ΚΙ ΕΓΩ ΤΙ Θ’ ΑΠΟΓΙΝΩ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟΣ; (1)


ΡΕΒΟΛΒΕΡafisa

Και τι θα κάνεις σ’ αυτό τον κόσμο
χωρίς συμπόνια;
(Ντοστογιέφσκι)

του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου
dermetzo@otenet.gr

σημειώσεις και σκόρπια φύλλα ημερολογίου
για το Revolver

Money makes the world goes round (Καμπαρέ)
Δηλαδή οι ελεύθερες αγορές, δηλαδή το κεφάλαιο. Capital όπως καπιταλισμός. Σ’ αυτό το γαϊτανάκι, που δεν είναι του έρωτα αλλά της ολέθριας επαναληπτικότητας της ζωής μας (δες και Anomalisa) οι ρόλοι είναι προδιαγεγραμμένοι και στερεοτυπικοί. Ο τελευταίος απ’ αυτούς είναι υποταγή στην εξουσία (των χρημάτων), χειραγώγηση και ναι σε κάθε παράλογη «εντολή». (Δες και Blow up).
Και με το συναίσθημα τι γίνεται; Όσοι κάνουν το λάθος και το έχουν υπερθρέψει (όπως ο αστυνόμος Όλιβερ Ριντ στο Revolver), είναι καταδικασμένοι να ανταλλάξουν την αρσενική αρρενωπότητά τους στο προσκύνημα του άλλου, προκειμένου να σώσουν αυτόν που αγαπούν.
Σ’ αυτό τον κόσμο οι επιλογές είναι λίγες. (Δες και διαλόγους από Revolver). Η φυλακή, το χρήμα, η εξέγερση που δεν καταλήγει παρά στην εξόντωση και το όπλο: Όπλο όπως revolver, όπως κυκλική κίνηση.
Ο Σολίμα, ως πλήρης γνώστης του διαλεκτικού υλισμού, αρνείται να δείξει αστυνομικά στερεότυπα. Δεν θα κάνει όπως ο Ντερέ (Τρεις φορές σκληρός) που φανερώνει το πρόσωπο του κακού. Όλα εδώ είναι αόρατα, ποτέ δεν θα δούμε το κέντρο των αποφάσεων παρά μόνον έναν λαβύρινθο του Κάφκα (δες και Δίκη), έναν ιστό αράχνης. Όλοι είναι ένοχοι μπρος στο παρακράτος ταυτισμένο με το κράτος στα κέντρα εξουσίας. Ένοχοι γιατί δεν συναινούν και λυτρώνονται μόνον με το si (ναι) σε ό,τι τους ζητηθεί.
Σ’ ένα παιγνίδι χαμένο το να ζεις ισοδυναμεί με το α- σήμαντον και έτσι ο Σολίμα συνδέει το υπαρξιακό με το πολιτικό και το χρήμα με την υποταγή.
Έμεινα έκθαμβος με την πρωτοπορία αυτού του φιλμ.

Σημείωση (1)
Η φράση του τέλους από το Ήταν κάποτε η επανάσταση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s