ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


(αναδημοσίευση από την «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»,25/1/2015)

' Ενας άλλος κόσμος

‘ Ενας άλλος κόσμος

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Η «ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ»!

γράφει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου
dermetzo@otenet.gr

Και τώρα μετά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών και την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ, το θέμα που μας ενδιαφέρει είναι τι ακριβώς συμβαίνει με την επιθυμία των θεατών σ’ όλο τον κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας σχετικά με το να πηγαίνουν στον κινηματογράφο: Από την Ελλάδα τα νέα είναι ευχάριστα. Τα εισιτήρια τη χρονιά που πέρασε εμφάνισαν αύξηση της τάξεως του 10%, πράγμα που σημαίνει έναν αριθμό γύρω στο 1.000.000. Παράλληλα, οι πολύ εμπορικές ταινίες των τελευταίων εβδομάδων έχουν υψώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ο νέος Τζέιμς Μποντ (Spectre) και Ο πόλεμος των άστρων: Η δύναμη ξυπνά έκαμαν πολύ σημαντικές επιδόσεις.
Από τη χώρα μας πρώτη σε εισιτήρια με μεγάλη απόσταση από τις άλλες είναι η σπονδυλωτή δημιουργία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Ένας άλλος κόσμος. Αξιοπρεπώς κινήθηκε και το Ουζερί Τσιτσάνης. Κατά τα άλλα, ο Αστακός, που είναι μεν ξένη παραγωγή αλλά υπογράφεται από Έλληνα σκηνοθέτη (Γιώργος Λάνθιμος), έκαμε μια ασυνήθιστα καλή εισιτηριακή πορεία για καλλιτεχνική δημιουργία.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΜΙΣΗΤΟΥΣ 8»
Η Carol του Τοντ Χέινς εκκίνησε δειλά, αλλά ανέβηκε, ενώ φυσικά εντύπωση δημιούργησαν Οι μισητοί 8 του Ταραντίνο και η Επιστροφή (ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη) του Ιναρίτου με διάρκεια τριών ωρών η κάθε μία.
Τα κινούμενα σκίτσα πήγαν καλά και στην Ελλάδα με πρωταθλήτρια ταινία Τα μυαλά που κουβαλάς, ενώ συμπαθητικά κινήθηκε και το Ξενοδοχείο για τέρατα 2.

Τα μυαλά που κουβαλάς

Τα μυαλά που κουβαλάς

Κι όλα αυτά ενάντια στην κρίση, με πολλές μορφές ψυχαγωγίας και το παράνομο κατέβασμα (downloading) ταινιών από το Internet. Βέβαια, η απόδοση των εικόνων κάποιων φιλμ που έχουν κλαπεί «πειρατικά» δεν είναι η ενδεδειγμένη, αλλά υπάρχουν και καλές κόπιες. Πρωταθλήτριες χώρες στην πειρατεία είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ρουμανία αλλά και η Ελλάδα.
Το F.B.I. στις ΗΠΑ με συνεχείς έρευνες κλείνει διάφοραs sites, αλλά οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολλές. Ωστόσο, πολλές φορές τα βέλη έρχονται εξ οικείων. Κλασικό παράδειγμα πως στα μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ στέλνονται DVD από όλα τα φιλμ που έχουν έστω και μία πρόταση. Είναι τα λεγόμενα DVD screeners. Κάποια από τα μέλη διαρρέουν τις ταινίες, οι οποίες μαγικά βρίσκονται στο Internet. Κάποιες φέρουν μια υδατογραφία, ή ένα σήμα (πως είναι για ιδιωτική ενημέρωση), αλλά η εικόνα παραμένει καθαρή. Ιδίως με τους Μισητούς 8 ξέσπασε μέγα σκάνδαλο, γιατί διέρρευσε το DVD που έστειλε ο παραγωγός σε διάφορα διευθυντικά στελέχη.

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ
Έτσι, λοιπόν, και στην Ελλάδα χάνονται κάποια εισιτήρια μέσω της πειρατείας. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τον αριθμό των ατόμων που κάνουν παράνομα downloading, αλλά εκείνων που οπωσδήποτε θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο φιλμ. Κατά την εκτίμησή μου, είναι ένας αριθμός γύρω στις 150.000.
Επίσης, οι Έλληνες σινεφίλ κατεβάζουν με πάθος τηλεοπτικές σειρές. Σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα, το 2015 η σειρά με τα περισσότερα κατεβάσματα ήταν το The man from the high castle (Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο) από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του διακεκριμένου Φίλιπ Ντικ. Η σειρά διαπραγματεύεται ένα ιδιόρρυθμο θέμα: Τι θα γινόταν, λοιπόν, σήμερα στις ΗΠΑ, αν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον είχαν κερδίσει οι Ναζί;

Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο

Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ
Τώρα, καμιά φορά πειρατεία υφίστανται και ταινίες που δεν θα περίμενε κανείς. Παράδειγμα Ο αρχάριος της Νάνσι Μέγιερς με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αν Χάθαγουέι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, αυτό τον καιρό οι ταινίες που υφίστανται τη μεγαλύτερη πειρατεία είναι Ο πόλεμος των άστρων, Οι μισητοί 8, Η επιστροφή, το Γκριιντ, ο Αστακός και ο Sicario ο εκτελεστής. Σύμφωνα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία η πειρατεία σε σχέση με πέρσι αυξήθηκε κατά 50% περίπου, κάτι που δείχνει πως το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.
Η λίστα με τα 14 φιλμ που επέλεξαν οι σινεφίλ να κατεβάσουν περιλαμβάνει 7 εντυπωσιακές υπερπαραγωγές, 2 κινούμενα σκίτσα, μια ταινία καταστροφής, ένα τολμηρό, ερωτικό φιλμ, τον τελευταίο Ίστγουντ που ανθολογήθηκε ως γλαφυρή πολεμική περιπέτεια.

Sicario ο εκτελεστής

Sicario ο εκτελεστής

ΠΡΩΤΟ ΤΟ «INTERSTELLAR»
Δηλαδή, αυτοί που κατεβάζουν ταινίες σαφώς ενδιαφέρονται για τον εντυπωσιασμό των οφθαλμών τους. Στη λίστα δεν παρατηρούμε δημιουργίες υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών, αλλά αυτό δε σημαίνει πως κι αυτές δεν τις κατεβάζουν παράνομα. Απλά γίνεται σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που ευνοεί την όποια εμπορική τους καριέρα στις αίθουσες.
Αξίζει τώρα τον κόπο να κατατεθεί η λίστα με τις πιο αγαπημένες παράνομα κατεβασμένες ταινίες. Πρώτη η σπουδαία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν με 46.762.310 κατεβάσματα. Πέρσι η πρώτη ταινία (Ο λύκος της Γουόλ Στριτ) είχε 30 εκατομμύρια κατεβάσματα. Αύξηση, λοιπόν, 50%, όπως ήδη έγραψα. Πάντως, το Interstellar πήγε ικανοποιητικά και εμπορικά με κέρδη 618 εκατομμυρίων ευρώ. Το περσινό ρεκόρ ξεπέρασαν δέκα ταινίες, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε μια επέλαση παράνομων downloading.

Ιnterstellar

Ιnterstellar

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Μαχητές των δρόμων Νο 7, μια καταιγιστική και άψογα ρυθμισμένη ταινία δράσης με 44.794.870 κατεβάσματα. Με κάποια απόσταση η πολύ εντυπωσιακή υπερπαραγωγή Εκδικητές: Η εποχή του Ultron με 41. 594.159. Στην τέταρτη θέση αλλά με μεγάλη απόσταση βρίσκεται η άλλη εντυπωσιακή περιπέτεια Jurassic world με 36.881.763. Πάρα πολύ κοντά ο άκρως εντυπωσιακός και μεταμοντέρνος Mad Max: Ο δρόμος της οργής με 36.443.244. Σε απόσταση ο εξαιρετικός Ελεύθερος σκοπευτής του Κλιντ Ίστγουντ με 33.953.737. Στην έβδομη θέση βρίσκεται μια περιβόητη ταινία, οι Πενήντα αποχρώσεις του γκρι με 32.126.827. Εδώ φυσικά το γαργαλιστικό θέμα του Soft porno λειτούργησε καταλυτικά. Δύο πολύ εντυπωσιακές παραγωγές με πολλά εφέ κατέχουν την 8η και 9η θέση. Είναι το Χόμπιτ: Η μάχη των πέντε στρατών με 31.574.872 και δίπλα ο Terminator: Genesys με 31.001.480.

Οι μαχητές των δρόμων  7

Οι μαχητές των δρόμων Νο 7

Είναι φανερό, λοιπόν, πόσο ελκυστική είναι η διαφήμιση των υπερπαραγωγών για το παράνομο downloading, κάτι στο οποίο επιδίδονται ιδίως νέα άτομα από 13- 30 χρονών σε γενικές γραμμές. Κάνει εντύπωση πως η καλύτερη ταινία του 2015, φορτωμένη μάλιστα με τα κορυφαία Όσκαρ, δεν βρίσκεται στη λίστα. Είναι το Birdman: Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας του Αλεχάντρο Ιναρίτου, μια σπουδαία δημιουργία σε όλα της τα επίπεδα. Αντίθετα, από τα φετινά φιλμ Η επιστροφή, διαφημισμένη ως σκληρή περιπέτεια, πάει πιο «καλά» στο downloading. Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα των δραστηριοτήτων του Ίντερνετ. Θα επανέλθουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s