“ΚΑΥΤΟΣ ΗΛΙΟΣ”


(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 28/2/2016)

zvizdan
Έρωτας και πόλεμος
του Στράτου Κερσανίδη
Οι άνθρωποι είναι ίδιοι παντού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γεγονότα, είτε αυτά είναι καλά είτε κακά. Να μην ξεχνάμε πως όλα μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε όποιον-οποιαδήποτε.
Ο κροάτης σκηνοθέτης Ντάλιμπορ Μάτανιτς, με την ταινία “Καυτός ήλιος” (Zvizdan), έχει βιώματα και φροντίζει να μας τα μεταφέρει. Αφηγείται λοιπόν τρεις ιστορίες, τρεις ιστορίες αγάπης σε τρεις διαφορετικές εποχές.
Η πρώτη το 1991, λίγο πριν ξεσπάσει ο αιματηρός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Δυο ερωτευμένοι νέοι, θύματα της παράνοιας και του μίσους που κυριαρχεί λίγο πριν από τον πόλεμο. Η δεύτερη δέκα χρόνια μετά, ενώ ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά όχι και το μίσος. Οι ερωτευμένοι δεν αδυνατούν να ζήσουν τον έρωτά τους. Η τρίτη άλλα δέκα χρόνια μετά, το 2011. Ο πόλεμος είναι παρελθόν. Οι ερωτευμένοι μπορούν πλέον να κοιταχτούν χωρίς φόβο στα μάτια. Όμωβς η καχυποψία δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.
Οι τρεις αυτές ιστορίες είναι γυρισμένες στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Όμως οι χαρακτήρες που υποδύονται δεν είναι οι ίδιοι. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί αυτό το ευφυές τέχνασμα αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις ομοιότητες στις ζωές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι ίδιοι, όποιοι κι αν είναι, όπου και όποτε κι αν ζουν. Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου αλλού, να ζει σε διαφορετικές συνθήκες να αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Ο έρωτας με φόντο τον αιματηρό πόλεμο στη γειτονική μας χώρα –χώρες, τώρα πια- ο οποίος δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο αλλά υπονοείται τοποθετούμενος στο μέλλον ή στο παρελθόν.
Μια ταινία συγκινητική, ύμνος στη ζωή και τον έρωτα, που βαδίζοντας χέρι-χέρι αρνούνται να υποταχθούν στο θάνατο. Εξαιρετική ταινία την οποία είχαμε τη χαρά να δούμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Με το Βραβείο της Επιτροπής από το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Κανών και με πάνω απ΄λο 15 βραβεία στις αποσκευές της, σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ο “Καυτός ήλιος” ήταν η πρόταση της Κροατίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s