Το Κορίτσι από τη Δανία, του Τομ Χούπερ


Danish Girlτου Κώστα Γ. Καρδερίνη
Στο επίκεντρο της ταινίας η πρώτη απόπειρα αλλαγής φύλου στην ιστορία. Βρισκόμαστε μεσοπολεμικά στην ελευθεριακή Κοπεγχάγη και παρακολουθούμε τη ζωή του αγαπημένου ζεύγους Βέγκενερ. Ο Έιναρ [Έντι Ρεντμέιν] είναι αναγνωρισμένος τοπιογράφος και η γυναίκα του, Γκέρτα [Αλίσια Βικάντερ], εκκολαπτόμενη ζωγράφος πορτρέτων. Το μοντέλο της είναι ασυνεπές και η Γκέρτα παρακαλεί τον Έιναρ να ποζάρει ως μπαλαρίνα. Εκείνος δέχεται απρόθυμα, αλλά κατόπιν κάνει παιχνίδι και μέσω αυτού ανακαλύπτει την, καταχωνιασμένη μέσα του, θηλυκή πλευρά.
Η θηλυκή του φύση κυριαρχεί [ως Λίλι Έλμπε] και αυτός/αυτή την εξωθεί στα άκρα μεταξύ δύο αρσενικών [Μπεν Γουίσο και Ματίας Σένερτς] ώσπου αποφασίζει να λυτρωθεί μεταμορφώνοντας με εγχειρήσεις τον αμφίφυλο εαυτό του σε πλήρη γυναίκα, με την υποστήριξη του καινοτόμου χειρουργού, δόκτορος Βάρνεκρος [Σεμπάστιαν Κοχ]. Σε μικρό ρόλο-έκπληξη και ο γοργά ανερχόμενος κυπριακής καταγωγής Μίλτος Γερόλεμου [7ος Πόλεμος των Άστρων, το Παιχνίδι του Στέμματος].
Η ταινία πέρασε από πολλά χέρια και κατέληξε στον Τομ Χούπερ, ο οποίος είχε συνεργαστεί ξανά με τον Ρεντμέιν στους αναβαπτισμένους Αθλίους [2012]. Ο Χούπερ σάρωσε τα βραβεία κάνοντας τον Λόγο του Βασιλιά [2010] κι ο Ρεντμέιν κέρδισε πέρσι το Όσκαρ ως Στήβεν Χόκινγκ [Η θεωρία των πάντων]. King και Hawking ένωσαν τις δυνάμεις τους και πέτυχαν τέσσερις νέες οσκαρικές υποψηφιότητες, με αρωγούς… τα άπαιχτα κοστούμια του Πάκο Ντελγάδο [υποψηφιότητα και πολύ πιθανή νίκη], την αποθεωτική φωτογραφία του Ντάνι Κόεν και τις σχετλιαστικές μουσικές του Αλεξάντρ Ντεπλά.
Όμως το θέμα περιβάλλεται με πολλή γκλαμουριά και εξιδανίκευση κι αφήνει στο περιθώριο σημαντικές λεπτομέρειες και ευκαιρίες για παράλληλα κοινωνικοπολιτικά σχόλια, ώστε να επικεντρωθεί και μόνον στο, επιτηδευμένα επικό, δράμα του διχασμού και στην αναμενόμενη συγκίνηση μιας πύρρειας νίκης. Σίγουρα είναι θετικό ότι θα εγείρει συζητήσεις και σκέψεις, αλλά φρονώ ότι το παράκανε ιδανικό και αγιοποιητικό. Κρίμα.
The Danish Girl [2015 ΗΒ /ΗΠ /Βέλγιο /Δανία /Γερμανία, 119λ] Tom Hooper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s