώς απλοί άνθρωποι της μέσης τάξης με καλλιέργεια εντάσσονται στο κόμμα. Αποτελεί, βέβαια, κι αυτό σύμπτωμα της κοινωνικής κρίσης, αλλά και ένα πλανερό φαινόμενο των ακτιβιστικών υποσχέσεων κάθε μορφής φασισμού (Μουσολίνι, Μεταξάς, Παπαδόπουλος και σία). Συνταραχτική η συνέντευξη ενός 50άρη περίπου συνταξιούχου της πολεμικής αεροπορίας που είναι συγκροτημένος, ευγενικός, με καλό λόγο. Σπουδαίο,  διεισδυτικό ντοκιμαντέρ.

Τeriade

Τeriade

Συναρπαστικό και έξοχο το φιλμ Teriade του Σίμου Κορεξανίδη  σχετικά με τον Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, που ήταν τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης και έζησε στη Γαλλία. Ήταν στη βασική ομάδα που εξέδιδε ένα έξοχο περιοδικό τέχνης, ανακάλυψε το Θεόφιλο και τον συντηρούσε για χρόνια.  Πάνω απ’ όλα είναι συναρπαστική η κινηματογράφηση, πολυφωνική, υπέροχη, γοητευτική με σπουδαίο μοντάζ.

Ludbow

Ludbow: Οι ΄Ελληνες στον πόλεμο του άνθρακα

Ο Λεωνίδας Βαρβαρός  με το ντοκιμαντέρ  Ludbow:Οι ΄Ελληνες  στον πόλεμο του άνθρακα μας ταξιδεύει στο Κολοράντο όπου έγινε η μεγάλη σφαγή  στις αρχές του 20ου αιώνα .Εκεί οι ανθρακωρύχοι εξεγέρθηκαν κατά των μεγάλων συμφερόντων  που εκπροσωπούσε το μέγα κάθαρμα που λεγόταν Τζών Ρόκφελερ.΄Ηθελαν να έχουν ισχυρό συνδικάτο της γής οι κολασμένοι και τα αφεντικά δεν το δέχονταν. Εκεί σκοτώθηκε με άνανδρο τρόπο το δικό μας παλικάρι Λουίς Τίκας.Στην κηδεία του 444 ΄Ελληνες ανθρακωρύχοι σχημάτισαν σε δύο γραμμές μια σιωπηλή πομπή 2 μιλίων.Σε ισχυρή αντεπίθεση έγινε μια μίνι επανάσταση,πέντε ορυχεία  καταστράφηκαν από ένοπλους συνδικαλιστές, επεκράτησε χαμός, ήταν τελικά ένας μικρός ταξικός πόλεμος. Συγκλονιστικές μαρτυρίες, όμορφα τραγούδια,σπάνιες φωτογραφίες σε ένα ντοκουμέντο απαραίτητο όσο ποτέ.Τώρα που η εργατική τάξη δέχεται την ισχυρή πίεση του κεφαλαίου το Ludlow μας θυμίζει  πως η ίδια παλιά ιστορία συνεχίζεται.Εκεί που βρίσκεται η καρδιά αναπνέει και το παντοτινό εργατικό κίνημα. Μην  χάσετε το φίλμ.

Η δεύτερη ευκαιρία

Η δεύτερη ευκαιρία

Τέλος, συγκλονιστικό από κάθε πλευρά το φιλμ Η δεύτερη ευκαιρία του Μενέλαου Καραμαγκιώλη. Αφορά στην ιστορία ενός νέου Λιθουανού που σπουδάζει σε σχολείο των φυλακών Αυλώνα και μετά από εξετάσεις εισέρχεται στο Πολυτεχνείο. Τεχνικά άψογο, τεκμηριωμένο, ουμανιστικό, μια σπουδαία πρόταση. Μπράβο σε όλους!

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s