18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Ο  ΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

 

Μόνος ή αλληλέγγυος

Μόνος ή αλληλέγγυος;

κριτική του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

dermetzo@otenet.gr

 Στο κοινωνικό ιατρείο Θεσσαλονίκης μας μεταφέρει το διεισδυτικό ντοκιμαντέρ Μόνος ή αλληλέγγυος; των Άκη Κερσανίδη και Χρύσας Τζελέπη, ανθρώπων, πολιτών και κινηματογραφιστών, φορτισμένων ιδεολογικά, κοινωνιστών και συμπολιτών. Οι συνεντεύξεις, οι εικόνες, το μοντάζ και η οπτική μας κατεύθυνση στο δρόμο της αλληλεγγύης που προέρχεται από την ανθρωπιστική κρίση. Ακούγεται μια φράση ιστορικής- για μένα- σημασίας. «Εφόσον τα νοσοκομεία δεν επαρκούν και δεν έχουν στοιχειώδη αναλώσιμα, σύντομα θα πρέπει να γίνει επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων». Θα είναι – περιστασιακά- ένα γεγονός κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολύ καλή δουλειά, πολύ συνειδητοποιημένα τα άτομα που δίνουν συνεντεύξεις.

Χρυσή αυγή Προσωπική υπόθεση

Χρυσή αυγή: Προσωπική υπόθεση

Το άλλο ντοκιμαντέρ Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση της Αγγελικής Κουρούνη αναλύει έντιμα, εμπεριστατωμένα το συγκεκριμένο κοινωνικό και ιδεολογικό φαινόμενο. Ιδίως πληροφορούμαστε το συνταραχτικό πώς απλοί άνθρωποι της μέσης τάξης με καλλιέργεια εντάσσονται στο κόμμα. Αποτελεί, βέβαια, κι αυτό σύμπτωμα της κοινωνικής κρίσης, αλλά και ένα πλανερό φαινόμενο των ακτιβιστικών υποσχέσεων κάθε μορφής φασισμού (Μουσολίνι, Μεταξάς, Παπαδόπουλος και σία). Συνταραχτική η συνέντευξη ενός 50άρη περίπου συνταξιούχου της πολεμικής αεροπορίας που είναι συγκροτημένος, ευγενικός, με καλό λόγο. Σπουδαίο,  διεισδυτικό ντοκιμαντέρ.

teriade

Τeriade

Συναρπαστικό και έξοχο το φιλμ Teriade του Σίμου Κορεξανίδη  σχετικά με τον Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, που ήταν τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης και έζησε στη Γαλλία. Ήταν στη βασική ομάδα που εξέδιδε ένα έξοχο περιοδικό τέχνης, ανακάλυψε το Θεόφιλο και τον συντηρούσε για χρόνια.  Πάνω απ’ όλα είναι συναρπαστική η κινηματογράφηση, πολυφωνική, υπέροχη, γοητευτική με σπουδαίο μοντάζ.

Η δεύτερη ευκαιρία

Η δεύτερη ευκαιρία

Τέλος, συγκλονιστικό από κάθε πλευρά το φιλμ Η δεύτερη ευκαιρία του Μενέλαου Καραμαγκιώλη. Αφορά στην ιστορία ενός νέου Λιθουανού που σπουδάζει σε σχολείο των φυλακών Αυλώνα και μετά από εξετάσεις εισέρχεται στο Πολυτεχνείο. Τεχνικά άψογο, τεκμηριωμένο, ουμανιστικό, μια σπουδαία πρόταση. Μπράβο σε όλους!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s