ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ


ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ …   ΑΛΛΟΥ!

του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Συνεχίζουμε σήμερα με την κριτική παρουσίαση των ελληνικών ταινιών και ελληνικών συμπαραγωγών, προσφέροντας τη θέση, τη σημασία και το ενδιαφέρον που χρειάζεται στο εθνικό σινεμά.

Red city (Τόνια Μαρκετάκη, 22:00 Δευτέρα) Μια συμπαραγωγή με τη Μ. Βρετανία  και ο Μάνος Τσίζεκ δείχνει πώς διαχειρίζεται μια κατακτημένη, κινηματογραφική «γλώσσα». Φυσικά και οι τεχνικές δυνατότητες είναι καλύτερες και η γνώση του Μέσου εμφανώς πια αφομοιωμένη. Συνδυασμός φιλοσοφικού λόγου, ποιητικής ματιάς και εναλλαγής εικόνων αντίστιξης. Η Κόκκινη πόλη, παρέχει αισθητική απόλαυση, αλλά μας βάζει και ενστάσεις συζητήσιμες μεν καλοπροαίρετες δε. Στανταρισμένη, συνηθισμένη ταινία για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, επαναλαμβάνω εμφανής η αρτιότητα για τα εθνικά δεδομένα.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 

Μην χάσετε

Αν είστε λάτρης του νουάρ, μη χάσετε το Μπιγκ Χιτ (Τόνια Μαρκετάκη, 17:00 Δευτέρα) του Κάρολου Ζωναρά, όπου ο Μαρής συναντάει τη σύγχρονη διαφθορά και η Ελλάδα τον Φριτς Λανγκ, η Αθήνα της Μεγάλης κάψας.  Χωρίς να το ψάχνουμε και να το αναλύουμε, περνάς πολύ ευχάριστα, αν και βέβαια τα στερεότυπα του νουάρ ακολουθούν πάντα μια προδιαγραφή

Αν είστε θαυμαστές του Νίκου Κούνδουρου και του αξίζει, τότε επαναλαμβάνεται το Πλοίο για την Παλαιστίνη (Τόνια Μαρκετάκη, 19:30 Δευτέρα). Το βλέπετε για να απαντήσετε σε αισθητικά και αναπαραστατικά ερωτήματα. Να θέσετε ερωτήσεις για τη διαχείριση του Μέσου και για την πιθανή (τελική) ακύρωση της; Μυθοπλασίας. Ατμόσφαιρα γκροτέσκα,  παρακμιακή, άποψη, συνωμοσιολογία, ντοκιμαντέρ αλλά και έντεχνη προσπέλασή του. Για καλή συζήτηση.

Και φυσικά όσοι αγαπούν το ανατρεπτικό σινεμά, ας μην χάσουν The last porn movie (Τόνια Μαρκετάκη, 24:00 Δευτέρα) μια πολύ δυνατή και με ιδιαίτερη αισθητική ταινία με άποψη και ιδεολογία από τον Κώστα Ζάππα, από τον ηγέτη της ανανέωσης του εθνικού σινεμά. Τολμηρό και ανατρεπτικό φιλμ για συζήτηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s