ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΣΚΑΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: “CAROL”


carol-image-rooney-mara-cate-blanchettΤης Πόπης Μανωλίδου

Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που όταν τις εξέφρασα κάποτε αντιμετωπίστηκαν ειρωνικά, σχεδόν εχθρικά: ο πολιτισμός έκανε τον άνθρωπο δυστυχή. Μπορεί να τον απελευθέρωσε από τον κόπο, ωστόσο δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της προσωπικής ευτυχίας. Παρά την πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ανθρωπισμό, δημιούργησε έναν κόσμο ορθολογικά δομημένο, με ρόλους αυστηρούς που κάλυψε με τον μανδύα του φυσιολογικού και εξοβέλισε τις διαφορετικές συμπεριφορές. Που σε πείσμα των σεμνότυφων υπάρχουν για να στοιχειώνουν τις νύχτες. Και έκανε αυτόν τον κόσμο ανδροκρατούμενο και με τη βούλα, εκπαραθυρώνοντας κυριολεκτικά τις γυναικείες ανάγκες. Ακόμα και τις φυσιολογικές, πόσο μάλλον τις “μη φυσιολογικές”. Δυστυχώς, όμως, για κάποιους οι ανάγκες αυτές υπάρχουν, και είναι σκληρό και υποκριτικό να τις αρνούμαστε, και για άντρες και για γυναίκες.
Αφορμή για να ξαναθυμηθώ αυτές τις παλιότερες απόψεις ήταν η “Carol”. Υπέροχη η Κέιτ Μπλάνσετ στην ερμηνεία της κεντρικής ηρωίδας, μιας γυναίκας με “ανάρμοστη” ερωτική συμπεριφορά, που τελικά βρίσκει το δρόμο της μέσα από τον έρωτα μιας νεαρής. Εξαιρετική και η Ρούνι Μάρα στο ρόλο της συντρόφου της Carol. Oι δυο τους κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας που τελικά τις οδηγεί στην απελευθέρωση από τις κοινωνικές συμβάσεις.
Θα σταθώ λίγο περισσότερο στην ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ. Είναι ορατή η ωριμότητα της ηθοποιού έναντι της συμπρωταγωνίστριάς της. Τρυφερή αλλά και παθιασμένη, επαναστάτρια αλλά και λογική όταν πρέπει να κάνει παραχωρήσεις που εξισσοροπούν τις επιθυμίες των άλλων με τις δικές της. Όλα τα συναισθήματα καθρεφτίζονται στα μάτια και το περίγραμμα των χειλιών της. Κατανοεί πότε πρέπει να αποσυρθεί στο παρασκήνιο για να μπορούν οι άλλοι να έχουν το χρόνο να διαμορφώσουν τη στάση τους. Την κατάλληλη στιγμή, όμως, γίνεται διεκδικητική και ανυποχώρητη ως προς τις διεκδικήσεις από τον παλιό της κόσμο. Ωστόσο, ανοιχτή και μεγαλόψυχη καθώς μπαίνει στον καινούργιο.
Εξαιρετικές οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, καθώς και το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s