Λευτέρης Βογιατζής, θεατράνθρωπος


του Κώστα Γ. Καρδερίνη

vigiatzisΓεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη αφού ενδιάμεσα ολοκλήρωσε το διετές Σεμινάριο Μαξ Ράινχαρντ στη Βιέννη (1972). Πρωτοεμφανίστηκε αμέσως στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη (Κυριακάτικος Περίπατος) και στην ταινία αυτού Ο Επισκέπτης (1973). Ακολούθως συνεργάστηκε με το Αμφι-Θέατρο του Ευαγγελάτου, την Ελεύθερη Σκηνή, την Έλλη Λαμπέτη και με το Θέατρο του Νότου. Συνίδρυσε τη Σκηνή και διαδοχικά ίδρυσε τη Νέα Σκηνή (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων). Συνέπραξε με το θίασο Πράξη και πρωτοστάτησε στο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος (1989-1991) από το υλικό του οποίου γεννήθηκε μια νέα Αντιγόνη (1992) του Σοφοκλή. Τιμήθηκε δις με το Βραβείο Θεατρικής Σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν (Σε Φιλώ στη Μούρη, Η Νύχτα της Κουκουβάγιας) και αξιώθηκε το διετές Έπαθλο Φώτος Πολίτης.
Συνεργάστηκε πολλές φορές ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζοντας «μοντέρνους κλασικούς» και ουσιαστικά μας αποχαιρέτησε με τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου (2012) που έκανε καλοκαιρινή περιοδεία, από την Επίδαυρο μέχρι το Θέατρο Δάσους. Το τελευταίο σχέδιό του, το Θερμοκήπιο του Πίντερ (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων), ματαιώθηκε μόλις στις αρχές Απριλίου όταν πια τον κατέβαλλε η πολυετής μάχη με τον καρκίνο (μας άφησε στις 2 Μαΐου 2013).
Η μικρή κινηματογραφική πορεία του Λευτέρη Βογιατζή ήταν στενά συνδεδεμένη με αυτήν του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Έχει συμμετάσχει σε 8 ταινίες του (1980-2013) μετρώντας και την επερχόμενη (Μελόδραμα, Βαριετέ, Η Γυναίκα που Έβλεπε τα Όνειρα, Ονειρεύομαι τους Φίλους μου, Beautiful People, Αθήνα – Κωνσταντινούπολη, Τα Οπωροφόρα της Αθήνας, Λιμουζίνα: Κωμωδία Παρεξηγήσεων). Τιμήθηκε δε (1994) με το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο (Ονειρεύομαι τους Φίλους μου). Πρωτύτερα (1979) τον βλέπουμε στην Περιπλάνηση του Χριστοφή και στην Ανατολική Περιφέρεια του Βαφέα. Ενδιάμεσα πρωταγωνιστεί στο Ακροπόλ (1995) του Βούλγαρη.
Στην τηλεόραση φιλοξενήθηκε μόνο στο Θέατρο της Δευτέρας (Βάτραχοι, Πλούτος, Δεσποινίς Τζούλια) και στο Θέατρο στην ΕΤ1 (Ο Μισάνθρωπος). Τον συναντάμε κι ως αφηγητή στο ντοκιμαντέρ Φωνή Αιγαίου (2004) και εσχάτως στα Γυμνά Χέρια (2013) του Γιώργου Σκεύα να βιογραφεί τον Δημήτρη Μητρόπουλο.

Μια Φιλμογραφία
1973 Ακρόπολις Εξπρές /Acropolis Express (μμ 22′) Θόδωρος Καλομοιράκης
1973 Ο Επισκέπτης /The Visitor (80′) Γιώργος Μιχαηλίδης
1977 Αριστοφάνη, Βάτραχοι (Θέατρο της Δευτέρας) Σπύρος Ευαγγελάτος, Κώστας Λυχναράς
1979 Αριστοφάνη, Πλούτος (Θέατρο της Δευτέρας) Σπύρος Ευαγγελάτος
1979 Στρίντμπεργκ, Δεσποινίς Τζούλια (Θέατρο της Δευτέρας) Σταύρος Ντουφεξής , Στέλιος Ράλλης
1979 Περιπλάνηση /Wondering (95′) Χριστόφορος Χριστοφής
1979 Ανατολική Περιφέρεια /Eastern Periphery (77′) Βασίλης Βαφέας
1980 Μελόδραμα; /Melodrama? (93′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
1981 Μια Θέση στο Παράθυρο /A Seat by the Window (μμ 25′) Μαρία Νικολακοπούλου
1985 Βαριετέ /Variete (100′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
1987 Η Γυναίκα που Έβλεπε τα Όνειρα /The Woman Who Dreamed (103′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
1993 Ονειρεύομαι τους Φίλους μου /I Dream of My Friends (114′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
1995 Ακροπόλ /Acropole (125′) Παντελής Βούλγαρης
1997 Μολιέρου, Ο Μισάνθρωπος (Θέατρο στην ΕΤ1) Λευτέρης Βογιατζής
2001 Beautiful People /Η άλλη πλευρά του ανέμου (105′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
2004 Φωνή Αιγαίου /Aegean Voices (ντοκιμαντέρ, 61′) Λυδία Καρρά
2008 Αθήνα – Κωνσταντινούπολη /Athens – Istanbul (103′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
2010 Τα Οπωροφόρα της Αθήνας /The Fruit Trees of Athens (94′) Νίκος Παναγιωτόπουλος
2013 Λιμουζίνα: Κωμωδία Παρεξηγήσεων (;;;) Νίκος Παναγιωτόπουλος
2013 Γυμνά Χέρια (βιογραφικό ντοκιμαντέρ) Γιώργος Σκεύας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s